Hazánkat is érintő kérdések a FEI éves közgyűlésén

Lolab Illusztracio

November 16-20. között Bahreinben tartották a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) éves közgyűlését, ahol Stróbl Dorottya és dr. Jármy Miklós képviselte hazánkat. Stróbl Dorottyával beszélgettünk a legfontosabb történésekről, és a hazánkat is érintő kérdésekről.

Hol került megrendezésre a Nemzetközi Lovas Szövetség idei közgyűlése?

Stróbl Dorottya: A helyszín Bahrein volt, egy kis szigetország a Perzsa-öbölben. Rendkívüli gazdagságát természeti kincseinek köszönheti, hiszen kőolaj kitermelésben az élen jár a világ exportáló országai között. Lovas hagyományait tekintve az arab lovak tenyészetése kiemelkedő és a távlovaglás a legeredményesebb szakága.

Mik voltak a közgyűlés fő témái?

Stróbl Dorottya: A közgyűlés legfontosabb témája a tisztújítás volt, hiszen a FEI elnökének, Ingmar De Vosnak és két másik elnökségi tagnak is lejárt a négy éves mandátuma. Mindenki maximálisan meg volt elégedve Ingmar De Vos eddigi tevékenységével, így kihívó nélküli nyílt szavazásban újabb négy évre szavazták meg neki a bizalmat. Ingmar személyében jó kezekben van a Nemzetközi Lovas Szövetség elnöki pozíciója, és a továbbiakban is azon irányelvek mentén vezeti a szövetséget, amelyeket első ciklusában kialakított.

Mennyiben tér el a FEI tisztújító közgyűlése a Magyar Lovas Szövetségétől?

Stróbl Dorottya: A Nemzetközi Lovas Szövetség elnökségében nem egy időben választják meg a tagokat, hanem ahogy lejár a mandátumuk. Minden tag maximum három perióduson keresztül töltheti be tisztséget, ezért kellett John McEwennek, az Állatorvosi Bizottság elnökének, és Hanfried Haringnek, a FEI II.-es csoportja elnökének is távoznia a pozíciójából, hiszen már 2006 óta tagjai a Nemzetközi Lovas Szövetség elnökségének.

Ezek a személyi változások milyen hatással lesznek a hazai lovas életre?

Stróbl Dorottya: Magyarország a FEI II.-es csoportjának tagja, így a csoport elnökének személye kihatással lehet hazánkra is. Az új elnök Theo Ploegmakers lett, aki az Európai Lovas Szövetség elnöke is egyben. A 10 éve alakult Szövetség a tavaly Rómában megrendezett rendkívüli közgyűlésén fogadta el azt a javaslatot, miszerint az Európai Szövetség elnöke legyen egyben a FEI II.-es csoportjának az elnöke is. Így került Theo Ploegmakers automatikusan szavazás nélkül a FEI elnökségébe.

Milyen más jelentős kérdésekben született döntés?

Stróbl Dorottya: Ami ránk is hatással lehet, a frissen bevezetett 3,4 és 5*-os versenyek nagydíjának kötelező minimum pénzdíjazása. Ilyen kikötés eddig nem volt, viszont mostantól a Longines ranglista pontot adó versenyek pénzdíjával fognak harmonizálni. Ez megnehezíti a 2019-es CSIO3* verseny megrendezését, aminek szervezési szándéka már leadásra került a FEI versenynaptárába. Továbbá ez az egyik oka, hogy nem vállaltuk egy újabb Longines CSIO5* verseny megrendezését.

Született-e döntés a C csoport speciális olimpiai kvalifikációs versenyének ügyében?

Stróbl Dorottya: Három napon keresztül vártuk az ítéletet, de elhalasztották a döntéshozást ebben az ügyben. 2019-ben kerül lebonyolításra a C csoport országai számára a 2020-as Tokiói Olimpia kvalifikációs versenye. Ennek megrendezésére két jelentkező van, mégpedig Budapest és Moszkva. Nagy tétje van a dolognak, hiszen az első két helyezett csapat automatikusan indulási jogot szerez a Tokiói Olimpiára. Nem kell bemutatni, hogy egy hazai szervezés mekkora előnyt jelentene lovasainknak, de nem csak ezen okból vállalnánk ennek a megrendezését. Hisszük azt, hogy az érintett lovasoknak megfelelőbb helyszín lenne Budapest, hiszen igaz, hogy a C csoport országai közé tartoznak egyes Ázsiai országok is, mint például Türkmenisztán vagy Üzbegisztán, de a résztvevő lovasok többsége mégis az európai kontinensről kerülne ki. A kisebb ázsiai nemzetek nem tudnak csapatot kiállítani, így az indulási jog megszerzésének kérdése elsősorban a Kelet-Európai országoknak fontos.

Ennek ellenéra az oroszok komoly befolyással bírnak a döntéshozókra, ezt bizonyítja, hogy szóba került, hogy a II. Divízió 2019-es döntője Moszkvában legyen a Vörös Téren. Az európai nemzeteknek komoly problémát fog jelenteni teljes csapatokat Moszkvába utaztatni, ráadásul az orosz és más ázsiai országok lovasainak többsége szintén Európában tréningezik és versenyzik. Így jelenleg adatokat gyűjtünk ennek bizonyítására, és statisztikát készítünk, hogy az érintett lovasoknak legmegfelelőbb döntés születhessen.

Mikorra várható a végleges döntés ez ügyben?

Stróbl Dorottya: December 19-én egy telefonos konferencia keretein belül fog megszületni a döntés, addig is minden lobbi erőnket bevetjük, hogy ennek a négyévente megrendezésre kerülő nagyszabású eseménynek Budapest adhasson otthont.

Fei Kgy2018
Fotó: FEI / Liz Gregg

Fotó: FEI

Kapcsolódó cikk
Kommentek