Amatőrlovas siker Ebreichsdorfban

Drexlervirginia Ebreichsdorf Kiemelt

Drexler Virginia egy harmadik hellyel tért haza a Fegentri Amatőrlovas Világbajnokság szeptember 16-i osztrák futamáról. Ezen az őszi vasárnapon futották a 150. osztrák Derby-t is.

Ausztriához egykor ezernyi szállal kötődött a magyar lóversenyzés és ennek máig jól láthatóak a nyomai. Az első Osztrák Derby-t 1868. május 21-én rendezték meg Freudenauban, amely a maga korában is hatalmas társadalmi eseménynek számított. A verseny népszerűsége az indulást követően gyorsan nőtt, így például 1913-ban már 40.000 néző vett részt a nagy eseményen. Ekkora látogatottság manapság is dicsőségére válna bármely európai ország hasonló eseményének. A magyar és az osztrák lóversenyüzem majdnem 100 évig közösen működött, majd 1921-ben különvált. Ennek köszönhető, hogy csupán ekkortól futják a Magyar Derby-t. Természetesen az osztrákok nagyversenyét a különválás után továbbra is megrendezték, miközben a két ország futtatói és lovasai folyamatosan mindkét pálya nagyversenyiben részt vettek. Így nem csoda, hogy számos magyar lovat, trénert, lovast és tulajdonost találunk a második világháború előtti évekből is az Osztrák Derby-nyerők között.

Az első magyar tulajdonban álló nyerő gróf Széchenyi Kálmán Cadetje volt 1870-ben, de Kincsem is győzött itt 1877-ben, az utolsó magyar nyertes pedig a szenttamási Turbó volt 1981-ben. Azóta az elmúlt évtizedekben több magyar telivér is közel állt az elsőséghez, de végül csak egy-egy jó helyezésig jutottak, így többek között 1999-ben Pretty Pric a harmadik, 2006-ban Thunder Groom a negyedik, 2007-ben pedig Saldenzar végzett a 2. helyen.

Az elmúlt tíz évben sokat változott az osztrák lóversenyzés helyzete, ami annyit jelent, hogy jóformán megszűnt. Az egykori, gyönyörű és máig is tökéletes állapotban lévő freudenaui lóversenypályáról (itt forgatták a Kincsem című film egyes jeleneteit) elköltöztették a galopp versenyeket a 2004-ben felavatott ebreichsdorfi lóversenyközpontba. A helyzetet jól szemlélteti, hogy míg másfél évtizede még 30 osztrák galopp versenynapot rendeztek legalább nyolc futammal, addig idén ezen az egyetlen szeptember közepi napon, összesen hat futamban futhattak a csodás ebreichsdorfi gyepen a telivérek.

Galopp Ebreichsdorf 1
A freudenaui lóversenypályáról elköltöztették a galopp versenyeket az ebreichsdorfi lóversenyközpontba

A program a Fegentri Amatőrlovas Világbajnokság női sorozatának futamával kezdődött, amelyet 1650 méterre futottak belga, francia, osztrák, svájci és magyar lovasok részvételével. A gyeppályás versenyben ezúttal egy vendéglovasként meghívott osztrák amatőrzsoké, Manuela Slamanig győzött a svájci versenyző és a magyar Drexler Virginia előtt. A magyar Fegentri lovas harmadik helye különösen nagy öröm számára, mert a saját lovával versenyzett, akit maga is készített fel Kovács Sándor tréner segítségével.

Az 1928-ban megalapított osztrák amatőregyesület természetesen komoly hagyományokkal rendelkezik, ezért úgy gondolták, hogy a korábbi évek legeredményesebb női Fegentri lovasainak részvételével is rendeznek egy másik futamot, amelyre először tavaly kerül sor. Ezt az 1200 méteres versenyt a német Michelle Blumenauer nyerte, aki néhány éve a Kincsem Parkban is tudott Fegentri futamot nyerni.

A nap fő versenye a 150. Osztrák Derby volt 30.000 eurós (9,7 millió forintos) díjazással 2200 méterre. Ez a díjazás a régióban az egyik legalacsonyabb és jócskán elmarad a néhány évvel korábbiaktól. Arról nem is beszélve, hogy az időpontja is megváltozott, hiszen hosszú évtizedekig júniusban futották (2004-ig pedig 2400 méterre), ami lehetővé tette az évjáratok összehasonlítását. Az elmúlt néhány évben inkább azért rendezik meg, hogy ne szakadjon meg a másfél évszázados hagyomány. Ezúttal összesen heten álltak starthoz és a francia születésű, de osztrák tréningben, Tamara Richternél álló Gugus des Brieres győzött a térség egyik legjobb lovasával, Jaroslav Línekkel a nyergében, aki idén a Szlovák Derbyt szintén megnyerte és a Magyar Derby-k tekintetében is négy győzelemnél jár.

Ez az osztrák versenynap egyrészt kissé szomorkásra sikeredett, hiszen nehéz elfelejteni, hogy évekkel ezelőtt milyen nagy élet és milyen sok jó telivér futott az osztrák pályákon. Másrészt a nézők már annak is örültek, hogy legalább egyszer kimehettek a lóversenypályára szurkolni kedvenceiknek. Reméljük, hogy a versenyeknek lesz folytatása jövőre is.

Fotó: Vonczem Gabriella

Kapcsolódó cikkek
Kommentek