Takács Bence versenyló tulajdonos: Alcobaca sok mindenre megtanított

Takacsbence Alcobaca Csiko

Beszélgetés a 96. Magyar Derby hetében Takács Bencével, aki a díjugratás után a díjlovaglásba is belekóstolt, majd visszavonhatatlanul beleszeretett a telivérekbe.

Honnan a lovak iránti vonzalmad?

Takács Bence: Budapesten nőttem fel testvéremmel, ám szüleim Csongrád megyéből származnak. A nagyszülőknél a ló a mindennapi élethez tartozott, így az ott töltött időszakban gyorsan kialakult a szerelem. A budapesti óvodánkból az ételmaradékot még lóval szállították el, emlékszem, minden alkalommal könyörögtem, hogy felülhessek a bakra. Nagyobb voltam már, amikor édesapám szorgalmasan hordott az ügetőre, ami nagyon lenyűgözött, de én még is inkább lovagolni szerettem volna.

Kik voltak a mestereid?

Takács Bence: Hatévesen Hársvölgyi Józsi bácsi ültetett lóra a Nemzeti Lovardában, aztán következett a törökbálinti Annahegyi Lovarda Matók Istvánnál, ahol rengeteg ló volt. Itt a lovaglás mellett segítettünk a körmölésnél, az etetésnél, a fedezetéseknél, de még az elléskor is. Ekkor ismerkedtem meg a díjugratással, a tatai lovasiskolából, a Budapesti Honvédból illetve a Nemzeti Lovardából is kerültek idei lovasok, nagyon színvonalas versenyeket szerveztek itt akkoriban. Zajlott az élet, nagyon vidám hely volt, ahol jó barátokra tettem szert.

Innen a kilencszeres díjugrató magyar bajnok Ákos Ajtonyhoz kerültem. Ez az időszak már sokkal inkább a versenysportról szólt. Csodáltuk profizmusát és lovas tudását, emellett rengeteget segített. Csapatunk egy nagyon összetartó, egymást segítő, szórakoztató társaság volt, sajnos legutóbb a mester búcsúztatásán jöttünk össze.

Aztán már nem csak a szabadidődet töltötted a lovakkal, egy találkozás révén ez a kapcsolat még szorosabb lett...

Takács Bence: Ez valóban így van. Egy lovas rendezvényen ismertem meg Dallos Zsófia díjlovast, 17 éve a párom és a gyermekem édesanyja. Emlékszem az első látogatásra a lányos házban. Dallos Gyula örökös magyar díjlovagló bajnok dunakeszi kiképző bázisán éreztem, hogy ez egy más világ. Vérprofi minden, színtiszta élsport. Zsófi édesapja a feszültség oldására – mint minden látogatónak – nekem is mindjárt feltett egy-két mentőkérdést, amit a Magyar Tudományos Akadémia sem tudna megválaszolni.

Megragadtam a lehetőséget, amit a Dallos család adott, hogy kipróbálhassam magam a díjlovaglásban. Szépen itt ragadtam a sportban, azóta Fóton egy kiképző bázist hoztunk létre Zsófival, nagyon élvezem a munkát. Rengeteget tanultam tőlük, nagy köszönettel tartozom nekik.

Dallosgyula Alcobacacsiko
Dallos Gyula szemrevételezi a néhány napos Adlerflug csikót

A díjugratás és a díjlovaglás mellett hogyan találkoztál a galopp sporttal? Hogyan lett belőled telivér futtató?

Takács Bence: Előbb találkoztam angol telivérekkel, nagyon jó telivérekkel, legendákkal. Ez az élmény nagyon meghatározó volt, a sport később jött. Volt szerencsém látni Imperiált a budapesti Mezőgazdasági Kiállításon. Fiát Bilbaót mint fedezőmént testközelből ismertem. Márkus Deákot már Alagon csodáltam, aki a mai napig nagyot alkot félvér tenyésztésben. Ákos Ajtonynál nem volt olyan nap, hogy ne emlegettük volna Őzikét és Terikét, ők a versenypályáról indultak, majd nemzetközi szintű ugrólovakká váltak a Honvédban.

A félvér tenyésztésben hamar megtanultam, hogy időről időre vissza kell nyúlni a telivérekhez, mert a modern sportlovaknak gyorsnak, érzékenynek és figyelmesnek kell lennie, ezt pedig a telivér hozza a legjobban.

Miért lehet őket szeretni?

Takács Bence: A telivérek is lovak, sőt a legnemesebbek, minden lófajtának az alapja. Annyi félék, mint az emberek. Biztos vagyok benne, hogy ha egy arra alkalmas telivérrel megtalálja a lovas az összhangot, az ki fogja tenni a szívét a lovasa kezébe. Az alaptermészetüknél fogva érzékenyebbek, gyorsabban reagálnak mindenre, de én ezt nagyon szeretem bennük, türelemre és tiszteletre tanítanak.

Hogyan lettél versenyló tulajdonos?

Takács Bence: Tizenéves korom óta álmodoztam saját istállóról, nagyon boldog vagyok, hogy sikerült elérnem. Sok lovunk van, de angol telivér tulajdonosnak és futtatónak lenni az egy teljesen más tudatállapot. Nagyon szeretem látni, ahogy egy újszülött vagy egy másféléves csikó fejlődik és versenylóvá válik. Szinte hihetetlen, hogy egy képzetlen, szőrös csikóból egyszer csak élsportoló lesz.

