Az idei cél az olimpiai kvalicikáció megszerzése - összefoglaló a Díjugrató Közgyűlésről

Dijugratokozgyules2023 og

133 tagegyesület résztvevői voltak jelen a Díjugrató Szakág közgyűlésén az esemény kezdetekor a kiskunhalasi Hirling József Lovasparkban.

Az adminisztratív teendőket követően (napirend elfogadása és hivatalos személyek kiválasztása) a Szakbizottság 2022. évi beszámolójával kezdődött meg a szakmai program.

A 2022-ben az év minden hónapjában rendeztek díjugrató versenyeket, ez 311 versenynapon 52.674 startot jelentett. Az év során 1697 lovas, 2795 ló és 314 edzői licencet váltottak ki. 13 helyszínen 391 vizsgázó szerzett rajtengedélyt.

A nemzetközi versenyek rendezésében kiemelkedő év volt a tavalyi, hiszen az Európai Lovas Szövetség Nemzetek Díja sorozat középdöntőjének Budapest volt a helyszíne, Bábolna világkupát rendezett, Szilvásvárad pedig ismét háromcsillagos nemzetközi Masters versenyt.

A magyar bajnokságnak Szilvásvárad adott otthont, ahol tizennegyedik alkalommal vehette át személygépkocsiját a bajnok. A Championátus Kiskunhalason és Bábolnán zajlott. A Tenyészverseny kiemelt pénzdíjért a Nemzeti Lovardában került megrendezésre, három Grand Prix fordulót pedig Bábolna, Kecskemét és Budapest írt ki. A Hungarian Future Stars és a Mesterek Tornája is színesítette az éves programot. A fedettpályás döntő két év szünet után ezúttal két helyszínen, a Nemzeti Lovardában és Szilvásváradon zajlott. Alkalmazkodva a nemzetközi trendekhez, első ízben zajlott az országos bajnokság és a háromcsillagos nemzetközi verseny villanyfényben. A szabadtéri szezon végén ezúttal sem maradhatott el az Öregfiúknak kiírt országos döntő.

A szakág mind a megyei, mind a régiós versenyeket támogatta, az Agrárminisztérium közreműködésével minden versenyrendező támogatásban részesült.

A pónikra korábban soha nem tapasztalt figyelem irányult. A championátuson és az országos bajnokságon is volt póni kategória, három nemzetközi versenyen pedig nemzetközi póni nagydíj.

A versenyszabályzat minden évben módosításokon megy keresztül. A nemzetközi lovas életben sem volt egységes az alapidő-hibapont kérdése, a módosítás a hazai lovasok és a szakmai vezetés körében is nagy port kavart. Több nyugat-európai díjugrató nagyhatalommal együtt az eltorzított magas hibapontszámok miatt a Szakbizottság egységes döntéssel a korábbi évek szabályához tért vissza.

A versenybíró, steward, pályaépítő, stílusbíró, versenyiroda képzések 2022-ben is zajlottak. A Kaposvári Lovasakadémiával együttműködésben zajlott edzői regisztrációs vizsga. A Magyar Lovassport Szövetség műhelyprogramja ismét sikeres volt, a keret maximális felhasználásával az ország majdnem összes megyéjében tartottak különböző továbbképzéseket, amik a díjugratás fejlődését segítették.

A szakág a kommunikációs tevékenysége folyamatos volt a Szakág web- és Facebook oldalán. A kiemelt versenyek a Digi Sport és az M4 sportcsatornán voltak láthatók, az Eurosport közvetítések a világ élsportjáról a szakbizottság által delegált kommentátorral zajlottak. A Magyar Lovassport Szövetség a Mediaworks Hungaryvel kötött együttműködésének köszönhetően 2022-ben a lovassport eseményei az országos médiában is nagyobb teret kaptak.

Az összes országos és kiemelt verseny láthatóságát online közvetítések biztosították nagy kijelzővel, professzionális időmérő rendszerrel, start- és eredményközlő applikációval. Az év során jelentős számú riport készült a győztesekkel, rendezőkkel és a sportban jeleskedő szakemberekkel.

