Már lehet pályázni a kancatámogatásra

Kanca csiko1200

Megjelent a hivatalos közlemény a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként kidolgozott Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programból a tenyésztési programot végrehajtó lótenyésztők részére nyújtandó átmeneti támogatás iránti kérelem benyújtásáról.

A koronavírus-járvánnyal összefüggő gazdasági hatások a ló- és lovas versenyek elmaradása, illetve a turizmus leállása révén érzékenyen érintették a lovas ágazatot. A lótenyésztőket különösen sújtotta a helyzet a kancafedeztetések csökkenésével, a versenyek, rendezvények és bírálatok elmaradásával, illetve az értékesítés leállásával. Az Agrárminisztérium ezért a kormány által a Gazdaságvédelmi Alapból rendelkezésre bocsátott 25 milliárd forintos többletforrással meghirdetett Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program keretében 250 millió forint keretösszegű támogatási konstrukciót hirdetett meg a lótenyésztők. Ezt Nagy István agrárminiszter jelentette be május 23-án, a támogatás részletei a Magyar Közlöny június 22-i számában jelentek meg.

A lótenyésztők kérelmeiket július 27-től augusztus 10-ig nyújthatják be. A kancánként 80 ezer forint támogatásra az a kérelmező jogosult, aki a törzskönyvben (fő- vagy melléktörzskönyv) tartott kancáját 2020. január 1. és 2020. június 30. között vemhesítette.

Tovább a Magyar Államkincstár közleményéhez >>

Forrás: MTI, Kormány.hu
Fotó: Gabriella Vonczem Photography

Kapcsolódó cikkek
Kommentek