Nőtt az őshonos lófajták állománya

Hidegveru illusztracio

A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület keddi ménvizsgáján tizenkilenc ménjelölt mutatkozott be. Az eseményen Nagy Ferenc, a Homokréti Ménes tulajdonosa átvehette Farkas Sándortól a Nagy István agrárminiszter által első alkalommal odaítélt "Kiváló ménes" kitüntető címet.

Folyamatosan emelkedett az őshonos lófajták állománya az utóbbi öt évben az Agrárminisztérium és a tenyésztők szoros együttműködésének, valamint az őshonos támogatásoknak köszönhetően – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára kedden Tiszaföldváron a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület által szervezett ménvizsgán.

A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület munkájának köszönhetően évről évre nő a hidegvérű kancák száma, ma már 1300 egyeddel büszkélkedhet az egyesület. Az őshonos lófajták védelme, génmegőrzésének és korszerűsítésének elősegítése egyaránt kiemelkedik a Nemzeti Lovas Programban megfogalmazott, lótenyésztéssel kapcsolatos fő célkitűzések közül, hangsúlyozta az államtitkár. Farkas Sándor hozzátette, hogy a hidegvérű lovak mindig jelen voltak és meghatározó szerepet töltöttek be a magyar nép életében, bizonyítva, hogy képesek alkalmazkodni a folyamatosan változó használati igényekhez.

Dallos Gyula, az Agrárminisztérium miniszteri biztosa példaértékűnek nevezte, hogy Nagy Ferenc, a Homokréti Ménes tulajdonosa tizenöt év alatt európai szintű hidegvérű tenyésztelepet hozott létre és üzemeltet. A hidegvérű lónak a huszonegyedik században is van jelene és lesz jövője - hangsúlyozta.

Baranyai Sándor, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület társadalmi elnöke elmondta: a magyar hidegvérű lovak tenyésztőinek köszönhető, hogy ez a fajta meg tudott maradni és képes volt fejlődni. Ennek az állománynak nincs állami ménese, a tenyésztők lelkesedéséből tartják fenn a nagyon kevésnek számító, mindössze nyolc ménvonalat.

A magyar hidegvérű kiváló fogatos ló, megbízhatóan dolgozik, sokrétűen munkára fogható, ennek köszönhető, hogy újra felfedezik. Nehéz terepen, például erdőgazdaságokban szívesen alkalmazzák az erőgépek kiváltására.

Forrás: MTI
A borítókép illusztráció. Fotó: Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület

Kapcsolódó cikkek
Kommentek