Hölle, ifj. Dobrovitz és Osztertág képviseli hazánkat a kettesfogathajtó VB-n

Melykut2019 1200

Hölle Martin, ifj. Dobrovitz József és Osztertág Kristóf alkotja képviseli a magyar színeket a németországi Drebkauban szeptember 11. és 15. között megrendezésre kerülő XVIII. Kettesfogathajtó Világbajnokságon.

Hölle Martin háromszoros világbajnok legutóbb, 2017-ben egyéniben és csapatban is nyert Lipicán. A szintén világbajnok, valamint világbajnoki ezüst- és bronzérmes ifj. Dobrovitz József kilencedik alkalommal indul vb-n, kettesfogathajtásban másodszor. A világbajnoki bronzérmes Osztertág Kristófnak ez lesz első kettesfogathajtó világbajnoksága. A sportolók felkészülését az Agrárminisztérium és a Takarékbank támogatja.

Magyarország összesen hat versenyzőt küldhet az idei világversenyre, így a háromfős nemzeti válogatott mellett egyéni indulóként a nyolcadik világbajnokságára készülő Hódi Károlynak, valamint a világbajnoki újoncoknak számító dr. Tóth Andreának és Szabó Rolandnak drukkolhatnak majd a magyar lovasok. A hazai keret tartalék versenyzői Dobsa Dalma és ifj. Galbács Ferenc.

„A magyar fogathajtásban második, de lassan a harmadik generációváltás időszakát éljük. A nagy elődök nyomában felnőtt egy ígéretes, fiatal, tehetséges gárda, akik mögött nagyon sokan, családok, támogatók, szurkolók dolgoztak és dolgoznak a sikerért. A most kihirdetett nemzeti válogatott tagjai a húszas éveiket taposó fiatal, tehetséges, nemzetközi szinten jegyzett sportolók” – mondta el Szilágyi Zsolt, a magyar csapat menedzsere. Hozzátette: szoros és kiélezett versenyre számít, mert a németek házigazdaként nagyon készülnek, de mellettük a hollandok, a franciák, a svájciak és az osztrákok is az éremszerzés reményében indulnak.

A világbajnokságra 24 ország sportolói neveztek, a magyarok mellett a franciák és a hollandok is hat-hat fővel vesznek részt a viadalon, míg a házigazda németeket kilenc hajtó képviseli.

A világbajnokság tervezett programja:

  • szeptember 11. szerda 9:00 - állatorvosi kontroll; 15:00 - nyitóünnepség
  • szeptember 12. csütörtök 9:00 - díjhajtás (1.nap)
  • szeptember 13. péntek 9:00 - díjhajtás (2.nap)
  • szeptember 14. szombat 9:00 – maraton
  • szeptember 15. vasárnap 9:00 - akadályhajtás; 16:00 - ünnepélyes eredményhirdetés


A magyar lovassport legeredményesebb szakága a kettesfogathajtás: a nemzetközi éremtáblázaton 17 világbajnokság után 28 éremmel toronymagasan a magyar hajtók állnak az élen ebben a kategóriában.

Forrás: Nemzeti Fogathajtó Akadémia
Fotó: Vida-Szűcs István

Kapcsolódó cikkek
Kommentek