Lovas programok az ünnepi hétvégére

Diszelgok Nl900

Idén ünnepeljük az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulóját. Mivel a hosszú hétvége sem telhet lovak nélkül, összegyűjtöttünk néhány ünnepi érdekességet és nagyszerű lovas programot.

A huszárok patkója

Ma már csak kevesen tudják, hogy az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc idejéből maradt ránk az úgynevezett huszársarkas patkó.

A huszárok és lovaik élete múlhatott azon, hogy a ló mennyire stabilan közlekedik, milyen biztonságosan és pontosan tud irányt váltani, ezért elöl-hátul sarkos patkóval voltak megpatkolva. Tábori körülmények között egyszerű, gyors és olcsó megoldás volt a patkó saját anyagából hajlítani a patkósarkakat, amelyek keresztmetszete egyenlő oldalú háromszög. Felületes szemlélőnek egyformának tűnhetnek, pedig nem azok. Az első patkón a sarkak tompítottak, a belső kissé le is van gömbölyítve, hogy a ló ne okozzon sérülést saját magának. A hátsó patkón viszont élesek a sarkok, hiszen ez a patkó a ló fegyvere volt: szükség esetén rúgással védte saját és lovasa testi épségét a csatában.

A huszársarkas patkó sarkainak kidolgozása egészen a TSz-eket megelőző időkig a patkolókovácsok munkájának fokmérője volt, a patkolókovács munkáját minősítette. A napi munka során ma már csak néhány kovács hajlít a patkó saját anyagából sarkat, de istállók falán és patkolókovács versenyeken még ma is találkozhatsz ezekkel a patkókkal.

A Készenléti Rendőrség március 15-i ünnepségeken résztvevő lovai azonban huszársarkak helyett ma már inkább olyan speciális anyagú, vagy műanyag rátéttel ellátott patkókat viselnek, amelyek nem tesznek kárt a díszburkolatokban, ráadásul a lovak így biztonságosabban is mozoghatnak a sima felületen.

Huszarsarkas900
Baloldalt egy első, jobboldalt egy hátsó lábra való huszársarkas patkó

Ünnepi programok lovasoknak

A március 15-i ünnepi programok sora 9 órakor kezdődik Budapesten a Kossuth téren a nemzeti lobogó ünnepélyes felvonásával, ahol a Nemzeti Lovas Díszegység lovasai is jelen lesznek.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulóján a budai Várban is számos rendezvény zajlik. Hunyadi János lovasszobránál lósimogatóval várják az érdeklődőket.

A szentendrei Skanzenben is a huszárok jegyében telik a hosszú hétvége: huszárfelvonulással, lovas díszbemutatóval és huszárkiképzéssel várják a látogatókat. A huszártáborrá alakuló Skanzenben a Hagyaték Lovas Egyesület tagjai gondoskodnak a korhű programokról. A látogatók megismerhetik a huszárok viseletét, fegyvereit, rendeznek terepasztal-hadműveletet ólomkatonákkal, és szerveznek “újoncozást”, vagyis tréfás katonaverbuválást is. A zenekar katonabúcsúztatókat játszik, lehet majd huszárcsákót és fakardot, kokárdát és zászlót készíteni.

A hosszú hétvégén is vár a Nemzeti Lovarda

Ha pedig a hagyományőrzés helyett a modern lovassportok vonzanak, irány a Nemzeti Lovarda, ahol a hosszú hétvégén a Fedettpályás Díjugrató Döntő zajlik.

Forrás: mape.hu, MTI

Borítókép: MTI Fotó, Koszticsák Szilárd

Kommentek