Vándor Zsófia a kiskunhalasi GP győztese

Vandor Zsofia Quintus Kkhalas GP202006 og

Borult, de kellemes időben rendezték meg a Kiskunhalasi Országos Minősítő Díjugrató és Grand Prix utolsó napját három GP döntővel. Az amatőr, az U25 és a felnőtt finálék nagy versenyeket hoztak. Utóbbit, a 150 centiméteres, másfélmilliós összdíjazású GP-t Balatonvilágos után ismét első női magyar bajnokunk nyerte. Vándor Zsófi és Quintus, a 2019-es felnőtt magyar bajnok páros egyedüli hibátlanként győzött az összevetésben. A négy nap legeredményesebb lovasa ifj. Szabó Gábor volt.

Reggel nyolckor indult a versenynap a 120 centiméteres ifjúsági körrel, amelyet időre rendeztek. Alasztics Aliz (Pirik Farm) Linea 14 nevű nyolc éves pej kancájával nyert, egyedüliként teljesítve hibátlanul a pályát a hat indulóból álló mezőnyben. Pirik Zsolt tanítványa 66,03-as időt ért el a Hirling Lovaspark gyepén.

A nap első GP-jét, a 120 centiméteres amatőr finálét időre, egyszeri összevetéssel rendezték meg a 29 startoló lovasnak. Az alappályán 14 hibátlan eredmény született, majd az összevetésben is kilencen hibátlanul lovagoltak, közöttük az időkülönbség döntött. Ám ezt is lehetett fokozni, mert a 2013 óta tartó Grand Prix sorozatban másodszor született századmásodpercre holtverseny az első helyen.

Az amatőr GP első három helyezettje (összevetés):

  • 1. Nagy Henriett - Prinz Junior (Bercsényi Lovasklub) 0 hp, 32,34
  • 1. Hajdú Petra - Bognár Hamvas (Diva Sport Lovasklub) 0 hp, 32,34
  • 3. Sarkadi Petra - Főnix (Hódmezővásárhelyi SLE) 0 hp, 33,04
Nagy Henriett Hajdu Petra
Nagy Henriett (Prinz Junior) és Hajdú Petra (Bognár Hamvas), a holtversenyes elsők a díjátadáson

A nap második Grand Prix versenyszáma a CAUSSADE HUNGARY Kft. díjáért a 140 centiméteres U25 GP időre, egyszeri összevetéssel került megrendezésre. A fiatal lovasok 400.000 forint összdíjazású számában 34 startot regisztrált a zsűri. Összevetésre azonban nem került sor, mert egyetlen hibátlan kör született a D-Team SE lovasának, Dömse Tamásnak köszönhetően, aki Conquistador nevű lovával hódította el a győztesnek járó serleget.

Az U25-ös Grand Prix első három helyezettje:

  1. Dömse Tamás – Conquistador (D-Team SE) 0 hp, 77,80
  2. Alasztics Aliz - Concordia HB (Pirik Farm) 1 hp, 85,49
  3. Kiss Lizanna - Gina Rosina (Mórahalmi LSE) 4 hp, 78,32
Domse Tamas Conquistador
Dömse Tamás – Conquistador

A négynapos díjugrató maraton 22. versenyszáma, a 150 centiméteres magasságon megrendezett másfél millió forintos összdíjazású nyitott Grand Prix időre, egyszeri összevetéssel zajlott. A legrangosabb kör előtt a lovasok és a közönség megemlékeztek a héten elhunyt Bács Béláról, a díjugrató sport kiemelkedő személyiségéről. A 32 startból 7 hibátlan teljesítmény született, ők összevetésben újráztak a helyezések megszerzéséért. Az első három összevető verőhibát ejtett, a negyedikként startoló Vándor Zsófia így elsősorban a hibátlanra koncentrálhatott. Az összeszokott, 2019-es magyar bajnok párostól jó tempójú, verőhiba nélküli lovaglást láthatott a közönség, az őket követő versenyzők pedig mind hibáztak, így a felnőtt magyar bajnokságok történetének első női bajnoka megszerezte a Kiskunhalason a Grand Prix győzelmet is.

A Grand Prix első nyolc helyezettje (összevetés):

  1. Vándor Zsófia - Quintus (Varga Ménes GYLE) 0 hp 43,98
  2. ifj. Szabó Gábor - Chabal TH (Timpex Nyíregyh. LK) 4,00 hp, 42,25
  3. Horváth Balázs - PM Chaccera (Airvent Lovas Club) 4 hp 43,83
  4. ifj. Szabó Gábor - Timpex Bölcsész (Timpex Nyíregyh. LK) 4 hp 43,94
  5. Czékus Zoltán - Kempo Cento (Kisteleki Lovas Egyesület) 4 hp 5,96
  6. Jármy Vince - JB Koronaőr (Némethy Bertalan Alapítvány) 8 hp 42,37
  7. Jármy Vince - Zeusz (Némethy Bertalan Alapítvány) 8 hp 43,51
  8. Czékus Zoltán - Ricola (Kisteleki Lovas Egyesület) - alappályán 1 hp időtúllépés miatt nem került az összevetésbe
Vandor Zsofia Quintus Kkhalas GP202006
Vándor Zsófia a díjátadón

A GP-t követően egy 140 centiméteres nyitott körre került sor 20 indulóval, amit időre rendeztek. A verseny minden egyes napján kiváló formát mutató ifj. Szabó Gábor nyerte a számot Timpex Fényév nevű lovával (0 hp, 66,75), ezzel ő lett a négynapos verseny legeredményesebb lovasa.

Ifj Szabo Gabor Timpex Fenyev
Ifj. Szabó Gábor - Timpex Fényév

A nap utolsó számában, a 125 centiméteres nyitott körben 10 induló csak időre versenyzett. Hárman is hibátlanul teljesítették a pályát, közülük Stieber Sztella Elise nevű lovával volt a leggyorsabb. A Mizsei Lovastanya SE párosa 62,01 másodperc alatt teljesítette a feladatot, ami az első helyet jelentette.

Stieber Stella Elise
Stieber Sztella - Elise

„Három hónapos szünet után három hete zárt kapus körülmények között kezdhettünk újra versenyeket rendezni. Vegyes a helyzet. Vannak, akik át tudták menteni a formát és vannak, akik elvesztették, de egészében jól átvészelte a magyar díjugrató sport a járvány időszakát. Halas jól vizsgázott megint, és örülök, hogy a füves pálya is elnyerte a lovasok tetszését. A fű a legjobb versenyzési felület, de a filces pálya bírja legjobban az igénybevételt. A halasi létesítmény előnye, hogy egymás mellett van a kettő. Csak köszönettel tartozunk Kiskunhalasnak, hogy megtartották a füves pályát, ezt a lovasok és a szakág vezetése is így látják. Biztonságos és felemelő érzés ezen a nagy hagyományokkal rendelkező füves pályán versenyezni” – mondta Szotyori-Nagy Kristóf, a Díjugrató Szakág elnöke.

A versenyen jelenlévő dr. Budai Gyula, a Lovassport Szövetség Olimpiai Felkészülést Koordináló Bizottságának elnöke is elégedettségének adott hangot. „Gratulálok a halasi szervezőknek, mert az esős időjárás ellenére egy komoly színvonalú mezőnynek szakmailag nagyszerű rendezéssel adtak lehetőséget a sportszerű versenyzésre. Öröm, hogy elindult újra a járványszünet után a lovas élet és a látottak alapján kiváló kvalitású versenyzők izgalmas versengését élvezhették a nézők a Hirling Lovasparkban. Egyre több verseny kerül be a versenynaptárba és arra törekszünk, hogy hasonlóan jó színvonalú lovassport események kerüljenek megrendezésre a jövőben” – mondta Budai Gyula.

A GP sorozat három hét múlva Bábolnán folytatódik.

Tovább a teljes eredménylistára >>

Szöveg: Kovács Iván
Fotó: Kovács Iván és Gudmon Kata

Kapcsolódó cikkek
Kommentek