Akik a magyar lovas élet legrangosabb kitüntetéseit vehették át

Dijazottak1200 2

A Magyar Lovassport Szövetség évről évre elismeréssel jutalmazza azokat, aki kitartó és értékteremtő munkájukkal gazdagítják a hazai lovaséletet. Az ünnepségen átadásra kerülnek a Lovas Szövetség legrangosabb kitüntetései. Ezúttal a Gróf Széchenyi István Emlékérem, illetve a Gróf Sándor Móric Támogatói Díj kitüntetettjei álltak a Riderline kamerája elé.

A Gróf Széchenyi István Emlékverseny szombati napján került sor a Magyar Lovassport Szövetség ünnepélyes díjátadójára Nemzeti Lovarda főépületében.

Gróf Sándor Móric Díj: Kovács Csaba és Lengyel Róbert

Ebben az évben a Magyar Lovassport Szövetség szakított a hagyományokkal és két díjazott is átvehette a kimagasló támogatók számára alapított díjat. Az ország két különböző pontjáról példaértékűen fogott össze két barát, akik gyerekkoruk óta a lovassportért élnek.

Lengyel Róbert Vámospércsről még utánpótlás válogatott díjugratóként vált ismertté, majd felépítette Európa egyik legismertebb lószállítmányozási cégét, a Horse Trans Cargót.

Barátja és társa, Kovács Csaba a mosonmagyaróvári lovas élet ismert személye, több nemzetközi nagydíj, bajnokságok győztese és helyezettje, aki lószállító felépítményeivel, az Inter Horse Truckkal vált ismertté Európában és a világban.

Az elmúlt években bőkezű mecénásként támogattták a magyar felnőtt díjugrató sportot. Ezért a nemes cselekedetért a Magyar Lovassport Szövetség Gróf Sándor Móric Díjban részesítette őket.

Urbán Zoltán kollégánk ezúttal Lengyel Róberttel beszélgetett:

Gróf Széchenyi István Emlékérem

A legmagasabb lovas kitüntetés a lovastársadalom érdekében hosszú távon kifejtett nemzetközi szintű lovas teljesítményért, kimagasló oktatási, nevelési, tudományos gazdasági, társadalmi munkásságért, a szakmai kultúra erősítéséért, a nemzetközi sportéletben, a társadalmi szervezetekben, a sport-köztestületekben kifejtett magas szintű munkásság elismeréseként adományozható.

Kiss Pál

1967-ben a Gödöllői Agrártudományi Egyetem lovardájában kezdett lovagolni. Ifjúsági és junior korosztályokban területi országos és nemzetközi versenyeken indult. Szabados Gyulától, Tóth Istvántól és Molnár Tamástól tanulta a díjugratás és a lovassport alapjait. Főiskolásként a Lengyelországban és Hollandiában rendezett Európa-bajnokságokon a győztes magyar csapat tagja volt. 1981-ben szerzett diplomát, majd a Sárvári Méneshez került. A vezetői munka mellett tovább folytatta a lovaglást és a versenyzést 1989-ig. Az aktív sportot egészségügyi problémák miatt hagyta abba. Edzőként, versenybíróként, pályaépítőként, lovardavezetőként a mai napig aktív és népszerű szereplője lovassportunknak.

Sári Viktor

1969-ben kezdett lovagolni a budapesti Honvédban dr. Kollár Kornél mesteredző irányítása alatt 1988-ig. Számtalan területi, országos díjugrató bajnokság győztese, helyezettje egyéniben és csapatban. Fiatal lovas magyar bajnok volt, majd a felnőtt bajnokságban egyéni negyedik, csapatbajnok. Pozsonyban lovagolt Nemzetek Díját a felnőtt válogatott csapat tagjaként.

Hódmezővásárhelyen főiskolai diplomát szerzett, majd Kaposváron lótenyésztő szakmérnökként végzett.

1989-92-ig Németországban dolgozott belovaglóként. 1993-tól 2016-ig az Állatorvostudományi Egyetem Tangazdaságának a lótenyésztési ágazatvezetője Üllő Dóra-majorban.

A Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesületének megalakulása után az Egyesület elnökségi tagjaként részt vett a szakmai munka irányításában, a kancavizsgák megszervezése, lebonyolítása, a külföldi szakemberek bevonása a díjazott áldozatos munkájának eredményeként a mai napig példaértékű.

Elsők között szervezte meg hazánkban a jelenkorban népszerű lóárveréseket, ahol különös odafigyeléssel dolgozott a lovak felkészítésén és bemutatásán.

Hosszú éveken keresztül részt vett a magyar tenyésztésű lovak kiválogatásában a Fiatal Lovak Világbajnokságára és csapatvezetőként is képviselte az országot.

Évekig az ország egyik legeredményesebb lovasklubját, a nyíregyházi Timpexet is segítette.

Jelenleg a legnagyobb hazai lóembrió előállító és értékesítő E. Sporthorses szakmai irányításában is tevékenykedik.

1986 óta tréner, ma már 3. szintű edzőként segíti a fiatalokat. Több generáció versenyzői pályafutását egyengette évtizedek alatt a díjugratásban. Legeredményesebb tanítványai, akiknek pályafutásában aktív szerepet töltött be: Sándor Balázs, Szabó Gábor, Fábiáncsics Gábor, Csuka Balázs, jelenleg Kámán Nóra, Fésűs Gréta, dr. Tuska Pál, Szőllősi Hajnal.

Nyugdíjasként edzői és tenyésztői feladatait nem csökkentette, célja, hogy még sokat tesz hozzá a magyar díjugrató sporthoz és lótenyésztéshez.

Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikk
Kommentek