Teljes létszámmal indult a magyar díjlovas válogatott az Európa-bajnokságon

Szalainikolett og

A magyar válogatott újra teljes csapattal vett részt felnőtt díjlovagló Európa-bajnokságon. A kontinensviadal Riesenbeckben telt ház, 3500 náző előtt zajlott. A csapatversenyben összesen 16 ország ló-lovas párosa indult, a mezőny rendkívül erős volt, az egyéni indulókkal összesen 69 fő volt a létszám.

27 év kihagyás után indult magyar díjlovagló csapat Európa-bajnokságon Göteborgban, majd legközelebb 2021-ben három lovassal. Ebben az évben viszont újra teljes létszám képviselte a magyar színeket Riesenbeckben, illetve egy para-díjlovas is a négyszögbe lovagolhatott.

A magyar csapat tagjai:

  • Komjáthy-Losonczy Anikó – Dior S
  • Szalai Nikolett – Willy The Hit
  • Garai Máté – Galleria’s Vincent Maranello
  • Pach Benedek – Donna Friderika
  • Dr. Fonyódi Ildikó – Bojengel (paradíjlovas, Grade-V)
374692392 268234749404729 8769614141222548715 n

Az első napon a Szalai Nikolett - Willy The Hit és Garai Máté - Galleria’s Vincent Maranello párosok indultak a csapatverseny első részében, valamint Fonyódi Ildikó paradíjlovas mutathatta be programját.

Fonyódi Ildikó komoly nemzetek lovasait megelőzve 70.461 százalékkal indította szereplését, ami a rangos kilencedik helyezést hozta neki a rendkívül erős mezőnyben. Későbbi szereplésének eredménye (69,981%) azonban sajnos nem juttatta be a legjobb nyolc lovas közé a döntőbe.

„Jango és én éppen most búcsúzunk első Európa-bajnokságunktól, ahol minden erőnket beleadva képviseltük Magyarországot. Ez a pár nap egy hihetetlen utazás volt, és nem is lehetnék büszkébb erre a 17 éves ménre, sporttársamra és csapatunkra. Első nap egyéni csúcsot lovagoltunk és 70.461 százalékkal a kilencedik helyen végeztünk, míg a mai napon egy sajnálatos drága hiba után is 69.981 százalékkal zártunk, így végül a kűrbe most nem jutottunk be. Kemény verseny volt, tele felejthetetlen pillanatokkal. Bojengel és én büszkén hagyjuk el ezt a bajnokságot, szívünk telve boldogsággal és hálával. Erősebben és eltökéltebben térünk majd vissza, készek leszünk majd új kihívásokkal és nagyobb álmokkal szembenézni. Köszönöm, hogy részesei voltatok ennek a hihetetlen utazásnak velünk” – foglalta össze a kontinensviadal napjait Fonyódi Ildikó.

Fonyodi
Dr. Fonyódi Ildikó – Bojengel

A magyar válogatott jelenleg a norvég, finn, luxemburgi és ír csapatokat megelőzve a 12. helyre került. Garai Máté 68.633 %-os teljesítménnyel a 21., Szalai Nikolett 65.994 %-al pedig a 26. helyről várta a folytatást.

Szalai
Szalai Nikolett – Willy The Hit

Dallos Zsófia szövetségi kapitány így értékelte a napot: „Ildikó teljesítménye a Grade V. kategóriában fantasztikus volt, korrekt, szép programot mutatott be, kaphatott volna többet is, de ez a 70 feletti százalék kiváló eredmény, a páros eddigi legjobbja.

Nikolett ment először a csapatért, nagyon nyugodt, kiegyensúlyozott „izzadságmentes” programot mutatott be, amit az amerikai bíró pozitívan értékelt. Egy-két apró hibája volt, viszont szépen ment, picit hiányoztak belőle a fénypontok, de korrekt program volt. Máté véleményem szerint felülmúlta önmagát, ezzel a lóval még csak a negyedik közös Nagydíjukat teljesítették. Nekem nagyon tetszett munkában is a páros az előző napokban. A programban még egy-két apróság becsúszott, de nem feltétlenül az ő hibájából, viszont szépen korrigált. Úgy gondolom, ha a jövőben ez a ló megmarad, bőven hetven százalék fölé tud menni vele a későbbiekben.