A Talent Program tovább folytatódott a díjugrató sportban, ennek eredménye jelentkezett az utánpótlás válogatott eredményeiben is. A felnőtt válogatott szereplésében meghatározó volt az NLSF Program próba éve. Az eredmények 2022-ben nem voltak kiemelkedőek, de a fő év mindenképpen az idei, amikor az olimpiai kvóta megszerzése a cél.

A magyar lovasok számtalan egy-, két- és háromcsillagos nagydíjban álltak starthoz és értek el győzelmeket, helyezéseket nemzetközi nagydíjakban – foglalta össze az elmúlt év eseményeit Szotyori Nagy Kristóf.

Schlezák Melinda elmondta, 2022-ben a 93 magyar liszensszel rendelkező versenybíró összesen 311 nemzeti és nemzetközi versenynapon tevékenykedett Magyarországon, ahol közel ötvenháromezer alappályát bíráltak. A versenyek lebonyolítását 24 magyar liszensszel rendelkező steward segítette. A FEI adatbázisában jelenleg 11 versenybírói és 16 steward nemzetközi minősítéssel rendelkező magyar szakembertalálható.

Karádi László a pályaépítők munkáját befolyásoló szempontokat járta körül, illetve a versenyhelyszínekkel és versenykiírásokkal kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel.

Az utánpótlás lovasok kiemelkedő eredményeit ifj. Kövy András, aki 2022 végéig látta el az utánpótlás szövetségi kapitány feladatait, korábban a hivatalos honlapon ismertette. Munkáját 2023-tól Pirik Zsolt viszi tovább. Németh István 2015-től töltötte be a szövetségi kapitányi posztot, beszámolójában köszönetet mondott azoknak a lovasoknak, akik ez idő alatt szerepeltek a válogatottban, illetve a Díjugrató Szakbizottság tagjainak. 2023-tól a posztot Horváth Balázs tölti be.

Minden évben fontos pont a versenyszabályzat módosításainak ismertetése, a feladatot Szotyori Nagy Kristóf vállalta magára. Az új versenyszabályzat a szabadtéri szezon kezdetétől, 2023. április 1-től lép hatályba.

Újdonság, hogy a FEI szabályzattal összhangban a hazai versenyek közé is bekerül a veteránok országos bajnoksága az 50 év feletti korosztály számára.

Mint azt a szakágak már az év elején jelezték, a FEI regisztrációs díjat a Magyar Lovassport Szövetség már nem tudja átvállalni, ezt a lovasoknak és lótulajdonosoknak kell befizetniük. Emelkedtek a versenyzés egyéb költségei is: a verseny-bejelentési díj országos versenyek esetén, a nevezési díj kiemelt és regionális versenyre és a startdíj, ugyanakkor meghatározásra került a maximális bokszbérleti díj. Változtak a bírók, pályaépítők, stewardok, és versenyiroda díjazásai is. Jó hír a lovasok számára, hogy emelkedtek a pénzdíjak is.

Mint Szotyori Nagy Kristóf elmondta, a rezsiköltségek emelkedése főleg a fedettpályás versenyek rendezésére nyomta rá a bélyegét, de emellett számos más, a versenyrendezőket terhelő költség is emelkedik. A szakvezetés célja, hogy a szabadtéri szezonban alacsonyabb kiadások terheljék a lovasokat. Ennek érdekében március az országos versenyrendezőkkel megbeszélést hív össze a Szakág.

A lábvédők, zablák, sarkantyúk sok fejtörést okozhatnak, a lovasok azonban minden versenyen számíthatnak a stewardok segítségére, a versenyzőknek érdemes kérdéseiket minél korábban feltenniük, nem pedig a pályára lépéskor.

Szintén a felszerelést érintő, évek óta napirenden lévő kérdés a lovaglónadrág színe. Az aktuális szabályzat szerint a FEI által is elfogadott fehér és bézs viselhető a hazai versenyeken is, de a barnát már nem fogják elfogadni – hangsúlyozta Szotyori Nagy Kristóf.

Fontos új rendelkezés, hogy minden esetben a lovas felel a hozzátartozók és kísérőik magatartásáért, adott esetben akár sárga lappal is szankcionálható.

