Kiskunhalason zajlott az idei első díjugrató továbbképzés

Kkhalaskepzes og

Országos díjugrató bíró továbbképzést tartottak február 21-én Kiskunhalason a Hirling József Lovaspark rendezvényházában. A szabályok többsége változatlan és helytálló, de mindig akad újdonság. A szintfelméréssel egybekötött oktatáson az április elsejétől érvényben lévő díjugrató szabályzatot, valamint a nemzetközi szabályváltozásokat ismertették a résztvevőkkel.

A keddi továbbképzésen a versenybírók csoportjának Schlezák Melinda és Juhász Tibor nemzetközi minősítésű versenybírók tartották a szakmai fórumot a Hirling József Lovaspark pályaépületének felső szintjén. Az épület alsó részében kialakított oktatási helyszínen a pályaépítőknek Karádi László nemzetközi minősítésű pályaépítő vezette a foglalkozásokat.

Ahogy minden sportágban, úgy a díjugratásban is folyamatosan változnak a szabályok nemzetközi szinten, amit a nemzeti szövetségek lekövetnek és a hazai szabályokat azok figyelembevételével alkotják meg. Az egyes nemzeti szövetségek ugyanakkor saját hagyományaiknak megfelelően és a változó igények szerint évről-évre módosítanak a követendő normákon. Ezeket a szabályokat a lovasoknak is ismerniük kell, a betartatásuk pedig a technikai személyzet, a versenybírók feladata.

A továbbképzés első, halasi fordulóján délelőtt 9 órától délután 5 óráig tartották a foglalkozásokat. A szabályokat, a változásokat előadásokon, csoportos foglalkozásokon keresztül, estetanulmányokkal tűzdelve, videó elemzések segítségével beszélték át a résztvevőkkel. A délután során szintfelmérésre került sor, a magasabb szintre lépőknek szóbeli vizsgán kellett részt venniük. Az eredményeket a fővárosi képzés után közlik az összes érintett versenybíróval.

A Díjugrató Szakág által előírt éves kötelező továbbképzésen a versenybírók, a pályaépítők, a versenyirodák munkatársai és a stewardok is két alkalom közül válaszhatnak. Február 21-én, Kiskunhalason az első versenybírói kurzust rendezték meg, amit a következő szombaton követ a budapesti képzés. A stewardok Bázár György nemzetközi steward vezetésével február 25-én és március 5-én vehetnek részt képzéseken.

Kép és szöveg: Kovács Iván

Kapcsolódó cikk
Kommentek