A negyven évvel ezelőtti hősök nyitották meg a Fogathajtó Világbajnokságot

Fogat VB sze og

Az egész sportágra nagy hatást gyakorló, negyven ezelőtti világbajnokság magyar hőseivel nyitották meg a négyesfogathajtás vasárnapig tartó csúcseseményét, amelyet négy évtized után ismét Szilvásváradon rendeznek.

A kilencvenperces program a Magyar Honvédség Budapest Helyőrségi Zenekarának fellépésével kezdődött, majd ezt követően két négyesfogaton érkeztek a Lipicai Lovasközpontba az 1984-es vb magyar indulói, akik közül az aranyérmes Juhász László előfutóként - azaz versenyen kívül - ezúttal is résztvevője lesz a világbajnokságnak. A korábbi hősök után a jelen versenyzői, 14 ország 43 hajtója, köztük kilenc magyar sétált a küzdőtérre.

Bevonulas

"Ez az esemény megmutatja a magyar emberek és a kormány elkötelezettségét a fogatsport iránt. Magyarországnak nagy az öröksége fogathajtásban" - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter köszöntőjében, aki szerint Magyarország hat arany-, hét ezüst- és hat bronzéremmel "nagyon sikeres olimpián" van túl, egyúttal hozzátette, büszkék lehetünk a Párizsban szerepelt 180 versenyzőre, köztük a lovastusázó Kaizinger Balázsra, aki 1996 óta az első magyar lovas volt az ötkarikás játékokon. A miniszter arról is beszélt, hogy Szilvásváradon az Állami Ménesgazdaság és a Lipicai Lovasközpont 2018 óta a növekedés útjára lépett, így a világ lovassportjának egyik elismert központjává vált, ennek köszönhetően rendezhet negyven év után újra négyesfogathajtó-világbajnokságot. "Pettkó-Szandtner Tibor mosolyogva tekint le fentről utódjaira, akik igyekeznek méltóak lenni hozzá és generációjához" - utalt a honvédelmi miniszter a tábornokra, aki 1931-ben A magyar kocsizás címmel írt könyvet, majd később a Földművelésügyi Minisztériumban az egész ország lótenyésztéséért volt felelős. A honvédelmi miniszter azzal zárta beszédét, hogy lovasemberként tudja, "semmihez sem hasonlítható a ló és az ember közötti kapcsolat".

Lazar Szala BK

"Négy évtizeddel a felülmúlhatatlan hetedik négyesfogathajtó-világbajnokság után a patanyomok ismét Szilvásváradra vezettek. Fülöp herceg, a Nemzetközi Lovasszövetség korábbi nagytiszteletű elnöke, aki 1984-ben a brit csapat tagjaként itt, Szilvásváradon bronzérmet nyert, a következőket írta az emlékkönyvbe: a világ fogathajtásában Magyarország mindig úttörő szerepet vállalt. Mi ezzel a küldetéstudattal és felelőséggel készültünk, és kijelenthetem, hogy a megfeszített munkának köszönhetően minden rendelkezésre áll, hogy a verseny elkezdődjön" - jelentette ki Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke.

Végezetül Joaquin Medina Garcia, a nemzetközi szövetség fogathajtó bizottságának spanyol elnöke köszöntötte a résztvevőket, akiknek emlékezetes és sportszerű küzdelmet kívánt.

A megnyitó zárásaként a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály nyolc ló, majd a Nemzeti Lovas Díszegység 17 lóval tartott bemutatót, aztán lovastorna és díjlovaglás következett, végül záró jelenetként egyestől hatosig hat szilvásváradi fogat vonult fel.

Varaljai 2024 VB 1146

Minden készen áll

Minden készen áll a kezdésre a szilvásváradi négyesfogathajtó-világbajnokságon Fugli Károly, a Nemzetközi Lovasszövetség (FEI) tiszteletbeli elnökségi tagja szerint. "Mindenki megérkezett, a teljes nemzetközi élmezőny itt van. A mai a legfontosabb nap, mert nagyon vigyázunk a lovakra, ők vannak a polc tetején, a ló jóléte és biztonsága a legfontosabb" - mondta Fugli Károly, aki a szervezőbizottság vezetőségi tagja is egyben. "Ugyan a 215 ló nem egy extrém nagy szám, de az infrastruktúra jelenlegi állapotát és kapacitását azért próbára teszi, mert a domborzati viszonyok miatt korlátozottak a lehetőségek. A kamionparkoló is csordultig megtelt".

A szervezéssel kapcsolatban kifejtette, a melegítőpályán és a szombati maratonhajtás pályáján az utolsó simításokat végzik, de a csütörtöki és pénteki díjhajtás négyszöge már csak a versenyzőkre vár.

Lazar Fugli

A versenyek csütörtökön és pénteken 10 órától a díjhajtással rajtolnak, szombaton lesz a leglátványosabb és ingyenesen megtekinthető maratonhajtás, majd vasárnap ugyancsak 10 órától az akadályhajtással zárul a szilvásváradi vb.

A 14 nemzet 43 versenyzőjének 215 lova közül csak egy nem ment át a szerdai állatorvosi vizsgálaton.

A délutáni csapatértekezleten kiderült a díjhajtás menetrendje is.

Vet Check

Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu, MTI/Komka Péter

Kapcsolódó cikkek
Kommentek