Equus Caballus: lovas fotókiállítás nyílik Hódmezővásárhelyen

Fotokiallitas og

Eifert János lovakat ábrázoló fotográfiáiból nyílik kiállítás Equus Caballus címmel a művész szülővárosában, Hódmezővásárhelyen hétfőn a magyar kultúra napja alkalmából.

A fotóművész az MTI-nek úgy fogalmazott, akár néhány szerencsés pillanat eredményeként is születhetnek olyan képek, amelyekből kiállítás rendezhető, de egy téma akkor dolgozható föl igazán, ha azzal éveket vagy akár évtizedeket foglalkozik az ember.

A táncművészet mellett az ember és a természet kapcsolata volt az az egyik kérdés, amely pályája során mindig is foglalkoztatta, lovakról is évtizedek óta készít képeket.

A tárlaton látható fotográfiák a Zalai dombságban, Bocskán, Vígh Pisti lovastanyáján készültek öt-hat év alatt. A hosszú idő során szinte baráti viszonyt alakított ki a lovakkal, amelyeket név szerint ismert. A képek jó része hajnaltájt készült, hogy a legszebb pillanatban, különleges atmoszférában, a napfelkelte idején mutassa be a lovakat.

„Néhány napja, kora reggelenként fényképezzük a lovakat Bocskán, Vígh Pisti lovas-tanyáján. A hűvös hajnal még megköveteli a télikabátot, a sapka, sál és kesztyű is jól esik a didergős időben. Lassan felkél a Nap, vörös fénnyel koszorúzza a lovak sörényét és a fák koronáját, meleg sugaraiban a zúzmarás fű is feloldódik lassacskán. A lovak egyike-másika még állva alszik, a többiek lassan araszolva a mezőn, ropogtatják a friss füvet. A nagy csendben csak ez a zaj hallatszik, no meg a madarak csivitelése, a méhek zümmögése, időnként a távolból kutyaugatás. A fényképezőgépem kattanása szinte robajként hat a természet csendjében.

Ahogy a nap magasabb fokra hág, az élet is megmozdul, a kabát pedig lekerül. A libák hangos gágogással totyognak át a legelőn, István és Zsófi is megjelennek. Hangjukra az állva-alvók is kocognak az istállók felé, friss széna kerül eléjük, most azt ropogtatják. Reggeli után lesétálnak a tavacskához, itatás. Felélénkülnek, játszanak, vágtatnak, évődnek egymással, engem is üdvözölnek” – írja blogján a fotós.

A művész a Németh László Gimnázium és Általános Iskola aulájában egy hónapon át látható tárlatra a hely adottságaihoz illeszkedve 25 képet választott ki. Kiállításai hagyományaihoz híven a megnyitót követően tárlatvezetésen mutatja be a fotográfiákat, hogy így teremtsen közvetlen kapcsolatot a közönséggel.

Eifert János, a hazai fotóművészet egyik legismertebb képviselője 1943-ban született Hódmezővásárhelyen. Fényképei, képriportjai, írásai rendszeresen jelennek meg a szaksajtóban, hazai és külföldi lapokban, könyvekben, kiadványokban, az elektronikus sajtóban. Munkásságát nem lehet egységes stíluskategóriákba rendezni, sokoldalú, folyamatosan megújuló, kísérletező alkat. Tánc- és aktfotói, természetképei, valamint alkalmazott fotói alapozták meg ismertségét. Tanárként, előadóként, szakíróként és szakértőként is tevékenykedik.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek
Kommentek