A csapatversenyben nem egyszerűen csak sorsolnak, hanem a lovasok világranglista pontjai alapján történik egy besorolás, amiben a luxemburgiak mögött a második helyen álltunk hátulról. A csoport sorsolásban végül negyedikként indultunk a 16 csapatból. A csapateredmény minden várakozásomat felülmúlta. Egyelőre a 12. helyen állunk, ami fantasztikus eredmény! Köszönöm lovasaimnak, hogy minden tőlük telhetőt megtettek ezért.”

Garai
Garai Máté – Galleria’s Vincent Maranello

Csütörtökön először Komjáthy-Losonczy Anikó kezdte meg programját Dior S nevű lovával, délután pedig Pachl Benedek és Donna Friderika párosa lovagolt be a négyszögbe. Anikó eredménye nagyon jó, 67,422% volt. Benedek sajnos nem fejezhette be a programot így a csapatversenyt a válogatott az íreket megelőzve a 15. helyen zárta.

Komjathy losonczy
Komjáthy-Losonczy Anikó – Dior S

Dallos Zsófia szövetségi kapitány: "Komjáthy - Losonczy Anikó a mai nap első magyar lovasa volt. A fülledt meleg nem kedvező a Diornak, ezért próbáltuk a csapatsorrendet ennek megfelelően is alakítani. A páros nagyon jó teljesítményt nyújtott. Volt egy-két apróság, de összességében nagyon jól teljesítettek. A ló újra korábbi formáját mutatta. Sajnos az amerikai bíró a másik hat bíró átlagát nézve is 4,7 százalékkal alacsonyabb pontot adott. Amennyiben ez a különbség elérte volna az 5 %-ot, a Supervisor bírói testület módosította volna a pontszámot, és Anikó is 68% felett lett volna.

Benedek sajnos félbe kellett, hogy szakítsa programját egyenetlen ügetőmunka miatt. A melegítőben nem volt semmi jele annak, hogy probléma lenne, sőt, Friderika kirobbanó formában volt. A körbelovaglásnál sem lehetett látni semmit. Valószínűleg a belovaglás előtti pillanatokban, amikor lovasa beugratta vágtába, összeüthette egy kicsit a lábait. Ha Benedek egy jó programot lovagol, sikerült volna a 13-14. helyet megszereznünk, ami önmagában is nagy dolog lett volna, de így a 15. pozícióban zártunk az írek előtt. Csak nyugati csapatok voltak, és a papíron legjobb emberünk kiesésével még így is egyet megvertünk. Ami viszont a legfontosabb, Donna Friderika jól van, természetesen azonnal néztük, vizsgáltuk a problémát, de szerencsére sántaságnak a legapróbb jele sem mutatkozott."

Pachl

Az Európa-bajnoki címet Jessica von Bredow-Werndl szerezte meg. Lova, TSF Dalera BB nyergében új egyéni rekordot állított fel a zenés kűrben 92,818 százalékkal. Második helyen zárt a brit Charlotte Fry és Glamourdale (92,379%), harmadik Charlotte Dujardin és Imhotep (91,396).

A csapatversenyt a britek nyerték (Gareth Hughes - Classic Briolinca, Carl Hester - Fame, Charlotte Dujardin - Imhotep, Charlotte Fry - Glamourdale), megelőzve a német (Matthias Alexander Rath - Thiago GS, Isabell Werth - DSP Quantaz, Frederic Wandres - Bluetooth OLD, Jessica von Bredow-Werndl - TSF Dalera BB) és a dán (Daniel Bachmann Andersen - Vayron, Andreas Helgstrand - Jovian, Carina Cassøe Krüth - Heiline's Danciera, Nanna Skodborg Merrald - Blue Hors Zepter) különítményt.

Forrás: Díjlovagló Szakbizottság, Lovasaink útja az olimpiára, ReiterRevue
Fotó: Lukasz Kowalski

Kapcsolódó cikkek
Kommentek