Díjugrató championokat avattak Bábolnán

Babolna Championatus Felnott

Kánikulai forróságban, több mint 200 lovas és 300 ló részvételével zajlott az Országos verseny és Championatus Bábolnán augusztus 16-18. között.

A póni és gyermek kategória Wildanger Lauráról szólt. A nagyon tehetséges, 12 éves lovas lány végig a kategóriák legjobbjának bizonyult, így megérdemelten két aranyérmet is a nyakába akasztottak. A Szent László Király lovas egyesület lovasa, Géczi Orsolya és Obermayer Ferenc tanítványa Athos nevű pónijával és Leonardóval bizonyult a legjobbnak.

A póni kategória bábolnai összevetéses versenyszámában a Pirik Farmos Szűcs Flóra győzött Rablóval, aki így az összetett harmadik helyet is haza vihette. Az összevetéses versenyszám és a championátus második pozícióját, a kategóriában mindig eredményes Varga Ménes lovasa, Varga Réka Hanna szerezte meg a rutinos Zorro Van De Vossentippel.

A gyermek kategóriában Wildanger Laura mögött az ezüstrémet Frank Dániel nyakába akasztották. Az Ördöglovas SE lovasa Aramisz B-vel megnyerte az összevetéses versenyszámot. A bronzérmes Jármy Katalin és Németh István tanítványa, a Némethy Bertalan Alapítvány lovasa, Benedek Adél Aviator nyergében.

Pc Poni Wildanger
Wildanger Laura és Athos nevű pónija

A legnépesebb mezőny a Serdülő B kategóriában gyűlt össze. A vasárnapi összevetéses, 115 centiméteres versenyszámban a leggyorsabb a Kentaur Lovas egylet lovasa, Krajnyák Fanni volt Quinzo Z-el. A Békés megyei lovas Kotroczó Róbert tanítványa, megszerezett 20 pontjával az összetettben a harmadik helyére jutott fel. Horváth Gábor tanítványa, Tóth Ninetta Planktonnal a második leggyorsabb összevetése után nagy fölénnyel lett 2018 Serdülő B championja. Az összevetéses versenyszám harmadik helyére egy Prosperes lovas, Hegedűs Adél került a szürke Timpex Gondolával. A Serdülő B kategória bronzérme Maszlag Ilona versenyzője, Tamás Jázmin nyakába került.

Idén második alkalommal már az amatőrök is a champion címért küzdöttek, ahol a vasárnapi dupla pontos versenyszámot a nemrégiben még az állatorvosok Európa-bajnokságán jeleskedő Tuska Pál nyerte meg Camparival. Kiskunhalasi lovas lett a második is: Füzér Gábor versenyzője, Bölecz Virág Filiberttel.

Az amatőr kategória championja Czink György tanítványa, Dobozi Zsanett, aki idei egyenletes teljesítményének köszönheti a rangos címet. A bábolnai záró nap harmadik helyezettje és az összetett verseny ezüstérmese Pirik Zsolt tanítványa, Lengyel Dóra Kamillával. Egy pontos előnnyel a Kalafarm SE lovasa, Vajda Alexandra szerezte meg az amatőr kategória harmadik helyét.

Pc Dobozi Zsanett  Jacline Amator Gyoztes
Dobozi Zsanett az amatőr kategória championja

A Serdülő A kategória Varga Zoltán lovasa, Vajay Dóra sikerét hozta, aki Balouvalley nyergében 16 pontos előnnyel ismét díjugrató championi címmel utazhatott haza. A nyíregyházi Timpex Ménes lovasa, Csuka Balázs tanítványa, Kovács Ádám Timpex Emlékkel vasárnap megnyerte az összevetéses versenyszámot, így ezüstérmet szerzett Szabolcs- Szatmár megyének. Az egész verseny alatt végig magabiztosan lovagló Dömse Tamás a csapat champion cím után második helyet szerezett Conquistador nyergében, ezután megérdemelten állhatott fel a dobogó harmadik fokára. A Serdülő A kategória bábolnai fordulójában a harmadik helyre Bujtor Roland tanítványa, Kof-Kiss Dorka ugratott a sárga Apollóval.

Pc Vajay Dora  Baluvalley

Az utánpótlás lovasok fináléjában egyetlen dupla hibátlan lovaglást láthatott a közönség, amit a Pécsi Lovasklub lovasa, Szapper Soma mutatott be TT Dariscával. Az összetett versenyben címvédés történt: a túrkevei Ábrahám Zsófia idén is hazavihette a kategória vándorserlegét. Rendkívül szoros versenyben dőltek el a további helyezések, hiszen három lovas is 53 ponttal zárta a championátust. Ilyen esetben a Díjugrató Szabályzat szerint a hatodik pályán elért jobb teljesítmény dönt a helyezésekről. Az ezüstérmes így Stieber Sztella lett Kántor Petra és Babos Gréta előtt.

Pc Utanpotlas Csop
Az utánpótlás lovasok díjkiosztója

Első alkalommal rendeztek felnőtt kategóriában is championátust, ami szintén izgalmas versenyt hozott. Bujtor Roland Cascadával ezúttal meg tudta nyerni a 135 centiméteres versenyszámot, így két ponttal beelőzte a hazai pálya előnyét élvező Szentirmai Pétert, aki így ezüstérmes lett. A tamási fordulót kihagyó sáripusztai Szávay Gábor Golgotával második lett. A harmadik helyet a Timpex Ménes lovasa, Csuka Balázs zsebelte be, a kilenc éves Timpex Fényévvel.

Forrás: Díjugrató Szakág

Fotó: Hajdu Krisztina, lovasfoto.hu

Kommentek