Ennek viszont komoly ára van. Ezt csak szerelemből lehet csinálni. Annyi lemondással és anyagi áldozattal jár, amit csak egy lóimádó, egy lovas ember tud vállalni.

A galopp sport hangulata nem összehasonlítható a többi lovas versennyel. A célegyenesben érezhető eufória nagyon speciális. Gyors a verseny, gyorsan látod a végeredményt, tömény adrenalin. Közel tíz éve néhány barátom a lovassportból tett egy kis kirándulást a galoppsportba, kedvet kaptam tőlük. Pályáról lejött telivérjeim voltak előtte is, de futó lovaim azóta vannak.

Nem én vagyok a lovak trénere, így az egyszerre boldog és aggódó tulajdonos szerepe jut nekem. A telivérek kipróbálásának a gyorsasága is nagyon vonzó, itt nem kell 6-8 évet várni a csodára. Egy őszi árverésen vásárolt yearlinget az következő év nyarán már kétévesen futtathatod, a következő évben háromévesen a Derbyben pedig a csúcsra érhet.

Takacsbence Badenbadenarveres
Takács Bence lovas barátaival Baden-Badenben a telivér árverésen

Telivéreid közül kit lehet kiemelni?

Takács Bence: Természetesen Alcobacát, ezt a fantasztikus kancát. Csodálatos ló. Voltak biztató versenyei, de az első igazi villanása az Erzsébet Királyné Díjában volt Vaclav Janacekkel. Szép volt a Derby második hely is, ő volt a legjobb kanca. A csúcspont pedig a Magyar Kancadíj volt, amit hatalmas fölénnyel nyert meg Jaroslav Línekkel. Nem is a versenye, hanem a záró munkája nyűgözött le a verseny előtti kedden. Azóta is azt a lovat keresem minden csikóban, azt, amit akkor láttam. A kanca óta volt több telivérem és most is van tréningben néhány, és hát mit tehet a tulajdonos? Vár és bízik a jövőben, hogy egy újabb Alcobaca szintű versenylova lesz.

Rockofgibraltar
Duck of Gibraltar 2017-ben két verseny nyert

Ma már nem csak futtatsz, de bekapcsolódtál a tenyésztésbe is...

Takács Bence: A tenyésztés egy külön műfaj, sosem akartam tenyészteni, de ott volt Alcobaca és úgy gondoltam, hogy egy ilyen kancával bele kell vágni ebbe a bizonytalan, de gyönyörű kimenetelű kalandba. Sok lovunk van, de egy Alcobaca csikónak mindig lesz hely. Szeretném, ha adna nekünk egy hozzá hasonló képességű lovat!

A többes szám nem véletlen, egy ménszemlén ismerkedtem meg Gerber Attilával, akinek van egy csodálatos saját ménese. Amikor megláttam a lovait és az objektumot, tudtam, hogy ott a helye a kancának. Közösen tenyésztünk teliver csikókat, igyekszem a legjobb méneket megadni. Van egy hároméves kancánk Overdosetól és egy éves csikónk a Német Derby nyerő Adlerflugtól. Jelenleg vemhes a régióban található egyik legjobb méntől, Eagle Toptól, akihez Csehországba vittem ki a kancát. Amit meg lehet adni, azt megadunk neki, igyekszünk a párosítani a jót a jóval és reménykedünk…

A telivér vonulathoz mit szól a családod?

Takács Bence: A család nagyon lelkes és mellettem valamint a telivérek mellett állnak. Már a testvérem és sógorom is telivér tulajdonos, a versenyek előtt többször Zsófi tette rendbe a lovak sörényét és farkát, amiért nagyon hálás vagyok neki, hiszen neki tényleg nincs ideje. A Dallos szülők pedig társként, rajongóként állnak mellettem a jártatóban és drukkolnak a sikerért. Elhivatottságuk ebben a szerepben is lenyűgöző.

Takacsbence Adlerflug Alcobaca Csiko
Takács Bence és az Adlerflug – Alcobaca csikó

Hogyan látod, mi változott a hazai lóversenyben az elmúlt évtizedben?

Takács Bence: A tudatos marketingmunkát ki kell emelnem. Most már szinte mindenkihez eljut a sport, a napi szintű nemzetközi fogadási lehetőség. A nagy rendezvények és azok erőteljes kommunikációja jó irány, ez örvendetes. Sokat javult a kincsempark.hu, aktív a Facebook.

A tavalyi Derby legnagyobb hozadéka számomra, hogy még csak egy napra is, de visszatért az elegancia. Sok jól öltözött, elegáns embert láttam szép rendezett versenyhelyszínen. Apróságnak tűnik, de fontos hogy egységes ruhája lett a startszemélyzetnek. Ezek fontos dolgok.

Persze mindig van hova fejlődni, így nem szabad a vezetésnek a babérjain ülnie, a technikai feltételeken folyamatosan javítani kell. Fontos, hogy a fejlődés ne törjön meg.

A még nagyobb népszerűséghez kellenek a bajnokok, a sztár lovak és a sztár lovasok. Overdose megmutatta a mi generációnknak néhány éve, hogy egy ilyen kivételes képességű, világhírű ló hogyan tudja bekapcsolni az egész országot a lóverseny és a lovas vérkeringésbe!

Pillanatképek Takács Bence versenyló tulajdonos mindennapjaiból:

Kapcsolódó cikkek
Kommentek