Lovastusa: Győr Gábor a Felnőtt Bajnok

Lovastusa illusztracio1200 pixa

Október 11-13. között a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok adott otthont az idei militaryszezont lezáró Lovastusa Országos Bajnokságnak. A versenyre rekordszámú nevezés érkezett, összesen 159 start volt. Magyarországról 87 lovas és 125 ló, Ausztriából 24 lovas és 32 ló, a Cseh Köztársaságból 2 lovas és 4 ló, Szlovákiából pedig 2 lovas és 2 ló érkezett.

A lovasok AK, A0, A, CCN*, CCN**, CCN*** kategóriákban versenyeztek.

A CCN***-S versenyszámot Soha Glória nyerte Velina W nevű lova nyergében, de mivel a bajnokságra másik lovát, Connecticutot nevezte, így a így a versenyszám második helyezettje, a Hárskúti Lovas Klub lovasa, Győr Gábor és Szikrázó Szandi vihette haza a Magyar Felnőtt Bajnoknak járó aranyérmet. A bajnokság ezüstérmese Soha Glória és Connecticut (Szentlőrinci Túra, SZI SLE) lett, harmadik a Kanizsa Lovasklub párosa, Sári Ádám és Reál-Száll Démosz.

Csapatértékelésre nem került sor, mivel a vasárnapi díjugratásban minden csapatot már csak egy lovas képviselt.

A Magyar Lovastusa Ifjúsági Bajnoka Nagy Kinga, a Lóska Ménes SE lovasa, aki Cenzor Fráterrel már a díjlovaglás során megszerezte és a többi versenyszámban is megtartotta a vezetést. Az ifjúsági kategória második helyezettje Habsburg-Lothringen Ildikó és Zengő (Magyar Póni Klub Sz.), a dobogó harmadik fokára pedig Merényi Réka Panna állhatott fel, aki Hermoine nevű lovát lovagolta.

Az Utánpótlás Ló Champion 2019-ben a Varga Júlia által lovagolt Gessy II, tenyésztő: E.J. Pardijs, tulajdonosa Tóth Anita. A Kezdő Lovak Bajnoka 2019-ben a Varga István által lovagolt Kelevész (Gidran XXIX-21), tenyésztője az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad, tulajdonosa pedig a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. Mezőhegyes

Az Amatőr Csapatbajnokságban a győzelmet a Határőr Dózsa SE lovasai szerezték meg: Cseppentő Réka – Vazul, Kovácsné Vetró Adrienn – Ravel, Mezei Lívia – Bognár Rokkaforgató. Második helyezett a Máchánszky Gyula Régió csapata: Fórizs Lili Erzsébet – Déva Borka és Fejes Kata – North Star XIV-7 Kormos. A bronzérmet a Lóska Ménes SE lovasai vitték haza: Nagy Kinga – Ozora Aurora W, Ribi Nóra – Ozora Szelim, Dósa Lili – Ozora Fabula W.

Az AK kategória amatőr osztályát Dobos Debóra Nádorral, előkezdő ló osztályát pedig Zsiday-Galgóczy Nikolett nyerte Ármány nyergében. Az AO kategória amatőr osztályában Lendvai Dóra és Diavolo volt a legjobb, Fejes Kata pedig szoros versenyben North Star XIV-7 Kormos lovával az előkezdő, Furioso-123 Lényeg nevű lovával pedig az ifi osztályt is megnyerte.

Az A kategória kezdő ló osztályában külföldi győzelem született, a cseh Martin Maivald és Furioso XXXVIII-3Sk Red Willow utasította maga mögé a hazai indulókat. A nyitott osztályban a népes, 35 fős mezőnyben Máriássy Fruzsina és Gratis végzett az élen.

A CCN* kategória ifjúsági osztályában Nagy Kinga és Cenzor Fráter, a nyitott osztályban pedig nagy előnnyel Schaller Gábor és Grödum győzött.

A CCN** kategória nyitott mezőnyében többségben voltak a külföldi versenyzők, az élen is osztrák lovas, Barbara Rehschützer végzett Amadeus nevű lovával.

Forrás: Lovastusa Szakág
A borítókép illusztráció. Kép forrása: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek