Hock Zsófia a lovastusa magyar bajnoka 2023-ban

Lovastusaob 2023 og

Kaposváron október 13-15. között nemzetközi lovastusa verseny keretében került megrendezésre az idei Országos Bajnokság.

Az eredmények:

  • A 2023-as Felnőtt Magyar Bajnok Hock Zsófia és Valencia, a páros a CCI3* kategória győztese is egyben.
  • Második helyezett Tuska Péter és Rádiháza Junior, bronzérmes Varga István és Gidrán XXIX-21 Kelevész.
  • Csapatbajnok a Visy István Régió csapata, Hock Zsófia és Varga István.
  • Az év amatőr bajnoka Nagy Kinga és Nyra. A páros edzője Bogár Orsolya. Második Bata Regina – Coco Chanel, harmadik Soós Árpád és Sámánkő.
  • Csapatbajnok a Határőr Dózsa csapata: Cseppentő Regő és Cseppentő Réka, csapatvezető: Tuska Pál.

Forrás: Lovastusa Szakág
Fotó: Kiruu Photo, Oroszvári Szabó Péter

A Lovastusa Szakág 2023. november 13-án megjelent beszámolója:

2023. október 12-15. között, közel 10 év után ismét a kaposvári MATE Pannon Lovasakadémia adott otthont a Lovastusa Országos Bajnokságnak, amely nemzetközi versennyel egybekötve került megrendezésre. Kaposvár az idei évben a harmadik nemzetközi szintű versenyt rendezte, a hazai versenyhelyszínek közül az egyetlen, amely képes volt ilyen színvonalú kihívást biztosítani a szakágnak. Többek között azért is hatalmas lehetőség ez a magyar lovasoknak, mert az itthon megrendezésre kerülő nemzetközi szintű és magas szakmai színvonalú versenyek a szakág hosszú távú tervei közt szereplő kontinensviadalokra kiváló alapokat biztosítanak.

A helyszínen az elmúlt években több fejlesztés történt, ennek köszönhetően ezen a versenyen a belépő AC kategóriától egészen a nemzetközi hosszú háromcsillagos kategóriáig indulhattak a lovasok, és így a kisebb kategóriában indulók együtt versenyezhettek a nemzetközi mezőnnyel.

A lovastusa szakág nemzeti bajnoksága idén a nemzetközi versennyel együtt került megrendezésre, a bajnokságokon indulók külön kerültek értékelésre. A bajnokságon részt vevő lovasok így megkapták a teljesítményüknek megfelelő nemzetközi minősítéseket, és egy nemzetközileg elismert, ámde a magyar mezőnyt nem ismerő, független bírói bizottság bírálta el a lovasokat.

A kaposvári verseny kedvelt a külföldi versenyzők körében is, ennek megfelelően most is szép számmal érkeztek szlovén, osztrák, német és olasz nevezések. Ezen felül a nemzetközi bírálatok is emelték az esemény színvonalát – a német Joachim Dimmek és az osztrák Judith Eisnecker versenybírók voltak ebben a hazai szakemberek támogatói. A technikai delegált Adelmo Mazza, a pályaépítő (a nemzetközi kategóriák kettő és három csillag esetén) Wilfried Thiebes volt, Jobbik Ákos nemzeti pályaépítő segítségével.

Az időjárással szerencséje volt a rendezőnek, csütörtöktől szombatig kellemes, napfényes őszi idő volt. Vasárnap az évszak kevésbé szép arcát mutatta, de senki kedvét nem szegte az eső sem.

A tereppályák minden kategória számára a szezon végén elvárt nehézségi szintet hozták, nem kellett amiatt aggódni, hogy a 2023-as szezon harmadik kaposvári versenye esetleg unalmasnak bizonyul. A rendezők ismét meglepték a lovasokat új ugrásokkal, illetve a tereppálya bővítésével, a pályaépítők pedig ezek használatával és új vonalvezetéssel kellő kihívás elé állították a ló-lovas párosokat.

Az Amatőr Magyar Bajnokság idén először A kategóriában került kiírásra, az eddig megszokott A0 Championátus helyett – ezzel is motiválva a hazai versenyzőket, és segítve a nemzetközi szintre való eljutást, fejlődést. A kategória 36 indulója közül 10 versenyző között dőlt el az amatőr bajnoki cím sorsa. Az első nap eredményei alapján a BZ Eventing LE versenyzője, Nagy Kinga Nyra nyergében az élre állt, és vezető helyét a három nap során megtartva 2023 Amatőr Magyar Bajnoka lett (edző: Bogár Orsolya). A kategória második helyezettje is ő lett, legeredményesebb magyar lovasként az osztrák Inez Dollenz mögött. Az Amatőr Magyar Bajnokság második helyezettje Bata Regina és Coco Chanel (Chanello Lovasfarm Sportegyesület), a harmadik helyezett Soós Árpád és Sámánkő (Kónyi LBE) lettek, mindkét lovas edzője Sós Attila.

Csapatbajnokság is került kiírásra a kategóriában, az Amatőr csapatbajnokság első helyezett csapata a Határőr Dózsa csapata lett, tagjai: Cseppentő Regő – Hektor és Cseppentő Réka – Arabeszk, edzőjük és csapatvezetőjük Tuska Pál.

Második helyen az Eperkék csapat végzett, Kállai Klementina és Nagy Kinga lovagolták lovaikat Coraliet és Nyrat a csapat színeiben.

Harmadik helyezettek Somlóvári Dóra Szemafor Szertelen és Soós Árpád Sámánkő a Speed csapat tagjaiként.

A kezdő ló kategóriában Unger Patrícia nyert Büszke nevű lován a Lovasakadémia SC színeiben, amivel a 2023-as kezdő ló championatusban is bebiztosította első helyezését.

Az ifjúsági lovasoknál Chodák Zorka Jackson Dzsipszivel bizonyult a legjobbnak a Cavallino LSE színeiben, a nyitott kategóriában pedig Vakli Dorka Fanni és Balga, a Magyar Póni Klub Szövetség lovasa.

A Felnőtt Magyar Bajnokság nemzetközi rövid háromcsillagos kategóriában került megrendezésre – a kategóriába nevező 16 lovas közül nyolcan indultak a magyar bajnoki címért. A díjlovaglás után a legeredményesebb magyar lovas Hock Zsófia volt Valencia nyergében. Első helyét mind a három napon át megtartva a Nagyvázsonyi Lovas Klub lovasnője lett 2023 Felnőtt Magyar Bajnoka. Kiemelendő, hogy mindemellett a nyitott kategóriában is győzelmet aratott, illetve fiatal lovával, Indikátorral az előkelő második helyet szerezte meg nemzetközi rövid kétcsillagos kategóriában.

A Felnőtt Bajnokság második helyezettje dr. Tuska Péter lett Rádiháza Juniorral (Kiskunhalasi BM Határőr Dózsa SE), a dobogó harmadik fokára pedig Varga István Gidrán XXIX-21 Kelevésszel állhatott (Skublics Imre LK). A legeredményesebb felnőtt csapat pedig a Visy István régió csapata lett, tagjai Hock Zsófia és Varga István.

Ifjúsági és fiatal lovas kategóriákban sajnos az alacsony nevezőszám miatt nem került kiírásra bajnokság, azonban különdíjat vehetett át eredménye alapján ifjúsági kategóriában Chodák Zorka Dulcinea nyergében (Cavallino LSE, edző: László Gabriella) illetve fiatal lovas kategóriában Fejes Kata Bremen Plan Furioso-76 Cheleng nevű lovával (Kéktói Ménes SE, edző: Csáki Mónika, Schaller Gábor).

A verseny legmagasabb terhelésű kategóriáját, a CCI***-L kategóriát ezúttal német lovas nyerte, Charlotte Whittaker Isa nyergében, aki a verseny után nagyon pozitívan nyilatkozott a kaposvári versenyekről.

Rövid kétcsillagon osztrák győzelem született, Viktoria Wimmer Sinfoni’s Mirabelle nevű lován bizonyult a legjobbnak, CCI*-Intro kategóriában pedig a Szikszai Military LSE versenyzője, Takács Szandra és Carembar’s Filou PS nyerte meg a kategóriát.

A kisebb, AC, AK és A0, valamint a nemzetközi kategóriák eredményei is megtekinthetők a lovastusa nevezési oldalán.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek