Ez történt a hazai díjugrató sportban 2020-ban

Szotyori Nagy Kristof1200 csio

A Díjugrató Szakág idén is közzétette weboldalán a 2020-as év szakmai beszámolóit. Elsőként következzék Szotyori Nagy Kristóf szakági elnök összefoglalója:

„Ilyen év még biztos nem volt!

Rendkívüli évadot hozott 2020. a magyar és a világ díjugrató sportjának. Az 1924-ben alapított Magyar Lovassport Szövetség történetében a második világháború idején és most másodszor fordult elő, hogy egy versenyévadot törölni kellett vagy időlegesen felfüggeszteni. Magyarországon a 2020-as koronavírus járvány miatt március 9. és május 28. között nem lehetett versenyeket rendezni. Március első hétvégéjén, a Nemzeti Lovarda kiemelt versenyében még elképesztő mennyiségű ló és lovas állt starthoz, de a kényszerszünet miatt 20 év után nem rendezhettük meg a fedettpályás döntőinket.

A versenyirodák, versenybírók, stílusbírók, pályaépítők és az utóbbi években egyre nagyobb szerepet kiérdemlő stewardok fejlődésének útját a továbbképzések biztosították, melyeknek nagy részét még az év elején, a lezárások előtt meg tudtuk tartani. A versenyzési kedvet jelző számaink – meglepő módon, összességében alig maradnak el az elmúlt évtől:

Dijugratas2020 tablazat

A kényszerszünet alatt a Díjugrató Szakbizottság a Magyar Lovassport Szövetséggel együttműködve kidolgozta a zárt kapus versenyek rendszerét, amelyeket egész évben az előírásoknak megfelelően alkalmaztunk. Köszönetet érdemel a díjugrató társadalom, hiszen a szabályok betartása és a felelősségteljes együttműködés biztosította azt, hogy ne kelljen versenyeket lemondani, berekeszteni.

Május végétől pedig szinte minden szabadtéri hazai rendezésű versenyt meg tudtunk tartani az átütemezett versenynaptár szerint: három Grand Prix fordulót (Kiskunhalason, Bábolnán és a Nemzeti Lovardában), a championátust Kiskunhalason és Szilvásváradon, a FIAT Díjugrató Országos Bajnokságot a Nemzeti Lovardában, a Tenyészversenyt Kecskeméten és a tradicionális Mén-Kanca és Méneskönyvek versenyét Mezőhegyesen. Az első alkalommal kiírt Hungarian Future Stars korosztályos versenyei Balatonvilágoson teljessé tették díjugrató élsportunk versenylehetőségeit.

Mivel a nemzetközi versenyek nagy részét nem rendezték meg, és külföldre igen kis létszámban jutottak csak el lovasaink, felértékelődtek a határainkon belül kiírt versenyek. A szabályok betartása mellett is érvényesült az elmúlt években már tapasztalt tendencia, hogy a megfelelő infrastruktúrával rendelkező országos versenyhelyszínek megtöltötték a versenynaptárunkat és az egynapos regionális versenyek kiszorultak a versenyzési tereinkből. Kiemelt bajnokságaink és versenyeink pénzdíjai a legmagasabbak a kelet-közép-európai térségben, a megnyerhető pénzösszegeket a járványhelyzet ellenére inkább emelni tudtuk, mint csökkenteni. A felnőtt magyar bajnok épp úgy megkapta vadonatúj személygépkocsiját az aranyérme mellé, mint az elmúlt évtizedben mindig.

Utánpótlás-nevelő programjaink, a Mocorgó és a Talent Program kisebb változásokkal, de 2020-ban is betöltötte szerepét. A kaposvári Pannon Lovasakadémián a Magyar Lovassport Szövetség oktatási bizottságával együttműködve az edzői regisztrációs vizsgákat is meg lehetett tartani. A rajtengedélyvizsgák is meglepően magas résztvevői létszámot hoztak, közel 400 vizsgázónk volt 2020-ban.

TopSoft nevezési rendszerünk zavartalanul működött, folyamatosan építettük bele a tapasztalatokat, a visszajelzéseket, hogy a korszerű, mindenki által érthető és jól használható nevezési rendszerünk dinamikusan lekövesse a változó igényeket.

Minden felmerülő fegyelmi ügyet kivizsgáltunk, a sárgalapok rendszere nem laposodott el. Az Antidopping Csoporttal együttműködve történtek a mintavételek. Sajnálatos, hogy 2020-ban is történt pozitív eset.

A média területén is tevékenyek voltunk annak ellenére, hogy az Eurosport külföldi versenyeinek közvetítései elmaradtak. Az M4 sportcsatornán, a Digi TV-n a kiemelkedő versenyeink mind képernyőre tudtak kerülni. A RiderLine meghatározó médiapartnerünkként működött, és a versenyrendezők online közvetítései segítségével szinte az összes országos és kiemelt verseny startjait látni lehetett ország- és világszerte. A Díjugrató Szakág honlapján és Facebook oldalán minden kiemelkedő eseményről és történetről naprakészen tájékoztattuk a díjugratás iránt érdeklődőket.

Együttműködtünk az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, de le kellett mondanunk a jelen járványhelyzetben a Csekonics Program megvalósításáról és sajnálatosan az olimpiai program változtatása miatt díjugratásban Budapest 2021-es Európa-bajnokságáról.

Igyekeztünk múltunk nagyjairól megemlékezni, a regionális finálék erre kitűnő alkalmat adtak. Olyan szakirodalmat, könyveket, anyagokat próbáltunk az érdeklődők számra biztosítani, amik a díjugartó sportunk fejlődésében, múltunk felidézésében töltenek be kimagasló szerepet.

A járványhelyzet második szakaszában már nem kellett megszakítani sportunkat, zárt kapus formában elindulhatott a fedettpályás szezon, amely biztosította sportunk működését. Több év szünet után a Mesterek Tornája verseny újraéledt Balatonvilágos új fedelesében. A 14. Lovas Világkupa a Papp László arénából a Nemzeti Lovardába települt a díjugratók nagy örömére.

A nemzetközi porondon válogatottjaink sajnos csak minimális szerepet kaphattak, de egy csehországi CSIO-n a magyar utánpótlás bizonyította, hogy 2020-ban is számolni kellett vele.

Az év végével több évtizedes elkötelezetten végzett megbízatásából vonult vissza Bács Katalin, aki ezután nem szakági titkárként, de mégis a sporttal együtt élve más szerepkörben él tovább együtt díjugrató sportunkkal.

Köszönettel tartozom támogatóinknak, a Szabadidős Szakágnak, a Magyar Lovassport Szövetségnek, a Magyar Sportlótenyésztők Egyesületének, hogy partnerként segítették díjugrató sportunk működését.

Köszönöm az elnökség tagjainak, a szakág titkárainak, a szövetségi kapitányoknak és a teljes magyar díjugartó társadalomnak, hogy egy ilyen nehéz esztendőben is bizalmat szavaztak munkánknak.”

A folytatásban Schlezák Melinda és Karádi László elnökségi tagok, valamint Németh István felnőtt és Kövy András utánpótlás szövetségi kapitányok beszámolóit közöljük.

Forrás: Díjugrató Szakág
Fotó: Szögi Ágnes

Kapcsolódó cikkek
Kommentek