2021-ben 14. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzeti Vágta

NV2021 og

Júniustól kezdve 15 helyszínen kvalifikálhatják magukat a lovasok a budapesti döntőbe. Idén újabb településekkel bővül az Elővágta versenysorozat, és visszatér a programba a népszerű Jótékonysági Sztárfutam is. A döntő október 2-án és 3-án zajlik majd a fővárosban, a Hősök terén, amelyet vasárnap délután élőben közvetít a Duna Televízió.

Az Elővágta sorozat június 19-én indul a Vajdasági Vágtával és szeptember 18-án zárul a hevesi futammal. Összesen 15 helyszínen, köztük négy határon túli pályán mérik össze tudásukat a nevezett települések lovasai és lovai. Új helyszínekkel is bővült a versenynaptár: Ivánon és Csemőn első alkalommal tartanak Elővágtát. A továbbjutók október 2-3-án állhatnak rajthoz a budapesti Hősök terén zajló döntőben.

A szervezők reményei szerint idén már nyitott kapukkal várja a nézőket a Vágta. Amennyiben ez megvalósul, úgy számos színes programmal készülnek a helyszínre kilátogató érdeklődők számára. A kétnapos rendezvény része lesz újra az Andrássy úti Vágta Korzó, ahol az induló települések mutathatják be népviseletüket, a tájegységükre jellemző iparművészeti alkotásokat, szakmákat és kulturális, valamint lovas örökségünkhöz kötődő hagyományaikat.

Lesz idén is Kishuszár Vágta, a Nemzetközi Futam sem maradhat el és ezúttal is izgalmas show programnak ígérkezik a szimultán ugratás. Egy másik közkedvelt versenyszámmal, a kocsitoló versennyel is készülnek a szervezők, amivel három Elővágta helyszínen és a döntő napján is találkozhatnak a nézők. Az idei év további különlegessége, hogy újra elstartol a Jótékonysági Sztárfutam, a magyar hírességek közül Nagy Ervin, Barabás Kiss Zoltán, Sipos Imre és Bács Péter szállnak majd nyeregbe. A győztes nyereményét egy állatjóléti alapítványnak fogja felajánlani.

A korábbi évekhez hasonlóan 2021-ben is kiemelkedő történelmi személyiséget választott vezéralakjául a Nemzeti Vágta. Idén egy testvérpár, Zichy Antónia és Zichy Karolina lesznek az esemény központi alakjai, ami azért is különleges, mert a Nemzeti Vágta 14 éves története során először tiszteleg történelmünket formáló asszonyok előtt.

Visszakapjuk a régi Nemzeti Vágta hangulatot

„Az előző évben a pandémia okozta helyzet nem csak a Nemzeti Vágtát, hanem minden lovas eseményt hatalmas feladat elé állított. Mind a Nemzeti Vágta, mind a lovassport példamutató volt ebben a tekintetben. Nem csak azért, mert betartottuk a szabályokat, hanem mert a szabályok betartása mellett szinte minden eseményünket meg tudtuk tartani.

A tavalyi évben a pandémia kapcsán »csak« nyolc elővágtát tudtunk rendezni, de ez is hatalmas teljesítmény, hogy abban az évben, amikor Olimpia maradt el, és sok eseményt elhalasztottak, a Nemzeti Vágta mellett nyolc elővágtát tudtunk tartani. Ez a szám idén jóval több lesz. ... Az idei év sokkal inkább arról fog szólni, hogy miként kapjuk vissza a régi életünket, a régi lovassportot, a régi Nemzeti Vágta hangulatát, amit az elmúlt évtizedben annyira megszerettünk” – mondta Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta elnöke a rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján. Kiemelte, „a lovassport életében a 2021-es év valóban páratlan esztendő”, hiszen a Nemzeti Lovarda lovastorna világbajnokságnak, illetve díjugrató CSIO-nak adhat otthont, az év legfontosabb eseménye pedig az Egy a Természettel Vadászati Világkiállítás társrendezvényeként zajló Négyesfogathajtó Európa-bajnokság lesz majd a Kincsem Parkban. „Hatalmas eseménysorozat lesz. Visszakapjuk a régi életünket, visszakapjuk a régi lovassportunkat és a régi Nemzeti Vágta hangulatot."

Szotyori Nagy Kristóf, a Vágta versenyigazgatója kiemelte, hogy az idei elővágta szezon, illetve a döntő során is az esélyegyenlőség és a biztonság a fő szempontok. Szintén változatlan a korábbi évekhez képest a kiemelt pénzdíj, ötmillió forintot kap a győztes település, ami a ló- és lovassportok világában is kimagasló díjazás.

Újdonság, hogy idén 72 helyett csak 60 település szerezhet kvalifikációt. „Próbáljuk ezzel a minőséget javítani és elérni, hogy olyan párosok jussanak tovább, akik megfelelően fel vannak készülve és komoly teljesítményre képesek. Az utánpótlás generáció korábbi létszámát megemeltük, 25 település küldheti kishuszárjait a Hősök terére, így minden hazai elővágtán lesz Kishuszár Elővágta is. A fiatal generáció nagy számban érdeklődik az eseménysorozat iránt, nekik adunk lehetőséget.”

Változás a korábbi évekhez képest, hogy a Hősök terén az előfutamokból bejutott 25 lovas közjegyző előtt végzett sorsolással kerül besorolásra az öt középfutamba.

„Mindig is igény volt rá, hogy a Nemzeti Vágta különüljön el a lovassporttól és legfőképp a lósporttól. Ez az a terület, ahol mindenki kaphat lehetőséget.” Ennek tükrében idén már csak az a lovas indulhat Elővágtán, illetve a döntőben is, aki egy síkversenynél többet nem nyert az elmúlt öt évben. „Ez nagy változás” – mondja Szotyori Nagy Kristóf. „Így a lósportban nagyon eredményesek helyett inkább a másutt még nem eredményes lovakat és lovasokat is teljesítményre tudjuk bírni és meg tudják mutatni magukat.

A start kérdésén is minden évben sokat gondolkozunk. Tartottunk egy startpróba napot , kicsit megreformáltuk a start lebonyolítását, az elővágtákon is eszerint fogjuk lebonyolítani” – összegezte a változásokat a versenyigazgató.

Nemzeti Vagta Hosok Tere
Kapcsolódó cikkek
Kommentek