A Díjugrató Szakág 2020-as beszámolói

Dijugrato K Gy2019 20 25

A Díjugrató Szakág idén is közzétette weboldalán a 2020-as év szakmai beszámolóit. Következzenek ezúttal Schlezák Melinda és Karádi László elnökségi tagok, valamint Németh István felnőtt és Kövy András utánpótlás szövetségi kapitányok beszámolói.

Schlezák Melinda elnökségi tag 2020. évi beszámolója

"Az elmúlt év a kiszámíthatatlanság éve volt, a jól megszokott kényelmes körülményeket felváltotta a mindenhez való alkalmazkodás, és ennek a gyors reagálásnak és rugalmasságnak köszönhetően szeretett magyar díjugratósportunk tovább működhetett. A zárt kapus versenyekre vonatkozó szabályok betartása és betartatása eleinte extra feladatokkal járt, viszont az év végére már mindannyiunknak szinte magától értetődőnek tűnt. A változások mellett tovább nehezítette életünket, hogy az év során elveszítettünk néhány kiváló szakembert. Szerencsések lehetünk, akik Bács Bélától tanulhattunk a bírói továbbképzéseken és a zsűritoronyban.

A 2020-as esztendőben az összesen 95 licencet váltott magyar díjugrató versenybíró közül Abay Pál és Bölecz Virág Ráhel bírálta legtöbb alkalommal a hazai rendezésű nemzeti versenyeket. A mindenki számára ismert különleges körülményekhez képest meglepő talán, hogy csupán 5,5%-kal esett vissza a startok száma a tavalyi évben az azt megelőző időszakhoz képest, a 42 817 csengőszó legnagyobb része a kiemelt versenyhelyszíneken megrendezett országos versenyeken volt hallható.

Sajnos nemzetközi megjelenésünk, ahogyan a lovasaink által, úgy szakembereink részéről is megcsappant kissé a pandémiás időszaknak köszönhetően. Az elmúlt évben közel felére csökkent a nemzetközi díjugrató versenyek száma, ami az előzetes tervek szerint 2021-ben visszatérhet a megszokott kerékvágásba. Az FEI naptárban 7 nemzetközi díjugrató verseny szerepel Magyarország térképén 2021-re.

Az országos versenyekre kiterjesztett steward rendszert sikeresen alkalmaztuk és az elkövetkezendő évben már a regionális versenyeken is használni tervezzük. Manapság a profi sportszakemberekkel szemben támasztott elvárás egyre szélesebb körű tudás birtoklását is jelenti. A modern világban a lovasok a lovaglás mellett a versenykiírásból és versenyszabályzatból is felkészülten érkeznek a versenyre. Így a hivatalos személyek mellett a lovasok és edzők szabályismereti tudásának – mint például a lábvédőkre vonatkozó gyakran változó szabályok – állandó frissítése sem elhanyagolható. Erre nekik a számukra is nyitott szakember továbbképzések is kiváló alkalmat biztosítanak.

A versenybírói továbbképzés keretében tavaly újra lehetősége nyílt minden bírónak a vizsgázásra. Ezúttal nem papíron, hanem elektronikus úton tölthették ki a tesztlapokat. Biztató hír, hogy fiatal bíróink közül többen is kiváló eredménnyel teljesítettek. Mindeközben nemzetközi szinten lévő versenybíróink is sikeres szintfelmérő vizsgát tettek. Továbbképzéseinket és vizsgáinkat a világhelyzethez igazodva kissé megváltozott körülmények mellett, de továbbra is tervezzük megtartani, hogy ezáltal szakembereink a versenyrendezőknek, lovaknak és lovasoknak a jövőben is segítségükre lehessenek a korrekt és minőségi versenyek biztosítása érdekében."

Karádi László elnökségi tag 2020. évi beszámolója

"A járványhelyzet miatt mindenki érintetté vált az egész világon, és ez nem kerülte el a sportágakat sem. Így, megdöbbentő volt számomra az a töretlen aktivitás és lelkesedés, ami a hazai díjugrató versenyeket jellemezte. Óriás vastaps mindenkinek, aki valamilyen formában részese volt ennek.

