Dobrovitz József a bugaci fogathajtó verseny győztese

Bugac fogat og

Hét nemzet közel 50 fogathajtója versenyzett június 17-20. között Bugacon, a mezőnyben ott voltak a szeptemberi budapesti Európa-bajnokságra készülő négyes- illetve a hollandiai világbajnokságra készülő kettesfogathajtók is. A négyeseknél összetettben Dobrovitz József szerezte meg az első helyet miután a díjhajtást és a maratonhajtást is megnyerte. A kettesfogathajtóknál összetettben Farkas József győzött.

A magyar fogathajtókon kívül cseh, német, román, svájci, szerb és szlovák versenyző is pályára hajtott a hétvégén a Bács-Kiskun megyei tradicionális versenyhelyszínen, ahol hosszú idő óta most rendeztek először nemzeti és nemzetközi fogathajtó versenyt. A versenyzőket tikkasztó hőség és homokos talaj fogadta, ami kihívások elé állította a fogathajtókat, főként maratonhajtásban.

A négyesfogathajtóknál a világ legjobbjai közül többen is versenybe szálltak a 16 fős mezőnyben. A vecsési Dobrovitz Józsefen és fián, ifj. Dobrovitz Józsefen kívül indult a fedeles világkupa sorozatban is rendszeresen hajtó svájci Jérôme Voutaz és a német Mareike Harm.

A díjhajtást a magyar Dobrovitz József (41,98) nyerte, majd a maratonhajtást szintén a legjobbként zárta (87.10), így összetettben az élről várhatta a vasárnapi akadályhajtást. Fiának, ifj. Dobrovitz Józsefnek még az első versenyszám előtt lovat kellett cserélnie a fogatában, így számára nem hozott olyan kiváló eredményeket a bugaci verseny. A díjhajtást legjobb külföldi hajtóként a német Mareike Harm zárta, aki maratonban a harmadik lett. A svájci Jérôme Voutaz a díjhajtásban és a maratonon is az élmezőnyben végzett, így Dobrovitz-Marike-Voutaz sorrendben várták a végső helyezéseket eldöntő vasárnapi akadályhajtást.

A végső sorrendet tehát a vasárnapi akadályhajtás döntötte el. A versenyszámot a négyesfogathajtóknál Jérôme Voutaz nyerte, Mareike Harm másodikként zárt, míg a harmadik helyezett Dobrovitz József lett.

A kettesfogathajtók mezőnyében a legjobb díjhajtásban Farkas József volt, aki összetettben megtudta tartani vezető pozícióját az utolsó versenyszám előtt, annak ellenére, hogy a maratonhajtásban kicsivel lecsúszott a dobogóról mindkét fogatával, majd az akadályhajtásban is az élen zárt. A második helyezett Józsa László Dávid, míg a harmadik legjobb Sánta István lett.

Végül összetettben a négyesfogatoknál Dobrovitz József, míg a ketteseknél Farkas József bizonyult a legjobbnak.

Eredmények:

Négyesfogatok:

  1. Dobrovitz József 132,53 hibapont
  2. Mareike Harm (német) 136,59
  3. Jérôme Voutaz (svájci) 143,85

Kettesfogatok:

  1. Farkas József 133,45 hibapont
  2. Tóth Andrea 144,97
  3. Farkas László 145,04

A következő megmérettetés Szilvásváradon várja a fogathajtókat július 22-25. között.

Forrás: Négyesfogathajtó Európa-bajnokság - sajtóközlemény
Fotó: Vida-Szűcs István/Hippoevent

Kapcsolódó cikkek
Kommentek