Magyar huszárok keltettek feltűnést Londonban

Huszar London Kiemelt

A minőségi katonai hagyományőrzés lehetőségeit demonstrálta a napokban Londonban a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár részét képező, a Honvéd Zrínyi Sportegyesület Lovas Szakosztálya által megjelenített cs. és kir. 1. huszárezred (Császár-huszárok) hat tagja, akik egyrészt díszőrséget adtak a National Army Museum, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) huszárkiállításának megnyitóján, illetve közös lovagláson vettek részt az egyik legpatinásabb brit alakulattal, az 1658-ban alakított Királyi Lovas Háziezreddel a Hyde Parkban.

108 év elteltével újra magyar huszárok csizmái koppantak a londoni utcaköveken, amikor a brit tisztekkel való közös lovaglás előtt rövid sétát tettek a Temze partján. Ezt követően Királyi Lovas Háziezred laktanyájában az ezredparancsnok, Paddy Williams alezredes fogadta a Szalay-Bobrovniczky Kristóf tartalékos századossal, hazánk londoni nagykövetével kiegészült csapatot. A nagykövet, aki maga is a Császár-huszárok hagyományait őrzi, huszárkapitányi egyenruhában vette át a magyar csoport parancsnokságát, majd a brit fél által biztosított lovakkal való rövid ismerkedés után Richard Chambers őrnaggyal lóháton indultak a Hyde Parkba. A lovaglás után az őrnagy elismeréssel szólt mind a magyarok lovastudásáról, mind katonás fegyelmezettségéről.

Huszar London 6

Huszárkiállítás nyílt Londonban

Magyarország londoni nagykövetsége szervezésében ünnepélyes keretek között mutatták be a londoni National Army Museumban a „Call in the Cavalry – The Shared Heritage of the Hungarian and British Hussars” című időszaki kiállítást. A tárlat a National Army Museum, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum közreműködésének köszönhetően jött létre.

A kiállítás a huszárság eredetét, történetét és máig élő hagyományait ismerteti brit és magyar megközelítésben, bemutatva, hogy a huszár név, harcmodor, szellemiség és egyenruházat Magyarországról kiindulva vált ismertté Európa-, sőt világszerte. A tárlaton megelevenedik a huszárvirtus, az érdeklődők megtudhatják, hogyan és mikor vált a brit haderőben is használatossá a jellegzetes huszár egyenruha, hogy milyen magyar eredetű jövevényszavak vertek gyökeret az angol nyelvben, hogy milyen huszárhagyományok élnek ma is a brit hadseregben, illetve hogy ezeket mely alakulatok viszik tovább.

Huszar London 5

A kiállítás bemutatja továbbá az ezredtulajdonosi rendszernek köszönhetően a 19–20. században létrejött brit–(osztrák-)magyar katonai kapcsolatokat. Ebben a korszakban szokásban volt ugyanis, hogy uralkodóházak tagjai más országok ezredeinek tiszteletbeli tulajdonosai voltak. 1814-től György régensherceg (később IV. György brit király) tulajdonában volt a császári-királyi 5. huszárezred, a 19-20. század fordulóján pedig VII. Edward brit király és Artúr, Connaught és Strathearn hercege is tiszteletbeli ezredes volt a császári és királyi 12., illetve 4. huszárezredekben. Legutóbb 1910-ben, VII. Edward király temetésén jártak huszárok Londonban - viszonozva az ezredtulajdonos Edward miskolci látogatását, háromtagú küldöttség vett részt a temetésén.

A megnyitó résztvevőit Ian Maine, a National Army Museum gyűjteményi igazgatóhelyettese köszöntötte, beszédet mondott Sir Richard Shirreff nyugállományú tábornok, a National Army Museum Tanácsadó Testületének elnöke és Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország londoni nagykövete. A megnyitóra meghívott vendégek Sophie Anderton, a National Army Museum munkatársa, a kiállítás rendezője vezetésével tekintették meg a tárlatot.

Huszar London 4

A Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár részét képező Honvéd Zrínyi Sportegyesület Lovas Szakosztályának hagyományőrző huszárai a császári és királyi 1. „császár” huszárezred egyenruhájában jelentek meg a rendezvényen.

Huszar London 2

Forrás: Honvédelem.hu
Fotó: Kelemen Lehel

Kapcsolódó cikkek
Kommentek