Ünnepélyes pályaavató Kiskunhalason

Halasi Palyaavato Kiemelt

Az augusztus 20-i hosszú hétvégén került sor a felújított kiskunhalasi Hirling József Lovaspark ünnepélyes átadására. Ez azonban csak a fejlesztés első üteme, a kiskunhalasi lovasok számíthatnak a folytatásra.

A munkálatok 2018 elején kezdődtek el és a közelmúltban fejeződtek be a Hirling József Lovasparkban. A 400 millió forintos beruházás átadására Kiskunhalasra érkezett a rendezvény fővédnöke, Pintér Sándor belügyminiszter képviseletében Csampa Zsolt helyettes államtitkár, valamint a forrás elnyeréséért sokat munkálkodó dr. Budai Gyula kormánybiztos is.

Juhász Tibor, a Magyar Lovas Szövetség elnökségi tagja és Fülöp Róbert polgármester az ünnepélyes esemény elején leplezte le Suti István emléktábláját, aki a második világháborút követő időszak nyári olimpiáinak legeredményesebb magyar színekben versenyző egyéni lovas sportolója volt. Suti Istvánról Kovács Iván emlékezett meg, mostantól a kiváló olimpikon nevét viseli a megújult négyévszakos pálya.

662
Juhász Tibor, a Magyar Lovas Szövetség elnökségi tagja és Fülöp Róbert polgármester leplezte le Suti István emléktábláját

Reméljük, hogy a mostani fejlesztésnek köszönhetően már tokiói olimpián ott lehetnek magyar lovasok, akár innen a halasi sportegyesületből is. Ehhez a munkához, felkészüléshez kívánok sok erőt és kitartást mindannyiuknak. Hirling Józsi bácsi szavaival zárom gondolataimat. „Álmomban is lovardát szoktam tartani, álmomban is letolom a lovasokat, megveregetem a lovat és egyáltalán. E körül forgok, ez az én lételemem.”Kívánom, hogy éljenek, éljünk azzal a tudással, melyet Hirling József hagyott ránk, éljünk jól azzal a lehetőséggel, amelyet a megújult lovasközpont nyújt a hazai lovasoknak. Legyen még sikeresebb a magyar lovassport az ilyen fejlesztéseknek köszönhetően – mondta köszöntőjében dr. Budai Gyula kormánybiztos, aki nagyon sokat tett azért, hogy ez a fejlesztés megvalósulhasson.

A nemzeti színű szalagot Csampa Zsolt, dr. Budai Gyula, Bányai Gábor, Fülöp Róbert és Juhász Tibor vágta át.

Kkhalas201808 Atadas 12
A lovas mellett balról jobbra: Tuska Pál, dr. Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa és Vitályos Eszter államtitkár

A megújult Hirling József Lovasparkban ezt követően a lovak vették át a főszerepet: a díjugrató versenyszámok mellett lovasbemutatók és huszár tisztavatás tette igazán színessé és különlegessé a napot.

A versenyek közül a Halason nagy hagyománnyal rendelkező kitartásos magasugratás (puissance) folyt Kiskunhalas város nagydíjáért. A 150 centiméterről induló kőfalat 10 centiméterenként emelték. Négyen vágtak neki a fokozatosan emelkedő magasságok leküzdésnek. A 160-as magasságot még mind a négy lovas teljesítette, aztán 170 centiméteren Szotyori Nagy Kristóf (Timpex Hollyday) verőhibát ejtett, Szotyori Nagy Ádám (Ninmiro) pedig visszalépett. 180 centiméteren Búza Krisztián (Canteloup) szállt ki a versenyből verőhiba miatt, a magasságot azonban Hegedüs Kristóf Sai Pan Z-vel gond nélkül vette. A dunaharaszti lovas így vetélytársak nélkül maradt a 190-es emelésre, majd a kétméteres magasságot is bravúrosan legyőzték lovával, Sai Pan Z, így ez a páros vehette át a város nagydíját.

Kkhalas201808 Atadas 7
A puissance versenyszámban résztvevő ló-lovas párosok

A klasszikus díjugrató versenyszámok mellett látványos szimultán versenyt is rendeztek a szervezők négy páros részvételével. A látványos és izgalmas, kieséses szimultán versenyt Bozai Laura My Colt Mores-sel nyerte Pintér Dóra és TT Leonard előtt.

A további versenyszámok helyezett lovasai:

Ifjúsági versenyszám

  • 1. Kiss Lizanna ELIANA, Mórahalmi LSE
  • 2. Kelemen Zsolt Péter GIZI, Orgoványi Lovas Klub
  • 3. Füzér Zsófi MÁLYVA VIRÁG, Kiskunhalasi LTSE


Felnőtt kétfordulós versenyszám

  • 1. Reisz Panna KELTA, Castilia Kft.
  • 2. Markó Sándor ADJELY EL REX, Algyői Sportkör
  • 3. Markó Rebeka ENJOY, Algyői Sportkör
Kkhalas201808 Atadas 6
Két lovas a pályán: izgalmas küzdelmeket hozott a szimultán versenyszám

A versenyek mellett a lovasbemutatók is kiemelt hangsúlyt kaptak vasárnap, hiszen a szervezők célja az is volt, hogy bemutassák a lovasbázis sokoldalúságát. Pályára léptek lovasterápiával foglakozó csoportok, a szabadidős szakág képviselői, lovastornászok, díjlovasok, a Kiskunhalasi Lovasbandérium huszárjai és markotányos hölgyek. Végül egy óriási körben haladva alakítottak ki egy hatalmas, 20 lovasból álló záró képet a szereplők.

Kkhalas201808 Atadas 3

Forrás: Halasmédia, szöveg Kovács Iván

Fotó: Hajdu Krisztina, Lovasfotó.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek