A legsikeresebb ugrólovak kerülnek ki a kezeik közül - interjúk a Tenyészversenyről

Tenyeszv2023 og

A Tenyészverseny a fiatal lovak legrangosabb országos díjugrató versenye, ahol bemutatkozhatnak a fiatal ugrótehetségek és akár évről-évre bemutathatják fejlődésüket. Sikereik egyben lovasaik és tenyésztőik sikerei is. Velük Urbán Zoltán beszélgetett.

1984-ben rendezték meg először a fiatal lovak legrangosabb országos díjugrató versenyét, a Tenyészversenyt. Kiskunhalas, Kaposvár, a Nemzeti Lovarda, Mezőhegyes, Bábolna és Kecskemét után 2023-ban először a szilvásváradi Lipicai Lovasközpont adott otthont a fiatal lovak kiemelt pénzdíjas bajnoki döntőjének.

Sikeres négy- és ötévesek Czuczi István tenyészetéből

A négyéves lovak kategóriájában a Tangelo v.d. Zuuthoeve apaságú pej mén, Tokyo IC a magyar díjugrató sportban nagyon ritka, kimagaslóan magas 9 ponttal lett a 2023-as év legjobb négyéves lova. A ló tenyésztője és tulajdonosa Czuczi István, lovasa Kovács Henri (Morris Lovaslub).

Az ötéves lovaknál ötödik lett a Czuczi István által tenyésztett, Kannan apaságú Kanato IC szintén Kovács Henrivel.

Arattak Kovács Henri lovai

A négyéves lovaknál a Tangelo v.d. Zuuthoeve apaságú pej mén, Tokyo IC köszönhette győzelmét a lovasnak, majd Kovács egy negyedik helyet is megszerzett a kategóriában Kenzo IC-vel.

Kovács Henri főszerepet játszott az ötéves lovak döntőjében, hiszen négy lovával is az első tízben végzett. A győzelmet az összevetésben utolsóként starthoz álló, Tambourino apaságú Talismannal szerezte meg. A ló tenyésztője a Kovács család. A győztes lovaglás mellett a második hely is Kovács Henrié lett a Lukács Lóránd tulajdonában lévő Donnie Brascóval, majd ötödik lett a Czuczi István által tenyésztett, Kannan apaságú Kanato IC nyergében és kilencedik Cloudberryvel.

A hatéves lovak mezőnyében az Ameko Kft. tulajdonában lévő Ameko Kannandale-t lovagolta a második helyre, és tizedikként zárt Rádiháza Nike nyergében.

Genius Conference tenyésztője és tulajdonosa: Koncz Ferenc

A hatéves lovak közül az elő- és középdöntő, valamint a döntő alappályáját nyolc ló tudta nulla hibaponttal teljesíteni. Az összevetésben a leggyorsabb hibátlant ifj. Szabó Gábor lovagolta Koncz Ferenc lovával, Genius Conference-szel. A Zico Blue apaságú pej 2022-ben az ötéves kategóriában már helyezett volt.

Chesterfield a legjobb utánpótlás ló Krucsó Szabolccsal

Az utánpótlás ló kategóriát a hétéves, Chacco-Blue II apaságú Chesterfield nyerte. A győztes lovat Egervári Attila tenyésztette, jelenlegi lovasa és tulajdonosa Krucsó Szabolcs.

Videó: Urbán Zoltán, Riderline
Borítókép: Császár Fotó

Kapcsolódó cikkek
Kommentek