A díjugratók versenyekkel hangolódnak az ünnepekre

Horvathbalazs Pmbaltimore1200

A magyar díjugratók népes tábora Kecskeméten, a Pataki Ménes fedelesében töltötte a hétvégét, de tőlünk nyugatabbra, Salzburgban is fontos verseny zajlott. Lassan azonban a díjugratók is ráhangolódnak az ünnepekre, hiszen az idei versenynaptárban már csak egy országos megmérettetés szerepel, december 14-16. között a Kaposvári Lovasakadémián.

Háromnapos verseny Kecskeméten

December 7-9. között háromnapos, kiemelt díjugrató versenyt rendezett a Pataki Ménes Kecskeméten, a harminc versenyszámban közel 500 startot regisztráltak.

Az ötéves lovaknál pénteken, majd vasárnap is Bajai Dávid Carthino Z apaságú sötétpej heréltje, Nanga Parbat győzött Técsy Attilával a nyergében. A szombati összevetéses versenyszámban viszont a Claudio’s Son apaságú T.B.Á. Cantona volt a leggyorsabb Füzér Gáborral.

A hatéves lovak versenyszámát a sárga PM Baltimore uralta, aki mindhárom versenynapon első lett Horváth Balázzsal a nyeregben.

Az amatőröknél pénteken a korábbi válogatott öttusázó, dr. Kölcsey Rieden Roland végzett az első helyen Lizy-Larissával, majd a második napon az amatőr országos csapatbajnok, a zsombói Equitania LC lovasa, Sajti Fanni tudott győzni Linneával, végül a harmadik felvonást az első szabadtéri amatőr Grand Prix győztes párosa, Hajdú Petra nyerte meg Bognár Hamvassal.

A 110-115 centiméteres ifjúsági kategória a 14 éves Kelemen Zsolt Péteré volt, aki Gizivel és Chesterrel mindhárom napon megnyerte a kategóriát.

A középkör 120-125 centiméteres versenyszámaiban az első napi fiatal lovas versenyszámot Kezes Gabriella tanítványa, Nagypál Eszter nyerte meg K-Genovával. A második nap győztese a hazai klub versenyzője, Vecsei Lili volt a rutinos PM Fortunával, vasárnap pedig Lévai Csilla villámgyors szürkéjével, Elisszel Jármy Tibor végzett az első helyen. Utóbbi páros pénteken a 120 centiméteres nyitott kategóriában is az élen zárt.

Szombaton és vasárnap a nyitott versenyszám a Prosper Lovasklub első számú lovasa, Szotyori Nagy Kristóf győzelmét hozta, aki a hétéves Timpex Hollyday nyergében kétszer is megszerezte az első helyet.

A nagykör versenyszámok különösen szoros versenyt hoztak a Pataki Ménes fedett csarnokában.

Pénteken a fedeles szezonban óriási formában versenyző Técsy Attila – El Capitan páros győzött, megelőzve a válogatott Horváth Balázst, aki második lett PM Quinterával és harmadik PM Toledóval. Az első három lovas között mindössze hat tizedmásodperc döntött.

A szombati hiba-idős 135 centiméteres versenyszám is minimális különbségekkel dőlt el. Ezúttal az Airventes Babó Szilvia PM Cascavelle nyergében meg tudta előzni a Técsy Attila – El Capitan párost, harmadik helyen Szotyori Nagy Kristóf végzett Timpex Glóriával, és negyedik lett Füzér Gábor Equest Cha Chával. Az első négy lovas nyolc tizedmásodperc különbséggel végzett.

A vasárnapi 130 centiméteres versenyszámban hét tizedmásodperc volt a dobogós lovasok között. Az első helyen végzett a két hete a Nemzeti Lovardában is kétszeres győztes Horváth Balázs kancájával, PM Quinterával, második lett Técsy Attila Ballerina Pc Z-vel, harmadik Szotyori Nagy Kristóf gidrán fedezőménjével, Mytoccal.

A verseny záróeseménye a 140 centiméteres kategória volt, ahol négy lovas tudta hibátlanul lelovagolni Fodor István pályáját, de egyetlen versenyző sem tudta hazai pályáján legyőzni Horváth Balázst, aki PM Lavaroneval egy másodperccel előzte meg klubtársát, Babó Szilviát és PM Cascevelle-t. Harmadik helyezett a mezőny legrutinosabb, magyar bajnok lovasa, Rezgő Zoltán lett sárga kancájával, K-Waimeaval, míg negyedik a Técsy Attila – El Capitan páros.

Tecsyattila Elcapitan
Técsy Attila – El Capitan

Fedett pályás díjugrató verseny Mozart városában

Ausztria legrangosabb téli lovas eseménye a salzburgi vásárcsornokban rendezett négycsillagos, fedettpályás díjugrató verseny, az Amadeus Horse Indoors, ahol Hugyecz Mariann Chacco Boyjal négy hibaponttal teljesítette a 160 centiméteres nagydíj pályáját.

Hugyecz Chacco Gp

Forrás: Díjugrató Szakág

Fotó: Tokodi Tícia; Hajdu Krisztina, Lovasfotó.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek