Hazai siker a legnevesebb francia galopp futamon

Arc2020

Sottsass, a tavalyi Prix du Jockey Club nevet viselő Francia Derby nyerője győzött a 3 millió eurós Prix de l’Arc de Triomphe-ban az idei Német Derby első helyezettje, in Swoop előtt. A favorit Enable-nek nem sikerült a triplázás és csak hatodikként ért célba.

Ebben az évben október 4-én mindössze 11 telivér sorakozott fel 2400 méteres Prix de l’Arc de Triomphe startjánál. A hatalmas, 3 millió eurós (több mint egymilliárd forintnyi) összdíjazásért szokás szerint Európa és Japán legjobb lovai szálltak ringbe. (Amerikában homokon futnak a legjobbak, Ausztráliából, vagy más erős, versenyképes lóversennyel rendelkező országokból pedig azért nem jönnek, mert helyben is nagyon magas a versenyek díjazása.)

Általában ennél jóval népesebb mezőny gyűlik össze, de ezúttal előzetesen több kiváló telivért is kihúztak az indulók közül formaromlás vagy az erős esőzések okozta nagyon mély pálya miatt. Már ezt is sokan sajnálták, azonban az igazi megdöbbenést a Coolmore (a világ egyik legjelentősebb tenyésztő és futtató vállalkozása) négy indulójának lejelentése eredményezte a verseny előtti napon. Kiderült ugyanis, hogy a Gain Equine Nutrition takarmánygyártó cég doppinglistán szereplő anyaggal (a főként a szarvasmarháknál használt szintetikus testtömegnövelő anyagról, a Zilpate-ról van szó) szennyezett terméket szállított számos más vevőjük mellett az Aiden O’Brian, illetve két fia által trenírozott lovak számára is. Így a trénereknek és a tulajdonosoknak nem maradt más választásuk, mint, hogy ne indítsák el a lovaikat. Ez hatalmas anyagi és erkölcsi kárt jelent az érintettek számára.

Ezek után sokan úgy gondolták, hogy a favoritnak tartott Enable számára még könnyebbé vált a verseny megnyerése.

A verseny viszont egészen máshogy alakult, ming ahogy várták, mivel a táv utolsó 300 méterében Enable nem tudott úgy gyorsítani, hogy utolérje a vezető lovakat, miközben a tavalyi Prix du Jockey Club győztese, a 2019-es Arc harmadikja, Sottsass nagyon erősnek bizonyult, megtámadta a vezető Persian Kinget, miközben belülről a háromévesen kedvező súlybeállítással futó In Swoop is megindult. A célba végül Sottsass fél hosszas előnnyel ért be a Német Derby nyerő előtt, miközben az inkább mérföldes lónak tartott, harmincszoros trénersampion André Fabre-nál készült Persian King megtartotta a harmadik helyét.

Enable végül életében először nem nyert pénzdíjat az Arc-ban, miután a hatodik helyen végzett. A verseny után azonban őt is legalább ugyanolyan taps fogadta a koronavírus miatt a mindössze 1000 fő számára megnyitott ParisLongchamp versenypályán, mint a nyerőt:

Lovasa, Frankie Dettori így búcsúzott a hatéves kancától:

Sottsass a trénere, Jean-Claude Rouget és a lovasa, az olasz Cristian Demuro számára is az első Arc győzelmet hozta. Rouget mester ráadásul már 26 évvel ezelőtt nyergelte az első Arc indulóját és jóformán minden nagyversenyt megnyert, jelenleg is a trénerstatisztika élén áll. Mindez jól mutatja, hogy milyen nehéz megnyeri ezt a versenyt.

A négyéves Sottsass háromszoros Group 1-es nyerő, hiszen a tavalyi Prix du Jockey Club után idén júniusban megnyerte a Prix Ganay-t is. Igaz, utána nem igazán tudta korábbi tudását adni, de az Arc-ra újra csúcsformába lendült. A legdrágább franciaországi fedezőméntől, Siyounitól származó mén tulajdonrészének 50 százalékát még januárban megvásárolta Coolmore az eddigi tulajdonostól, a sikeres amerikai üzletembertől, Peter Brandttól, így nem okozott meglepetést, amikor az Arcban aratott győzelme után bejelentették a visszavonulását, illetve, hogy Írországban, Coolmore ménesében állítják fel fedezőménnek.

Persian Kingnek is ez volt az utolsó versenye, mert már a nagyverseny előtt megjelent a hír, miszerint a szintén háromszoros Group 1 nyerő mén a francia Haras d’Etrehamban várja majd jövő tavasztól a kancákat.

Velük szemben a német tenyésztésű és tulajdonú, de a francia Françis-Henri Graffard-nál álló ezüstérmes In Swoop az első hírek szerint továbbra is tréningben marad és jövőre is szeretne visszatérni az Arc-ba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megnyerje azt.

Enable-nek nem sikerült történelmet írnia és harmadszor is győznie az Arcban, azonban ez nem csökkenti a lóversenyrajongók óriási táborának a tiszteletét iránta, hiszen fantasztikus versenylóról van szó. A hatéves kanca ugyanis eddig 19 versenyéből 15 alkalommal győzött a világ legnehezebb versenyeiben Angliában, az USÁ-ban és Franciaországban is.

Fotó: France Galop - @scoopdyga

Kapcsolódó cikkek
Kommentek