Három fogathajtó képviseli hazánkat a négyesfogathajtó világbajnokságon

2020 4esfogat VB og

Október 7. és 11. között rendezik meg a FEI Négyesfogathajtó Világbajnokságot a hollandiai Valkenswaardban. A magyar színeket három versenyző, Dobrovitz József, Papp János és Vida József képviseli a zárt kapuk mögött megrendezett, rendhagyó világbajnokságon. A 25. alkalommal megrendezett VB-re 13 országból 35 hajtó nevezett.

2020.10.03. Frissítés: Mégis elmarad a Négyesfogathajtó Világbajnokság Valkenswaardban - adta hírül a Hoefnet.nl és a Fogathajtó Szakbizottság. A Hoefnet értesülései szerint az FEI tárgyal egy másik, Hollandián kívüli szervezővel, hogy ugyanebben az időpontban megrendezhessék a világbajnokságot.

Tóth Tamás, a magyar kettes- és négyesfogathajtók szövetségi kapitánya elmondta, hogy egy teljesen rendhagyó világbajnokságra készül: „A világtörténelemben ilyen vb-t még nem rendeztek, szokatlan feltételekkel és körülmények között fog versenyezni a nemzeti válogatott. Várakozásokkal telve nézünk a megmérettetés elébe. A nagyon sok világ- és Európa-bajnokságot megjárt, sokszoros magyar bajnok Dobrovitz József szerepeltetéséhez, azt hiszem, nincs mit hozzáfűzni, míg Papp János és Vida József a jövőt képviselik: elsősorban nemzetközi versenytapasztalatot lehet és kell is gyűjteniük, mivel a jövő évi budapesti Európa-bajnokságon ott lehet a helyük. Az esélyeket illetően nem szabad találgatásokba bocsátkozni, az biztos, hogy Boyd Exell toronymagasan esélyes, nemcsak tapasztalata miatt, hanem azért is, mert hazai pályáján versenyez majd.”

A versenyt zárt kapuk mögött rendezik, minden versenyszámot élőben lehet követni.

A versenyzőkről:

Dobrovitz József

12. bajnoki címét ünnepelte a közelmúltban Vecsésen. Jó formában érzi magát a versenyző és a lovait is. A világjárvány nem hátráltatta a felkészülésben, teljes erővel készült a világbajnokságra. Szeretne az első hatban végezni. Segédhajtói fia, ifj. Dobrovitz József kettesfogathajtó világbajnok, és felesége, Dobrovitz Mónika lesznek.

Eredményei: A magyar négyesfogathajtó csapat tagjaként 2004-ben aranyérmet, 2016-ban ezüstérmet, 2008-ban és 2014-ben bronzérmet szerzett. A 2011-es Európa-bajnokságon egyéni és csapat bajnoki ezüstérmet nyert, 2013-ban és 2015-ben Európa-bajnoki csapat bronzérmes.

Papp János

Vb-újonc, immár harminc esztendeje versenyzik, de csak tavaly ült át a kettesről négyesfogatra. Ez még csak a kilencedik versenye lesz, ahol négyesfogattal indul. Mezőhegyesi tenyésztésű, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. tulajdonát képező fiatal, 6-7 éves nóniusz kancák alkotják a fogatot. Segédhajtói Juhász József és Juhász Károly.

Eredményei: kettesfogathajtásban 2004-ben csapat magyar bajnok, 2017-ben egyéni és csapat magyar bajnok. Négyesfogathajtásban 2019-ban csapat magyar bajnok, 2020-ban egyéni és csapat bronzérmes. 2019-ben a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságán kétszeres világbajnoki bronzérmet nyertek el a mezőhegyesi tenyésztésű nóniusz lovak a versenyző hajtásában.

Vida József

Szintén újonc a válogatottban. Az idei esztendőben a legtöbb érvényes starttal rendelkezik: hétszer indult, három hazai-, illetve egy külföldi versenyen két-két fogattal. Ezt a versenyt felkészülésnek szánja a 2021-ben hazánkban megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra. Kapitányi ajánlásra „kisebb”, fekete lovakból álló fogatával vesz részt a valkenswaardi versenyen. Három holland és két lipicai alkotják a keretet. Segédhajtói Szabó László, Fehér László, Paulovics Ágnes.

Eredményei: csapatban magyar bajnok 2020-ban, egyéniben 8. hely. Magyar hajtó derby 2020-ban 6. hely.

A sportolók felkészülését a Takarékbank, a Deloitte, a Szerencsjáték Zrt., a Dorsum, a Pannon Értéktár, a Magyar Lovassport Szövetség, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., a Portfolio és a HelloVidék támogatta.

Forrás: PressInform

Kapcsolódó cikkek
Kommentek