Working equitation: nem a ló fajtáján múlik a siker

We hagyomanyorzo og

A working equitation talán egyik legszerethetőbb eleme, hogy kevéssé a genetika, a lovak nagy mozgása vagy testi adottságai azok, amik döntőek. Bármilyen fajtájú ló részt vehet bármilyen versenyen.

A gyakorlás, a feladatoknak akár a mindennapokba történő beemelése minden ló és lovas számára egyaránt hasznos és fejlesztő hatású. A versenyek ennek a hosszú fejlődésnek a mérföldkövei, olyan megmérettetések, ahol kiderülhet, hogy maga a képzés hatékony-e, jó úton halad-e a ló-lovas páros. A versenyeken való szereplés hűen tükrözi, hogy idegen környezetben hogyan működik mindaz, amit otthon, a megszokott környezetben biztonsággal végre tud hajtani a páros.

Egy working equitation versenyzőtől az az elvárt, hogy legyen közötte és lova között bizalom, keltse a tevékenységük a harmonikus együttműködés benyomását. Helyes tartásban, egyensúlyban, pontosan hajtja végre lovával a feladatokat, aki ellenkezés nélkül, ügyesen manőverez az akadályok között, miközben mindketten végig nyugodtak maradnak.

Érdekes látni, ahogyan teljesen különböző előképzettséggel kóstolnak bele a munkalovaglásba – érdemes a mosolyt nézni az arcokon. Például a Straightness Training-ből ismert Marijke de Jong látható ezen a videón:

Itt szintén ő garrocha (Working equitation-ben használt hosszú nád- vagy farúd) tréningben:

Ez is jól mutatja, milyen hasznos ez a logikusan, progresszív feladatokkal felépített rendszer bármely szakágban elkötelezett lovas és ló számára.

Írta: Ágoston Eszter
Lektorálta: Kappel Edit
Fotó: Zsu Photo

Kapcsolódó cikkek
Kommentek