Demjanovich Endre: a szabadság érzését adta lovastúráin

Demjanovichendre1200

Elhunyt Demjanovich Endre egykori válogatott díjugrató lovas, a hazai lovasturizmus fénykorának felejthetetlen egyénisége, a Senior Lovasok Országos Egyesületének tagja.

Édesapja a háború végén részt vett a Pettkó-Szandtner Tibor által irányított műveletben, mely méneseink Bajorországba történő kimenekítését tűzte ki célul, így Demjanovich Endre is ott látta meg a napvilágot 1945-ben. Ezt követő életszakaszát a fővárosban töltötte és a Budapesti Lovas Klub versenyzőjeként a 60-as években mind a területi, mind az országos bajnokságban számolni kellett pályára lovaglásaival. Az évek során olyan kiváló lovak nyergében versenyezhetett, mint Szaracén és Magiszter.

A következő nagy fejezet életében a Gödöllői Agrártudományi Egyetem elvégzése volt, ami után Nagyvázsonyba vezette a sors, az Ócsai TSZ irányítása alatt álló lovasiskolába.

Életének utolsó és talán egyik legboldogabb állomása Taliándörög volt, ahol a Pegazus Fogadót irányította, amelyet a rendszerváltozás után meg is sikerült vásárolnia. A lovarda egyéniségének és nyitottságának köszönhetően igazi szellemi központtá vált a lószerető emberek és a művészek körében is.

Hazánk lovasturizmusa a hetvenes évektől élte virágkorát, amelynek sikerességében oroszlánrészt vállalt. Nyugat-Európa majd minden országából keresték az olyan igazi, régi magyar lovaszellemmel megáldott szakemberek társaságát, mint Demjanovich Endre, így a szabadság érzésére vágyók ezreit vezetett felejthetetlen túrákra. Sokan élete végéig visszajártak varázslatos hangulatú birtokára.

Hazánk kimagasló művészei is gyakorta meglátogatták, névsorukat szinte lehetetlen lenne felsorolni a teljesség igényével. Többek között Földes László „Hobo” mellett atyai barátságot ápolt Szőke András filmrendezővel és a szintén lovas Cseh Tamással. „Füst a Szemébennel” sajnos már csak az égi legelőkön vágtázhatnak tovább.

Demjanovichendre
A kép bal szélén Jobbágyi József, jobb szélén Demjanovich Endre. A fotót Nirnsee Ferenc bocsátotta rendelkezésre

Ismét egy felejthetetlen és pótolhatatlan értékekkel bíró igaz ember távozott közülünk.

Nyugodj békében Bandi bácsi, köszönöm a jó tanácsokat és a megszámlálhatatlan történetet a múltból, hiányozni fogsz!

Írta: Cseri Dávid

Kapcsolódó cikkek
Kommentek