Francia győzelem a férfi Fegentri Amatőrlovas VB budapesti futamában

Fegentri2019 3

Hat induló hat különböző országot képviselt május utolsó vasárnapján a Kincsem Parkban megrendezett férfi Fegentri Amatőrlovas Világbajnokság futamában. Míg tavaly a magyar Kovács Milánnak sikerült győznie, idén a francia Alexis Lemer járt szerencsével.

Februártól kezdve december végéig 12 állomáson versenyeznek az idei Fegentri Amatőrlovas Világbajnokság férfi versenyzői. Május 26-án pedig már a hatodik versenyére érkezett a sorozat a Kincsem Parkba.

Fegentri Versenyek
A 2019-es Férfi Fegentri versenynaptár

Az idei már a második év, amikor már nem csak a női sorozat egy állomást tartják a budapesti lóversenypályán, hanem a férfiak is versenyezhetnek itt. Idén az 1400 méteres, gyeppályás, IV. osztályú hendikepben egy-egy angol, francia, svéd, spanyol, amerikai és magyar lovas mérte össze a tudását.

Fegentri2019 2

Tavaly Kovács Milánnak sikerült megszereznie a győzelmet és idén is ez tűzte ki célként. A lóverseny azonban éppen azért izgalmas, mert előre soha nem lehetünk biztosak a végeredményben. Milán annak ellenére, hogy esélyes lovat kapott, arra kétségtelenül nem számított, hogy már az indítás pillanatában elúszik számára verseny. A lova ugyanis egyszerűen nem akart elindulni a többiekkel, csupán a mezőny mögött, több mint tíz hosszal ugrott ki a startgépből.

A vezetést kezdetben a spanyol lovas vállalta magára. Milán 400 méter alatt fokozatosan utolérte a mezőnyt, azonban ez sok energiát kivett a lovából. A célegyenesbe még jóformán egyvonalban fordult be mind a hat lovas. A francia Alexis Lemer Botanisttal azonban szemmel láthatóan sokkal könnyedebben galoppozott, mint a többi telivér, akiket már erősen lovagolni kellett. Botanist hamarosan az élre is állt és könnyen nyerte a versenyt Estike és az angol Pat Millman, valamint Apostol és az amerikai színeket képviselő Mark Galligan előtt. Milán végül a negyedik helyre ért be.

A Fegentri Férfi Amatőrverseny Hendikep eredménye:

  1. Botaniste - A. Lemer
  2. Estike - Pat Millman
  3. Apostol - Mark Galligan
  4. Silver Chimes - Kovács Milán
  5. Jubileum - Pablo Laborde
  6. Allegro - Elliot Öhgren
  • Táv: 1400 m
  • Idő: 1:25.2
Fegentri2019 4

A lovasok a verseny után egyöntetűen azt nyilatkozták, hogy a Kincsem Park fantasztikus, a pálya talajának a minősége is kifogástalan volt. A körülmények annyira tetszettek nekik, úgy többen is úgy vélték, ha magasabb versenydíjakkal tudnák kiírni a futamokat, a világ bármely részéről szívesen eljönnének ide versenyezni a jó lovak. A verseny tiszteletdíjait az amatőrök egyik leghűségesebb támogatója, az egykori focista és edző, Tóth László ajánlotta fel. A magyar versenyzők indulásában, illetve a verseny megrendezésében pedig a Kincsem Nemzeti Kft. nyújt hatalmas segítséget.

Fegentri2019 1

A futam után az összetettben ugyanaz a sorrend alakult ki a dobogón, mint a Kincsem Parki futamban, míg Milán – aki idén érettségizik és eddig nem tudott minden állomáson nyeregbe szállni – a hatodik helyen áll. Az utazás, az ismeretlen helyszínek, pályák és lovak mellett a lovasoknak az időbeosztásukkal is meg kell küzdeniük, hiszen egyetemisták vagy éppen más munkahelyen dolgozók is vannak közöttük.

Fegentri Osszetett

A Kincsem Parkban legközelebb - mint ahogy már 2014 óta minden évben - a Fegentri Amatőrlovas Világbajnokság női sorozatában részt vevő zsokék is lóra ülnek, méghozzá a Magyar Derby napján, amelyre idén június 30-án kerül sor.

Fotó: Gabriella Vonczem Photography

Kapcsolódó cikkek
Kommentek