Póni Klub versenyrendszer: lépésről lépésre a siker felé

Pk verseny og

A Póni Klub versenyrendszerében szintről-szintre felépített versenyrendszer segíti a lovasokat a fejlődésben az első lépésektől a haladó szintig. A legkisebbek a futószáras versenyszámok segítségével kóstolhatnak bele a versenyzésbe, majd különféle nehézségű díjlovas, díjugrató és lovastusa feladatokban tehetik próbára tudásukat.

Futószáras versenyszámok

A futószáras versenyszámokat megalakulásakor a Póni Klub honosította meg Magyarországon. A futószáras versenyszámok lehetőséget biztosítanak a kezdő lovasok számára, hogy kipróbálják magukat versenykörülmények között, amikor lovastudásuk még nem elegendő ahhoz, hogy díjlovagló vagy díjugrató versenyszámokban versenyezzenek. A haladó lovasok pedig lehetőséget kapnak arra, hogy egy képzett bírótól visszajelzést kapjanak az ülésükről.

A Póni Klub versenyein három eltérő nehézségű feladatban mérhetik össze tudásukat a versenyzők. A feladatokat lépésben, ügetésben vagy vágtában kell végrehajtani, szárfogással vagy anélkül a kéztől független ülés ellenőrzésére. Egyes feladatokat kengyel nélkül kell teljesíteni, ezzel ösztönözve a lovasokat, hogy egyensúlyuk fejlesztésére minél többet lovagoljanak kengyel nélkül is.

A futószáras feladatokat univerzális nyeregben kell teljesíteni.

Feladatok:

  • Futószár 1: Összesen 5 feladatot lépésben, tan-, könnyített vagy könnyű ügetésben kell teljesíteni.
  • Futószár 2: Összesen 9 feladatot lépésben, tan-, könnyített vagy könnyű ügetésben kell teljesíteni.
  • Futószár 3: Összesen 9 feladatot lépésben, tan-, könnyített vagy könnyű ügetésben kell teljesíteni. Ebben a versenyszámban vágtázni is kell idomító és könnyített ülésben is.

A bírálat szempontjai:

  • lovas egyensúlya
  • mozgás simulékony követése
  • végtagok helyzete
  • törzs és fej helyzete

Minden feladat 0-10 pontig értékelhető, fél pontok is adhatóak.

Pk verseny illusztracio

Díjlovaglás

A Póni Klub díjlovagló versenyszámoknak az a célja, hogy felkeltse a gyerekek érdeklődését az idomítás iránt, arra ösztönözze őket, hogy a független ülés elsajátításával és a korrekt segítségek megtanulásával egyre jobb lovas váljon belőlük.

A díjlovaglásnak a Póni Klub versenyeken is a ló képességeinek és fizikumának fejlesztése a célja. Így válhat a póni/ló nyugodttá, elengedetté, rugalmassá, együttműködővé. Ugyanilyen fontos, hogy a lovas megtanulja a pontos, korrekt feladatvégrehajtásokat.

A Póni Klub díjlovagló versenyszámok közül a legkönnyebbek (D1 és D0) még csak lépésben és ügetésben végrehajtandó feladatokat tartalmaznak. A legnehezebb, bajnoki versenyszámok is legfeljebb A-L szintűek.

Az ügetésben végrehajtandó feladatokat könnyű és tanügetésben is le lehet lovagolni.

Díjlovagló versenyszámok

  • D szint: D0, D1, D2
  • C szint: C1, C2
  • B szint: B1, B2, B3, PKM1, PKM2, PKM3*

*PKM versenyszámok: a Póni Klub military versenyein használt versenyszámok.

Pk dijlovas

Díjugratás

A Póni Klub díjugrató versenyek célja, hogy lehetőséget adjon az ugratást kedvelő Póni Klubos gyerekeknek arra, hogy minél több gyakorlatot szerezzenek, csiszolják stílusukat, felkészüljenek a normál ugróversenyek követelményeire.

A kezdő ugró versenyzők számára a legfontosabb, hogy megtanuljanak minél hatékonyabb, szebb üléssel, a lovat a lehető legkevésbé zavarva, egyensúlyban lovagolni az ugrópályán. Amíg ezeknek a képességeknek nincs a birtokában egy lovas, addig nehezebb követelmények elé állítani nem érdemes. Ezért a stílusbírálat – ahol a lovas, és nem a póni vagy ló teljesítménye számít – fontos része a Póni Klubos ugróversenyeknek.

Díjugrató versenyszámok

  • PKX: A legkönnyebb versenyszám célja, hogy segítséget nyújtson a kezdő lovasok és kezdő lovak bevezetéséhez a díjugrató feladatokba. A pályán 50-60 cm magas X és X-oxer akadályok találhatók, könnyű vonalvezetéssel. Elbírálás: alappálya összevetés nélkül.
  • PK1: Stílus elbírálással. Akadályok magassága 50-70 cm.
  • PK2: Egyszeri összevetéssel vagy hibaidős elbírálással. Akadályok magassága 60-80 cm.
  • PK2 nyitott: Díjugratás ideális időre. Akadályok magassága 70-80 cm.
  • PK3: Egyszeri összevetéssel vagy hibaidős elbírálással. Akadályok magassága 70-90 cm.

Forrás: Magyar Póni Klub Szövetség
Fotó: Kovács Petronella/petronellafoto.com, Szerecz Dániel

Pk plakat qrkodok1200
Kapcsolódó cikkek
Kommentek