Nyilván a számok szerényebbek lesznek a statisztikákban, mint máskor, de a versenyek minősége hazai és nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő sportértéket biztosított a résztvevők számára. A versenyhelyszínek rendezvényeikkel továbbra is meghatározó alapot teremtettek minden kategória felkészüléséhez. A kiemelt díjazású Grand Prix versenyek újra bizonyították, hogy szükséges a számolhatatlanul sok országos minősítő verseny mellett a nemzetközi követelményekhez közelítő versenylehetőséget biztosítani a fiatal lovaktól kezdve mindenkinek. A csonka szezon ellenére minden bajnokság, döntő helyet kapott a szoros versenynaptárban.

A jövő még bizonytalan, de folytatódik a fedettpályás szezon, és a szakmai továbbképzésekkel elkezdődik a következő év."

Németh István felnőtt szövetségi kapitány 2020. évi beszámolója

"Egész évben igyekeztem követni a változásokat a hivatalos fórumokon. Több potenciális felnőtt válogatottságra alkalmas ló is eladásra került az elmúlt időszakban. Úgy gondolom, hogy 2021-ben összeállítható csapat a Nemzetek díja versenyekre. A 2021-es riesenbecki Európa-bajnokságot is célként tűztük ki.

Igyekszem tartani a kapcsolatot a válogatott tagjaival ebben a bizonytalan időszakban is. Bízzunk a Csekonics Programban, hogy számíthatunk erre a segítségre."

Kövy András utánpótlás szövetségi kapitány 2020. évi beszámolója

"A 2020-as évben az Utánpótlás Válogatott a pandémiás helyzet miatt nem tudta az előre megtervezett programját megvalósítani. A villamourai Utánpótlás EB rendezője a kialakult járványügyi helyzet miatt lemondta az Európa-bajnokság megszervezését. 2020-ban a Nemzetközi Lovas Szövetség nem támogatta a kontinensviadal megrendezésének a lehetőségét.

A korlátozások ideiglenes feloldását kihasználva augusztusban részt tudtunk venni a zduchovicei CSIO-n. A Csehországban megrendezett verseny remek lehetőség volt lovasainknak a nemzetközi versenyeken való tapasztalatszerzésre. A német pályaépítő technikás vonalvezetésű pályákkal és az akadályok legnagyobb megengedett méretének maximális kihasználásával nemzetközi szintű kihívások elé állította a lovasokat.

A Nemzetek Díja versenyszám Gyermek korosztályában a Kiss Maja - Quipara Z, Szuhai Gyula - Casselo, Szabó Noémi - Noblesse S, Tavasi Eszter - Audrey Pins összeállítású magyar válogatott a harmadik helyet szerezte meg Lengyelországgal és Németországgal összevetve az első helyért.

A Gyermek Nagydíjban Kiss Maja ötödik helyezést ért el hibátlan alappálya és összevetés után, Szuhai Gyula hatodik lett a versenyszám leggyorsabb összevetését lovagolva az utolsó akadályon vétett verőhibával.

Ifjúsági kategóriában negyedik helyezést ért el a Nemzetek Díja versenyszámban a Janik Anna - Cash, Alasztics Alíz - Chablis, Bognár Dóra - Kronosz, Kiss Lizanna - Cojano összetételű magyar válogatott.

Az ifjúsági Nagydíjban Alasztics Alíz Concordia HB nyergében hibátlan alappálya és összevetés után leggyorsabb lovaglással megnyerte a Nagydíjat, Janik Anna Cash-sel nyolcadik helyet, Kiss Lizanna - Gina Rosinával kilencedik helyet érték el hibátlan alappálya után, összevetésben 8 hibapontos eredménnyel lovagolva.

Köszönjük a Magyar Utánpótlás Válogatott keret lovasainak az egész éves szorgalmas és eredményes munkáját, az edzők szakmai munkáját, a szülők és támogatók sportszerű segítségét!"

Forrás: Díjugrató Szakág
Fotó: Hajdu Krisztina - Lovasfoto.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek