Innovációval az eredményes lótenyésztésért

Lovak Portre1200

Nyereséges-e a lótenyésztés? Lesznek-e még Kincsemek a Magyar Derbyn? Ilyen és ezekhez hasonló szakmai kérdésekről tanácskoztak gazdák, kutatók, tenyésztők és a szaktárca képviselői a „Fenntartható állattenyésztés Herceghalomból nézve” című szakmai rendezvénysorozat hatodik, lótenyésztésnek szentelt fórumán.

A lótenyésztés és a lovassport költséges tevékenység, ami jelentős beruházást igényel. Ahol nincs komoly szakmai, szellemi, pénzügyi és kutatási háttér, remény sincs a fenntarthatóságra. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója szerint ezért fontos, hogy Közép-Európa legnagyobb agrárkutató intézethálózatával a mezőgazdaság teljes szegmensét képes támogatni, az alkalmazott kutatástól a technológiai fejlesztésen át a gyakorlati tanácsadásig, s ebben a munkában a lovas ágazatnak, a lovas tudománynak központi szerep jut. A lovas ágazatot segítő gyakorlati agrárkutatást Herceghalomban újraélesztik, a cél az ágazat közvetlen igényeinek kiszolgálása. Olyan problémákra keresik majd a megoldásokat, amiket a lovas élet szereplői fogalmaznak meg.

A kutatás persze csak az egyik tényezője a sikeres lótenyésztésnek, a fenntarthatóság messze nem csak a kutatókon múlik, mondta Gyuricza Csaba, aki szerint ágazati szintű összefogásra van szükség. Ezért is kiemelkedő jelentőségű hír, hogy külön miniszteri biztos felügyeli az ágazatot. Dallos Gyula személyében olyan vezető került erre a területre, akinek a tekintélye, a szakmai felkészültsége megkérdőjelezhetetlen.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Kapcsolódó cikkek
Kommentek