A szabályzat foglalkozik az összeférhetetlenség kérdésével is, azt a FEI szabályzatnak megfelelően szabályozza, ami szerint a közreműködő személyek kiválasztásánál, a verseny lebonyolításánál ezt kerülni kell.

Új színfolt lehet a versenyeken az úgynevezett show versenyszám, amit a legalább kétnapos országos versenyeken köteles kiírni a rendező.

A következő napirendi pont a szakág 2023. évi hazai versenynaptárának ismertetése volt. Szotyori Nagy Kristóf elmondta, nagy előrelépés, hogy háromcsillagos lesz a Gróf Széchenyi István Emlékverseny, ahol a nagydíjban olimpiai kvalifikációt lehet szerezni. Bár Bábolna idén nem rendez világkupát, kiírásra került egy utánpótlás CSIO. Szilvásváradra kerül idén a világkupa és a Tenyészverseny. A Nemzeti Lovardában pedig június elején lesz nemzetközi verseny, és itt zajlik majd az Országos Bajnokság is.

A versenynaptár tervezet a Szakbizottság és az országos versenyrendezők részvételével a márciusban tervezett egyeztetés eredményének függvényében változhat.

A szakág 2023. évi szakmai tervét nagyrészt a versenynaptár és a versenyszabályzat tartalmazza. „Két új szövetségi kapitánnyal kezdjük a munkát. Az előző évek eredményeit tartani is szép feladat, nemhogy túlszárnyalni” – mondta Szotyori Nagy Kristóf. Kiemelte, fontos, előremutató év az idei az NLSF Program díjugratást érintő része számára, az idei cél az olimpiai kvóta megszerzése.

Dijugratokozgyules2023 telthaz

A pénzügyekről Juhász Tibor beszélt. A 2022-es év pénzügyi beszámolójából kiderült, hogy a Szakág pénzügyi helyzete kedvezően alakult, hiszen a tervezettnél több lett a bevétel és kevesebb a kiadás, így az év a tervezett 7 helyett 21,5 millió forintos egyenleggel zárult. A 2023. évi pénzügyi tervben a Szakág ugyan a bevételek és kiadások emelkedésével is számol, de mindezek mellett szeretnék tartani a 21 millió forintos tartalék átvitelét 2024-re.

Dijugratokozgyules2023 JT
Juhász Tibor

Díjazottak

Csapat bajnokok:

  • Championatus csapatbajnok: Rézi csapata. Csapatvezető: Majláth Csaba, tagok: Vass Fanni, Dér Szintia, Szalai Vivien Kitti, Csuka Balázs
  • Amatőr csapatbajnok: Némethy Bertalan régió I. csapata. Csapatvezető: Mráz Tamás, tagok: Ádám Eszter, Blaski Lili, Dr. Czuczai Natália, Jármy Tibor
  • Ifi-fiatal lovas csapat: Némethy Bertalan I. csapata. Csapatvezető: Németh István, tagok: Bódai Hanna, Budai Liza, Tóth Balázs, Simicska Anna
  • Felnőtt csapat: Diósgyőri VTK csapata. Csapatvezető: Szuhai Gyula, tagok: ifj. Szuhai Gyula, Szuhai Rodrigo, Vándor Zsófia, Szuhai Gyula

Országos egyéni bajnokok:

  • Póni: Gubicza Dorottya (Varga Ménes, Varga Zoltán)
  • Gyermek: Bodnár Annabell (Némethy Bertalan Alapítvány,Füzér Gábor)
  • Amatőr: Bohák-Debreczeni Éva (Champions Team Lovasklub, Göttler Vilmos)
  • Ifjúsági: Ferencz Dalma Mercédesz (Cseszterlint Lovasklub, Búza Krisztián)
  • Fiatal lovas: Bosits Boglárka (Bosits Lovasfarm, felkészítő edző: Orbán Emil)
  • Felnőtt: Czékus Zoltán (Kisteleki Lovas Egyesület, Németh István)

Championok:

  • Póni: Marossfy Zsófia (Univerzum Lovasklub, Bene Balázs)
  • Gyermek: Pichovszky Dalma (Colonado Lovasiskola SE, Janik Attila)
  • Serdülő B: Vígh Letícia (Vígh Horses SE, Szotyori Nagy Ádám)
  • Serdülő A: Gorzó Eszter (Cseszterlint Lovasklub, Búza Krisztán)
  • Utánpótlás: Ábrahám Zsófia (Túrkevei Városi SE, Süveges Gergő)
  • Amatőr: Bandi Barbara (Diósgyőri VTK, Csuka Balázs)
  • Felnőtt: Burucs Borbála (Viktor-i Sportegyesület, Stelczer Viktor)

A championok a Horze Lovasáruház jóvoltából értékes vásárlási utalványokat vehettek át.

Ranglista helyezettek:

  • Legeredményesebb egyesület: Diósgyőri VTK 918.269 pont
  • Legeredményesebb ló: Perthy Jackson 200.555 pont
  • Gyermek ranglista:
    • 1. Szuhai Rodrigo (Diósgyőri VTK, 139.438 pont)
    • 2. Bodnár Annabell (Némethy Bertalan Alapítvány, 55.253)
    • 3. Fábián Johanna (DEAC Sport Nk. Kft., 39.286)
  • Ifjúsági:
    • 1. ifj. Szuhai Gyula (Diósgyőri VTK, 246.332)
    • 2. Kiss Lizanna (Mórahalmai LSE, 98.349)
    • 3.Csetényi Lea (Pasaréti Honvéd Lovas SE, 59.955)
  • Fiatal lovas:
    • 1. Alasztics Aliz (Pirik Farm, 210.127)
    • 2. Szuhai Péter (Diósgyőri VTK, 201.391)
    • 3.Dömse Tamás (D-Team SE, 107.442)
  • Amatőr ranglista:
    • 1. Bohák-Debreczeni Éva (Champions Team LKE, 38.209)
    • 2. Debreceni Fanni (Bellandor LKE, 25.749)
    • 3. Babos Gréta (Hévíz Sportkör, 24.549)

A gyermek, ifjúsági, fiatal lovas és amatőr ranglisták helyezettjei Horze vásárlási utalványt vehettek át.

  • Felnőtt – abszolút ranglista:
    • 1. Mráz Tamás (Badacsonyi Lovassport Club, 275.617)
    • 2. ifj. Szabó Gábor (DEAC Sport Nk. Kft., 267.453)
    • 3. Jármy Vince (Némethy Bertalan Alapítvány, 223.384)

A felnőtt ranglista első három helyezettje pénzdíj támogatásban részesült.

További díjazottak:

  • 2022 Kimagasló versenyrendezésért: Szilvásváradi Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad Masters CSI3*, Fedettpályás döntő, FIAT OB
  • Az Év Tenyésztője 2022: Horse Play Kft., Nagy Balázs, BN Silver
  • Utánpótlás szövetségi kapitányként elvégzett munkájáért: ifj. Kövy András
  • Felnőtt szövetségi kapitányként elvégzett munkájáért: Németh István

2022. évben kimagasló nemzetközi eredményt értek el – Európa-bajnokságon, CSIO nagydíjban és Nemzetek Díjában sikeres díjugratók:

  • Csehországi Nemzetek Díja
    • Gyermek válogatott 1. hely: Bodnár Annabell, Szuhai Rodrigo, Hermann Zsófia, Fábián Johanna
    • Ifjúsági csapat Nemzetek Díja 1. hely: Kiss Lizanna, Csetényi Lea, ifj. Szuhai Gyula, Osztovits Péter
    • Ifj. Kövy András szövetségi kapitány
  • CSIOJ Grand Prix Samorin: 1. hely Mécs Emma, edző: Lóránt Attila
  • Fiatal lovas Európa-bajnokságon elért teljesítményéért:
    • Szuhai Péter 13. helyezés
    • Alasztics Aliz 15. helyezés, edző: Pirik Zsolt
  • Európa-bajnokságon elért kimagasló teljesítmény:
    • gyermek: Szuhai Rodrigo 4. helyezés, edző: Nagy András, Szuhai Gyula
    • ifjúsági: ifj. Szuhai Gyula 5. helyezés, edző: Nagy András, Szuhai Gyula
  • 2022. év lovassport lovasa: Szuhai Péter

