A Working Equitation versenyszámai és kategóriái

WE dijlovas1200

A Working Equitation versenyeken a melegítőpályán is bírói felügyelet működik. A melegítőbíró feladata a megfelelő felszerelés ellenőrzése, a lovak sérüléseinek kiszűrése, különös tekintettel a zabla és a sarkantyú okozta sérülésekre. Nézzük, milyen kategóriákban és milyen versenyszámokban mérhetik össze tudásukat a lovasok!

A Working Equitation versenyszámai

Díjlovaglás

A bírók elsősorban az engedelmességet, nyugodtságot, elengedettséget értékelik. A nagy mozgás nem előny, a jármódok tisztaságára azonban nagy figyelmet fordítanak. Sok a lépés és vágta feladat, nehézségük a kategóriáknak megfelelően változik.

Akadályverseny, stílusverseny

Egy ügyességi akadálypályát kell a lovasnak teljesítenie, pontozzák az akadályok végrehajtását és a stílust. Tulajdonképpen díjlovaglás, akadályokkal tűzdelve. Fő szempontok a ló együttműködése, nyugodtsága, engedelmessége, a jármódok tisztasága, a lovas ülése, stílusa.

Akadályverseny, gyorsasági verseny

Az akadálypályát kell minél gyorsabban teljesíteni, az akadályokban való hibázás időbüntetést jelent. A fordulékonyságon, az irányíthatóságon, és az iramváltoztatásokon van a hangsúly.

Marhaterelés

Nem minden verseny része és külön értékelés alá esik. Négy lovasból álló csapatok szerveződnek a versenyen résztvevőkből. A borjú adott időn belüli kiválasztása és karámba terelése ér pontot. A lényeges szempontok a csapatmunka, a gyorsaság és a marhák ismerete.

Kategóriák a magyar szabályzat szerint

  • WE kategória: csak díjlovaglás és akadály-stíluspálya van. A díjlovaglás hasonló nehézségű, mint a Díjlovas szakág E kategóriájában, az akadálypályán kevesebb és egyszerűbb akadály van, a vonalvezetés egyszerűbb, az akadályokat lépésben vagy ügetésben kell teljesíteni. Gyorsasági teszt, marhaterelés nincs.
  • WA kategória: díjlovaglás, akadály-stíluspálya és akadály-gyorsasági teszt is van, amennyiben a díjlovaglást és a stílus akadálypályát a lovas bizonyos százalék felett teljesítette. A díjlovaglás és az akadálypálya feladatai hasonló nehézségűek, mint a Díjlovas szakág A kategóriájában.
  • WL kategória, könnyűosztály: A díjlovaglásban és a stílus akadálypályán a követelmények hasonló szintűek a Díjlovas szakág L kategóriájához. Már van marhaterelés versenyszám is.
  • WM kategória, középnehéz osztály: A díjlovagló feladatban sok lépés, oldaljárás, vágta, és sok ugrásváltás van. Az akadálypálya a lótól nagyfokú összeszedettséget és fordulékonyságot kíván.
  • WS kategória, nehézosztály: minden versenyszám egykezes lovaglással történik. A díjlovaglásban és az akadálypályán az ugrásváltások, a piruettek és a vágta féloldalazások a legmagasabb szintű feladatok.
WE dijszalag
Fotó: Zsu Photo

Írta: Ágoston Eszter
Lektorálta: Kappel Edit

Kapcsolódó cikkek
Kommentek