Bemutatkozik a Working Equitation, vagyis a munkalovaglás

WE og1

Kiindulópontja a portugál/spanyol munkalovaglás („fieldwork”), majd a két ibériai ország egymás közti versengése, mely egyre népszerűbbé vált az európai országokban is. A Working Equitation középpontjában ma már a sokoldalúan professzionális lovaglás, a nevetés, a szórakozás, összességében pedig a játék áll.

A Working Equitation 1996 óta számít versenysportágnak, ebben az évben Olaszországban rendezték meg az első Európai Bajnokságot.

2004-ben megalapították a hivatalos nemzetközi szervezetüket (World Association for Working Equitation, azaz WAWE), aminek ma már 20 ország a tagja (Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Kolumbia, Csehország, Anglia, Franciaország, Németország, Hollandia, Olaszország, Mexikó, Portugália, San Marino, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Svájc, USA és Magyarország). Küldetése, hogy népszerűsítse a rendezvényeket, versenyeket, amin minden ország sajátos munkalovas-stílusát képviselő versenyzők vesznek részt. Központi értéke ennek a sokszínűségnek a védelme, a megőrzése. Ennek az is része, hogy a versenyek teljesen olyanok, mint egy bemutató: az adott országok tradicionális viseleteinek, lovasfelszereléseinek, sőt, lófajtáinak színes kavalkádját nyújtják.

A WAWE még nem hivatalos tagja a FEI-nek, viszont jelenleg is tárgyalások folynak, hogy a sportág hivatalos szakággá válhasson. A WAWE rendelkezik versenyszabályzattal, amit a nemzetközi versenyeken alkalmaznak, ezen belül minden országnak létre kell hoznia a nemzeti szabályzatát, amiben országonként vannak is eltérések (pl. Svédország állatvédelmi törvényeinek megfelelően nem engedélyezi a marhaterelést).

WE polo1200

A Working Equitation-t, vagy ahogy idehaza gyakran hivatkoznak rá, a munkalovaglást a Working Equitation Magyarország Sportegyesület képviseli a WAWE hivatalos tagjaként. Az egyesület felelős a hazai szabályzat elkészítéséért és folyamatos frissítéséért. A Working Equitation talán az egyik legfiatalabb lovassport hazánkban: 2019-ben zajlott az első két verseny.

Tovább a Working Equitation Magyarország honlapjára >>

Folytatása következik

A cikksorozat következő részeiben alaposabban is megismerkedhetsz a working equitation világával. Kiderül majd, hogy kik számára ajánlott a working equitation vagy hogy milyen versenyszámokban és milyen kategóriákban versenyezhetsz.

Írta: Ágoston Eszter
Lektorálta: Kappel Edit
Borítókép: Zsu Photo

Kapcsolódó cikkek
Kommentek