Fegyverropogás a Lóklinika szomszédságában?

LTK og2

Lövészközpont épülhet az üllői Lógyógyászati Tanszék és Klinika szomszédságában, az Állatorvostudományi Egyetem tiltakozik.

Egy Üllő melletti 45 hektáros területen, az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Klinikájától mindössze egy kilométerre kiemelt beruházásként épülne lövészközpont, amit többféle kaliberű fegyverrel, hobbi- és versenyszinten is használnák.

A „Modern városok" program részeként 175 magyarországi járásban létesülhet lőtér, vívóterem és lovas központ. Az üllői önkormányzat 2021. augusztusában tekintette át először a Lövész Központ telepítési tanulmánytervét. E szerint a lőteret Üllő külterületén, a lakott területtől öt kilométerre, a város Ócsával közös deli határán tervezik megépíteni 45,5 hektáron. A területet mindhárom lőtéri funkcióra (katonai, rendvédelmi; professzionális versenysport; élmény- és turisztikai célú) alkalmassá akarják tenni. A lőteret egyszerre 500 ember vehetné igénybe, 195 parkolóhelyet is kialakítanának. A tanulmányterv szerint a területet egy 4 méter széles és 2 méter magas földsáncjellegű domb venné körbe, amely zajvédelmet is biztosítana.

A lőteret az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Klinikájától mindössze egy kilométer választaná el. Az Egyetem 2020 óta folyamatosan tiltakozik különböző fórumokon a beruházás ellen, mivel annak működése a Lógyógyászati Tanszék és Klinika, illetve a Tangazdaság oktatási, tudományos munkáját hátrányosan érintené, jelentősen veszélyeztetné a beteg állatok ellátását és az állatorvosi személyzet egészségét is. Az egyetem pert indított azért, hogy a beruházó cég újabb hatástanulmányt készítsen a lehetséges környezeti ártalmakról.

2023 végén azonban egy kormányhatározat kiemelt beruházássá nyilvánította a lövészközpont létesítését.

Egyelőre nyitott kérdés, hogy mi lesz az üllői lőtér sorsa, illetve hogy a jövőben fegyverropogás fogadja-e a Klinikára érkező lovakat.

Forrás: Index1, Index2

Kapcsolódó cikkek
Kommentek