Munkalovaglás: a stílustól és szakágtól független lovassport

We hagyomanyorzok

A Working Equitation a tökéletes választás minden lovas számára, aki szereti a kihívásokat és nem retten meg az újdonságoktól.

A munkalovaglás, vagyis a working equitation a hagyományőrző magyar lovasok számára ugyanúgy jó választás, mint azon díjlovasok számára, akik szeretnék lovaikat újabb kihívások elé állítani, kedvelik a játékot, a kreatív közös tevékenységet a lovukkal. Megfelelő lehet díjugratók számára, akik szintén a lovukkal való kapcsolatukra, a lovuk átengedőségére bízzák az életüket nap, mint nap. A lovastusázók a gyorsaság és engedelmesség kombinációjának gyakorlását remélhetik a WE feladatoktól.

Egyaránt ajánlható a western és angol stílusban lovazóknak is, hiszen nincsen benne a lovaglási stílust illetően megkötés azon kívül, hogy a felszerelésnek az adott lóra illeszkednie kell és semmiképpen nem okozhat fájdalmat az állatnak.

Azok a lovasok, akik kipróbálták a Working Equitation-t azt mondják, azért kedvelték meg ezt a szakágat, mert a lovaik is szeretik. Alapvetően a lovak kíváncsi és játékos állatok, szeretik a változatosságot a munkavégzésben ugyanúgy, mint a társaikkal folytatott interakcióik során. Az akadályok pedig értelmet adnak számukra a feladatoknak. A díjlovaglásban használatos segítségadásokat például teljes mértékben el tudja mélyíteni (mind a ló, mind a lovas részéről), hogy azoknak valós értelme van. A hajlításnak, az íveknek, az átmeneteknek, a repülő ugrásváltásnak itt tiszta és érthető funkcionalitása, és ami fontos, vizuális referenciája van a ló számára is. Például a körkarám akadályban nem is tud egy ló nem összeszedetten vágtában közlekedni. Ez az összeszedettség lesz aztán többek között az, ami később a helyes vágtapiruetthez vezet.

We hagyomanyorzo

A Working Equitation egy nagy igényességgel kitalált rendszer, amiben minden akadály konkrét gyakorlati célt szolgál a ló idomítását illetően.

Tovább a Working Equitation Magyarország honlapjára >>

Írta: Ágoston Eszter
Lektorálta: Kappel Edit
Fotó: Zsu Photo

Kapcsolódó cikkek
Kommentek