Póni Klub: Magyarország legnagyobb ifjúsági lovas szervezete

Poniklub1 og

A Póni Klub 2004-es alapítása óta Magyarország legnagyobb ifjúsági lovas szervezete, tagsága több mint 3800 lovast, közel 2700 lovat és 318 klubot számlál.

A Magyar Póni Klub Szövetség 2004 áprilisában alakult. Mivel Magyarországon nem volt egységes rendszer a gyerekek lovagoltatására, átvették a több évtizedes hagyományokra épülő angol Pony Club oktatási, vizsga- és versenyrendszerét, amely kiforrott és bizonyítottan bevált rendszer alapján működik. Elég, ha csak az angol military lovasokra, a német díjlovasokra, az amerikai és francia ugrólovasokra gondolunk. Legtöbbjük ilyen egységes, átgondolt és céltudatos rendszerben kezdte a lovakkal, lovassportokkal való ismerkedését.

A Póni Klub minőségi és egységes szemléletű rendszer létrehozására törekszik a gyermek lovasoktatásban, hasonló formában, mint ahogyan az a fejlett lovaskultúrájú országokban történik. E törekvésében támogatóra talált az angol Pony Club és az Euro Pony Club vezetésében, akik teljes körű szakmai segítségnyújtással állnak a magyar kezdeményezés mellé.

A Póni Klub alapítói vallják, ahhoz, hogy a gyerekek egy életre megfertőződjenek a lovak és a természet szeretetével, elengedhetetlen, hogy a gyermek utánpótlás-nevelés megfelelő szakmai színvonalon történjen, szakemberekre és a már meglévő tapasztalatokra támaszkodjon. Ennek elérésére Póni Klub feladatköre kiegészült a versenyek szervezése és az utánpótlás-nevelés mellett edzőtáborok, edzői továbbképzések szervezésével is. A fejlődéshez nem csak a lovaglási ismereteket, hanem az elméleti hátteret is oktatják. A Póni Klub vizsgáin minden lovas felmérheti elméleti és gyakorlati tudását, korosztályának megfelelően.

A versenyeken igyekeznek a legmagasabb szakmai szintű minőséget, megbízhatóságot biztosítani a lovasoknak, lovardáknak egyaránt. Ezt a jól felépített versenyrendszer biztosítja, ami lehetőséget nyújt a lovasok számára, hogy nyugodt, barátságos környezetben kezdő szinttől egészen a rajtengedély-vizsga szintjéig eljussanak. A versenyeken számos fiatal vállal önkéntes munkát, így betekintést nyerhetnek a lovas rendezvények lebonyolításába.

Miért jó Póni Klub tagnak lenni?

  • A Magyar Póni Klub Szövetségen keresztül a gyerekek tagjai lehetnek a világ legnagyobb lovas ifjúsági szervezetének.
  • A Póni Klub által szervezett vizsgákon és tudáspróbákon bővíthetik ismereteiket a lovaglásról és a lóval való bánásmódról.
  • Részt vehetnek a Póni Klub versenyeken, kezdőtől haladó szintig.
  • Részt vehetnek a Póni Klub táborokon, akár saját pónikkal, lovakkal is, ahol szakavatott edzők és oktatók kezei alatt fejlődhetnek, ismerkedhetnek más Póni Klub egyesületek tagjaival.
  • A táborokban vizsgázni is tudnak a tagok.
  • Az Euro Pony Club keretein belül lehetőség van külföldi cseretáborokon való részvételre.

A Póni Klub feladatának tekinti:

  • a lovakhoz, lovassportokhoz kapcsolódó szabadidős tevékenységek népszerűsítését a gyermekek körében
  • a magas szintű lovaskultúra tanítását
  • a lovas utánpótlás-nevelést, oktatást, képzést
  • versenyzési lehetőség biztosítását
  • az egészséges életmódra nevelést

Forrás: Magyar Póni Klub Szövetség
Fotó: Kovács Petronella/petronellafoto.com, Szerecz Dániel

Pk plakat qrkodok1200
Kapcsolódó cikk
Kommentek