Jubileumi díjlovas és lovasterápiás verseny Fóton

Fot verseny 2024

A Magyar Lovasterápia Szövetség a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat védnökségével és támogatásával 2024. szeptember utolsó hétvégéjén huszadik alkalommal rendezi meg Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenyét és Lovasterápiás Versenyét Fóton.

  • Időpont: 2024. szeptember 27-29.
  • Helyszín: A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Lovasterápiás és Oktató Központja
    • 2151 Fót Vörösmarty tér 2.
    • Megközelítés: Budapest felől a régi Fóti úton haladva, még a ’Fót’ tábla előtt, a Tímár Vaskereskedéssel szemben nyíló köves útra kell balra nagy ívben behajtani
    • GPS koordináta: 47°36'09.4"N 19°10'45.5"E

Egyedülálló megmérettetésről van szó, hiszen Európában csak itt szerveznek egymással párhuzamosan Világkupa-fordulót, valamint lovasversenyt a fogyatékkal élő gyerekeknek.

Idén is nemzeti és nemzetközi keretek között zajlik a Díjlovas Verseny. A háromnapos rendezvényre nyolc országból érkeznek kiemelkedő sportolók és bírók. Íme, néhány ismert név a felnőtt mezőnyből:

  • Helen Langehanenberg: a német lovas csapatban világbajnok, a 2012-es londoni olimpián csapatban ezüstérmes. 2022-ben az év sportolónője volt. A Königskinder nevű németországi gyermekhospice-szolgálat nagykövete.
  • Thamar Zweistra: holland sportoló, a 2022-es világbajnokságon csapatban ötödik helyezést ért el.
  • Claudio Castilla Ruiz: spanyol díjlovas, a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpián csapatban a hetedik helyen végzett.
  • Rotem Jale Ibrahimzadeh: török lovas, 2013-ban a fiatal lovasok kontinentális bajnokságán egyéniben harmadik, csapatban első helyezett lett.

A Nemzetközi Díjlovas Verseny és Világkupa összdíjazása 10 ezer euró, a Nemzeti Díjlovas Versenyé 1.130.000 Ft.

A fogyatékkal élő gyerekek lovasterápiás versenyén idén 24 csapat vesz részt rekord számú, 182 lovassal. A gyerekek különböző kategóriákban mutatják be a tudásukat. Külön versenyszáma lesz például a tanulásban vagy az értelmileg akadályozott gyerekeknek és a hiperaktív, látássérült, mozgássérült lovasoknak is. A Mádl Ferenc Emlékversenyen a sérült gyermekek színdarabot adnak elő lóháton, főszerepben a lóval. A terápiás versenyek összdíjazása, valamint a gyerekcsapatok ellátása és szállásköltsége összesen 10,5 millió forint.

Idén is megtartják a Díjlovagló Parasport versenyszámot, amely a mozgásukban akadályozott lovasok számára Országos Bajnokság is lesz. A versenyszámot idén is támogatja a Magyar Paralimpiai Bizottság.

A versenyek mellett a gyermekek kézműves foglalkozáson vehetnek részt, lesz arcfestő, buborékfújó, lufihajtogató és ugrálóvár is.

A helyszínen ingyenes egészségügyi szűréseket, valamint gyerekprogramokat is szerveznek az esemény ideje alatt.

A rendezvény ingyenesen látogatható.

Kiadó: Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány, forrás: MTI - OS

Kapcsolódó cikkek
Kommentek