Tenyészverseny - ezúttal Szilvásváradon

Szvarad tenyeszverseny 2023 og

1984-ben rendezték meg először a fiatal lovak legrangosabb országos díjugrató versenyét, a Tenyészverseny. Hosszú évekig Kiskunhalas volt a helyszín, majd Kaposvár, a Nemzeti Lovarda, Mezőhegyes, Bábolna és Kecskemét is otthont adott a fiatal lovak kiemelt pénzdíjas bajnoki döntőjének. 2023-ban először pedig a szilvásváradi Lipicai Lovasközpont a helyszín, ahol 6,4 millió forint összdíjazásért versengenek a legjobb, négy-, öt-, hat- és utánpótlás (7,8 éves) lovak.

Az utánpótlás lovak hiba-idős elődöntőjében jelentős fölénnyel az Agropoint Cassiloc apaságú Málna lett a győztes a nyeregben Mráz Tamással, megelőzve a Horse Trans Cargo Kft. Cazera TSH-ját, akit Lengyel Róbert lovagolt, valamint a pej Larssont Fekete Györggyel.

Szvarad tenyeszverseny 2023 1

A hatéves lovak elődöntőjében nem történt meglepetés, 8,7 ponttal első lett Diasandro Blue Faluhelyi Ádámmal, megelőzve a Horses For Sale Kft. Chacoontano SZ nevű lovát 8,4 ponttal ifj. Szuhai Gyulával. Hármas holtverseny alakult ki a harmadik helyen: egyaránt 8,3 pontot kapott a Jakab Áron által tenyésztett Virgina R Buza Patrik Zoltánnal a nyergében, Conccodello PSZ a ranglistavezetővel, Szuhai Péterrel, valamint Cornet’s Blue SZ és ifj. Szuhai Gyulával.

Szvarad tenyeszverseny 2023 4

Szoros versenyben dőlt el az ötéves lovak elődöntője, hiszen 8,4 ponttal a Kovács család által tenyészett pej Talisman lett az első Kovács Henrivel a nyergében, megelőzve a dr. Pusztai Zsuzsanna Neorado T nevű lovát Eszes Ferenccel, valamint Lukács Lóránd pej ménjét, a lanakeni Fiatal Lovak Világbajnokságát is megjárt Donnie Brascót, akit szintén Kovács Henri lovagolt.

Szvarad tenyeszverseny 2023 3

Harmincnégy négyéves ló kvalifikálódott a négyéves lovak 100 cm-en megrendezésre kerülő elődöntőjében. 8,6 ponttal a győztes Czuczi István Tokyo IC-je lett Kovács Henrivel a nyergében, megelőzve a PSZ Sporthorses Kft. tulajdonában lévő, Emerald van ‘T Ruytershof apaságú Eminem PSZ-t Török Sándorral a nyergében (8,5 pont), harmadik lett a Török Fanni Leila által tenyésztett Bombay ifj. Máté Istvánnal (8,4 pont).

Szvarad tenyeszverseny 2023 2

Forrás: Díjugrató Szakág
Fotó: Császár Fotó

Kapcsolódó cikkek
Kommentek