Magyar díjlovasok a Munkalovas VB-n

We Hun VB og

Péntek este zárult Franciaországban, Vendeé megye Les Herbiers nevű kisvárosában a Working Equitation Világbajnokság. A FEI által még nem befogadott working equitation egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az idei VB 49 munkalovas indulója között először voltak magyarok: a hazai working equitation egyesületet megalapító Kappel Edit és az általa felkészített Kertész Borbála.

Mindkettőjük pályájára igaz a díjlovas szakág jelmondata, miszerint minden lovas szakág alapja a díjlovaglás. Kappel Edit, Skublics Imre tanítványa nagydíj szintű lovas volt Szilvásváradon. Kertész Borbálát elsősorban édesanyja készítette fel. Több póni bajnoki címe után 2016-ban úgy rajtengedélyezett tavasszal, hogy azon év őszén ifiben Hoffer Hanna mögött ezüstérmes lett középosztályban a Championátus elődjén, a Talentum Kupa döntőjében a Kunos lovardában.

A munkalovaglás legmagasabb, masters osztályának részfeladataiban S1 szintű elemek, mint például minden harmadikra való ugrásváltás, fél piruettek is vannak. A portugál és a spanyol lófajták a meghatározók. Kertész Borbála 15 éves lova egy fjord, a fajtát köztudottan rönkhúzásra tenyésztették. Ezért különösen értékes a páros teljesítménye a VB díjlovagló részfeladatában elért 63,025 százalékkal.

A világbajnok egy portugál lovas lett. Az újonc magyarok rendesen letették névjegyüket a munkalovasok legjobbjai között. Eredményeik:

WE VB eredmények

A borítóképen: Kertész Borbála és Marokkó a 2021 őszi prágai Pedro Torres kupán, ahol megszerezte a minősülést a VB-n való indulásához. Fotó: magdalenastrakova.com

Szöveg: Paizs Gábor - Díjlovagló Szakbizottság, Közép-magyarországi régiófelelős

Kapcsolódó cikkek
Kommentek