Különdíjak:

  • Szenior bajnoki döntő 1. helyezéséért: Gömbös László

A díjugrató sportban eltöltött tevékenységéért, születésnapja alkalmából:

  • 80. születésnapja alkalmából Babochay György és Frank Elemér
  • 70. születésnapja alkalmából Hevesy Barnabás, Szabóné dr. Papp Mária, Lakatos Miklós, Prutkay Zoltán, Hargitai János, Kunos Attila
  • 65. születésnapja alkalmából Rezgő Zoltán és Szűcs András
  • 60. születésnapja alkalmából Nagy András, Tombor Nándor, Gáncsos László

Megemlékezések

A 2022-ben elhunytakról Szebényi Dániel emlékezett meg.

  • Bánki László: 75 éves korában elhunyt a többszörös bajnok győri lovas. Az 1967-ben Salzburgban megrendezett X. Ländliche Európa-bajnokság győztes magyar csapatának tagja volt.
  • Berényi Miklós: A díjlovas versenybíró, szakági elnök, szakbizottsági tag, MLSZ elnökségi tag, csapatvezető, sportdiplomata, mindenki Miki bácsija, örökké aktív és tevékeny sportbarát 79 évesen hunyt el novemberben.
  • Cseh Frigyes: a szívszorítóan fiatalon elhunyt, mindenki által ismert patkolókovács a díjugrató sport számtalan lovát patkolta. Magas szintű szakmai tudásával az ország egyik legnépszerűbb patkolókovácsát veszítette el a sport.
  • Dr. Bucsy László: a gödöllői állatorvos 76 éves volt. A 70-es években szinte elsőként gyógyította a sportlovakat a kitűnő sebész szakember. Számtalan négylábú életét mentette, illetve pályafutását hosszabbította meg.
  • Dr. Kurucz János: tragikus hirtelenséggel augusztusban bekövetkezett halálával a lovassport egyik legismertebb és legnagyobb tudással rendelkező állatorvosát vesztette el. A jó humorú, mindig mosolygós doktor úr emlékét a magyar lovas társadalom örökké megőrzi.
  • Markos László: a magyar lótenyésztés és lovassport kiváló szakembere életének 94. évében hunyt el. Keszthelyen az Egyesület szakági vezetője volt. Ötven éven át volt a megyei szövetség vezetőségi tagja, amiért a Zala Megyei Lovas Szövetség elismerését kapta meg. A Magyar Lovas Szövetség keretén belül éveken keresztül a military szakág titkára, több évtizeden keresztül első osztályú díjugrató és military versenybíró. 1995-ben a sportbeli tevékenységét Széchenyi István Emlékéremmel ismerték el.
  • Oláh Mihály: az 1980-as moszkvai Olimpia 4. helyezett csapatának tagja távozott februárban.
  • Stefkovics Mátyás: az év utolsó napján hunyt el Békés megye lovaséletének népszerű szakembere. A lovakért élt, dolgozott. Lótenyésztőként, galopplovasként, díjugrató versenyzőként hagyta itt a lovak világát 64 évesen.
  • Váczi Ernő: az agrármérnök, lótenyésztő, lovas, sportvezető tartalmas életét végigkísérték a lovak. Versenyzőként, tenyésztőként, szakmai vezetőként, hivatali irányítóként és szakíróként is tevékenykedett, 84 évet élt a magyar lovas élet egyik legismertebb szakembere.
  • Vígh Béla: január végén eltávozott közülünk a Honvéd Lovasklub egykori lovasa, öttusa szakosztály edző, valamikori válogatott military és díjugrató lovas. Az 1964-ben Budapesten megrendezett Ifjúsági Európa-bajnokságon szereplő magyar csapat utolsó lovasa. A versenyen a csapat az előkelő 4. helyen végzett.
Dijugratokozgyules2023 szavazas

Beszámolók letöltése:

Fotók és videó:

A Közgyűlésről készült videófelvétel megtekintése a Facebookon »

A Közgyűlésen készült fotók megtekintése a Facebookon »

Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek