Elsöprő siker volt a II. Nagy Szabadidőlovas Szakmai Nap a Hungarikum Ligetben

Szlsz lakitelek2 ogjpg

Óriási álom vált valóra, amikor megszületett a döntés, hogy a szabadidőlovasok ismét egy kivételes helyszínen képezhetik magukat. A lakitelki Hungarikum Liget számos kulturális eseménynek ad helyet, s idén a szabadidőlovasok számára nyílt meg a lehetőség edzésre, előadásokra.

A délelőtti ugróedzéseket Horváth Balázs díjugrató szövetségi kapitány tartotta az ugró oldalon, míg a díjlovasokat Szokola Csaba, a Díjlovagló Szakág elnökségi tagja és az NLSF Program tagja, kiemelt szakedző tartotta. A lovasok mindkét oldalon két-három fős osztályokban dolgoztak, ami lehetővé tette az edzők számára, hogy jobban megismerjék a lovakat, lovasokat. Ebéd időre befejeződtek edzéseik és a lovasok és edzők megelégedésére egy megbeszéléssel zárták a délelőttöt.

Horvath szabadidolovas lakitelek 12
Szokola szabadidolovas lakitelek 16

Eközben a Széchenyi teremben Tuska Pál olimpikon és egyetemi lovastanár előadása vonzotta a közönséget élőben és online. A szabadidőlovasok és a military, mint téma vonzotta-e a közönséget vagy Pali bácsi személye, nem tudjuk, mindenesetre a visszajelzésekből ítélve óriási érdeklődés övezte a programot.

Tuska szabadidolovas lakitelek 5

Dallos Gyula örökös díjlovas bajnok és miniszteri biztos úr előadása szintén feltöltötte a termet és rengeteg nézőt vonzott a képernyők elé, számtalan megosztást kapott a közösségi médiákon. A lovas kultúra értékeire, történelmi szépségeire való felhívás lelki feltöltődést jelentett minden hallgató számára. Örömmel és lelkesedéssel néztük, hallgattuk, hálásan fogadtuk Gyula bácsi támogatását, amivel rendszeresen a Szabadidős Szakág felé fordul.

Dallos szabadidolovas lakitelek 8

A délután folyamén Janik Attila kiemelt edző, oktató folytatta az elméleti oktatást Befolyás a lóra, a lovas egyensúlya kérdést körbejárva. A mozgalmas és izgalmas előadás hasznosnak bizonyult a helyszínen és az online térben ülők számára is. Az előadáson főleg szabadidős díjlovaglásban versenyző lovasok vettek részt, míg az edzéseken szabadidős ugró lovasokkal dolgozott Attila. Az edzéseken az egyensúly gyakorlati értelmezésére helyezte a hangsúlyt, s mintha bemutató edzésre ennél jobban nem is lehetett volna differenciálni a résztvevőket: haladóbb lovas képzett pónival, kezdő pónival, haladóbb lovas fiatal lóval, összeszokott páros és kölcsönlovas ismerkedés. Attila állta a sarat és a lehető legszerteágazóbb módon igyekezett szemléltetni a lovasoknak az információkat.

Janik szabadidolovas lakitelek 22

Krebs-Katona Linda lovas sport coach, díjugrató versenybíró, steward interaktív előadása zárta a napot a gyönyörű Széchenyi teremben. A lovasok reformgondolkodással ismerkedhettek meg, amelynek keretében a tudatos csapat és önmagunk újraépítése volt a porondon. A mentális felkészülés egyre nagyobb szerepet kap minden sportban, így a lovassportokban is, ennek következtében már a szabadidőlovasoknál érdemes foglalkozni vele, hiszen minden lovasnak vannak saját céljai, kihívásai, nehézségei, amelyeket különböző technikákkal meg lehet könnyíteni.

Katona szabadidolovas lakitelek 20

Ez az alkalom is remek lehetőség volt a szabadidős közösségi élet megerősítésére. A lovasok, érdeklődők, családok egy fantasztikusan konstruktív napot tölthettek együtt, megoszthatták büszkeségeiket, kétségeiket, reményeiket a szakemberekkel. Akik távol voltak, az online térben tanulhattak, illetve tanulhatnak az előadások anyagából, meríthetnek erőt, lendületet, töltekezhetnek fel a szezonzárásra, a döntők idejére.

Köszönöm az edzők, előadók munkáját, akik nagy lelkesedéssel fordultak a szabadidős lovasok felé. Köszönöm a lovasok érdeklődését, a visszajelzéseket, pozitív megerősítéseket. Köszönjük az edzők részvételét, munkáját, hogy folyamatosan tanulni, fejlődni vágynak. Köszönöm a Magyar Lovassport Szövetség támogatását, amellyel lehetővé tették, hogy minden résztvevő ingyenesen hozzájusson ehhez a lehetőséghez és egy fantasztikus napot tölthessünk együtt. És nem utolsó sorban köszönöm a Hungarikum Liget csapatának, akik gyors, precíz munkavégzésükkel egy gyönyörű és minden igényt kielégítő helyszínt biztosítottak és minden lehetőséget megteremtették a kitűnő együttműködésnek.

Hatalmas örömmel tölt el, hogy ez idén a második alkalom, amikor minden egyes dolgozóval, előadóval, lovassal, edzővel és hallgatóval az a zárómondatunk:

„Remélem sok ehhez hasonló alkalmon találkozunk még!”

Szöveg: Csilló Rita
Fotó: Gudmon Kata Design

Kapcsolódó cikkek
Kommentek