16 Przewalski-ló utazott a Hortobágyról Spanyolországba

Przewalski2023 2

November végén 16 Przewalski-ló érkezett Spanyolországba a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI), a Rewilding Europe és Rewilding Spain, valamint az Európai Állatkertek Szövetségének Fajmegmentési Programja (EEP) együttműködése révén.

A Hortobágyi Nemzeti Park 1997-ben indította el a Pentezug projektet 31 Przewalski-lóval, az állomány létszáma azóta 300 egyed fölé emelkedett. A hortobágyi állományból korábban Mongóliába, illetve Oroszországba is szállítottak már lovakat.

Ezúttal Spanyolországba, Villanueva de Alcorón település közelébe érkezett 16 hortobágyi Przewalski, köztük 12 kanca és négy mén. Jó ismerősök várták őket, ugyanis május óta itt él tíz társuk. Az egyesített ménes jelenleg egy negyven hektáros területen akklimatizálódik, mielőtt meghódíthatná 5700 hektáros birodalmát. Nyugat Európában ez lesz az első terület, ahol a Przewalski-lovak szabadon barangolhatnak. A távlati cél egy 130-140 lóból álló ménes kialakítása.

A lovak legeléssel elősegítik a tájrendezést, csökkentik a bozóttüzek kialakulásának veszélyét és javítják a legelők minőségét más állatok, például a gímszarvas, őz és dámszarvas számára. Hét lovat GPS jeladóval láttak el, hogy követhessék mozgásukat.

A szállítást több hónapos szervezés, az érintett területek területek kölcsönös látogatása, a szakemberek tapasztalatcseréje, valamint az állatok karanténozása előzte meg. A többnyire fiatal és néhány tapasztaltabb, idősebb egyed állományból való kiválasztásakor a legfontosabb szempont az volt, hogy genetikailag minél változatosabb kiinduló állomány érkezzen Spanyolországba.

A sikeres szállításban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai mellett a Fővárosi Állat-és Növénykert munkatársai, dr. Soós Endre és dr. Soós-Koroknai Viktória is közreműködtek.

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, Rewilding Europe
Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Kapcsolódó cikkek
Kommentek