Olimpiai pontokat gyűjtöttek a magyar díjlovasok

Losoncz A wroclaw og

Komjáthy-Losonczy Anikó és Pachl Benedek, az olimpiai felkészülési program két lovasa a lengyelországi Wroclaw-ban versenyzett a hétvégén, mindketten a „C” csoport egyéni olimpiai pontjaiért érkeztek a helyszínre.

Mindketten a CDI-W (világkupa pontot adó versenyszám) kategóriában indultak rendkívül népes mezőnyben. A pénteki napon 67 százalék feletti teljesítményükkel bejutottak a vasárnapi döntőbe, ahonnan pedig értékes pontokkal gazdagodva, olimpiai csoportjuk legjobbjaiként térhettek haza. Pachl Benedek - Donna Friderika párosa 72,180%-os eredménnyel a tizedik, Komjáthy-Losonczy Anikó és Dior S a 11. helyen zárt, 71,870 százalékkal. Benedek a „C” csoport legjobbjaként megkapta a maximális húsz olimpiai ranglista pontot, ezzel harmadik a ranglistán, de már egyre kisebb a különbség és az év még nem ért véget.

„Az Európa-bajnokság nekünk sajnos nem végződött jól, hiszen nem tudtuk megmutatni tudásunkat. Félbe kellett, hogy szakítsuk a programot »egyenetlen ügetőmunka« miatt. A melegítőben nem volt semmi jele annak, hogy probléma lenne, sőt, Friderika kirobbanó formában volt és utána sem mutatta semmi jelét problémának. Ettől nagyon elkeseredtem, hiszen nagyon készültünk az EB-re.

Most viszont, ezen a versenyen úgy gondolom, sikerült jól szerepelnünk, nagyon örülök az eredménynek, 72,180%-ot teljesítettünk.

Pénteken volt az első programunk, ott a piaffe feladatnál lehetett volna kicsit aktívabb, kifele nézelődött, de én is görcsösebb voltam a szokásosnál a fent említett okok miatt. Bejutottunk a vasárnapi Grand Prix Zenés kűrbe.

Ma az első passage és passage oldaljárás és a nyújtás visszafogottabb volt, de utána a többiben nem volt hiba, szóval összességében meg vagyok elégedve. A pontokat nem adták könnyen, ebben az időszakban pedig az olimpia miatt nagyon fontos, de hát nem véletlenül voltunk olyan sokan ezen a versenyen is. Nagyon örülök a tizedik helynek, előttünk pedig olyan párosok végeztek, akik mindig ezen a top szinten vannak. Donna Friderika kitűnő formában van, készülök a következő megmérettetésre, továbbra is küzdünk az olimpiai pontokért” – mondta a versenyt követően Pachl Benedek.

Pachl B wroclaw

„Meg vagyok elégedve Diorral, versenyről versenyre jobban teljesít, most körülbelül két százalékot javítottunk” – mondta Komjáthy – Losonczy Anikó. „A Kűrben kicsit fáradtnak tűnt az elején. Igazából különösebb hiba nélkül szépen megcsinálta, a kezdésnél lehetett volna élénkebb, csak ezért voltam csalódott, hogy nem tudtam kihozni belőle azt az állapotot, amit a melegítőben mutatott. Aminek nagyon örültem, hogy minden olimpiai bírónál 73% felett teljesítettünk, ez főleg azért fontos, mert az igazán rangos versenyeken ők bírálnak. Itt Wroclawban az olimpiai C csoportból mi ketten, Benedekkel voltunk a legjobbak, megelőztük a jelenlegi listavezetőket ezen a versenyen, ez további önbizalmat ad a folytatáshoz. Nem adom fel, megyünk tovább az olimpiai pontokért, jövő héten Motesice a cél.”

Komjáthy-Losonczy Anikó a The 5 Arenas Cup bronzérmese

A Central European Dressage Working Group Ausztriából, Csehországból, Magyarországról, Szlovákiából és Lengyelországból származó CDI-szervezőket tömörítő szervezet. Támogatják egymást a díjlovagláshoz kapcsolódó nemzetközi és hazai projektekben. Megvitatják a díjlovaglás különféle vonatkozásait, és igyekeznek közös álláspontot képviselni a díjlovaglás szabályainak változásaival kapcsolatos kérdésekben stb... Együttműködnek és jó kapcsolatban vannak az Európai Lovas Szövetséggel. Koordinálják régiónkban a CDI versenyek időpontjait, és gondoskodnak arról, hogy országaik bírói és más tisztségviselői is részt vegyenek ezeken az eseményeken.

Eme szervezet kezdeményezése volt a „The 5 Arenas Cup”, amelyen bármilyen nemzetiségű versenyző indulhatott. Öt versenyhelyszínen (Brünn, Máriakálnok, Achleiten, Samorin, Wroclaw) kellett indulni és két kategóriában lehetett versenyezni: Small Tour (Intermediate I) és Big Tour (Grand Prix, Short Grand Prix). Wroclawban volt az utolsó megmérettetés. Az öt versenyen elért eredmények összesítése után a „The 5 Arenas Cup” 2023. évi bronzérmese Komjáthy-Losonczy Anikó. Első helyezett a német Antonia von Dungern, második a Alisa Glinka a Moldovai Köztársaságból.

Losonczy A 5cup
Fotó: Central European Dressage Working Group

Forrás: Lovasaink útja az olimpiára
Fotó: Łukasz Kowalski

Kapcsolódó cikkek
Kommentek