Gömbös László 2021 veterán bajnoka

Oregfiuk 2021 og

Hat lovas nevezett a 2021. évi díjugrató veterán magyar bajnoki döntőre, amelyet Kiskunhalason a Hirling József Lovasparkban rendeztek október 23-án. A dobogós helyezésekért összevetésekre került sor. A győzelmet hibátlan lovaglással és a leggyorsabb pályával Gömbös László szerezte meg Bettinával.

Öregfiúk Bajnoki Döntő néven került a versenykiírásba az idei veterán magyar bajnokság. Az élet úgy hozta, hogy két hölgy nevező is nyeregbe szállt, amire korábban csak néhány alkalommal volt példa a műfaj történetében.

A 100 centiméteres magasságú alappályán két hibátlan lovaglás született, mert Gömbös László (Bettina) és dr. Szabó Katalin (Fintor) sem ejtettek verőhibát. Így a bajnoki címért összevetésre került sor. A harmadik helyért folyó versenyben hibapont azonosság történt, így a bronzért össze kellett vetnie a címvédő Egervári Attilának (Libling) és Horváth Istvánnak (Quatro).

Először a harmadik helyért lovagoltak a versenyzők. Egervári Attila nagyszerű, hibátlan lovaglással teljesítette a végelszámolás körét Liblinggel, ez a bronzérmet jelentette a kettősnek. Horváth István viszont kétszer is akadályt ütött Quatróval a nagy sietségben, így be kellett érnie a negyedik hellyel.

Az aranyérem sorsáért vívott összevetésben Gömbös László egy határozottan dinamikus pályával indított, ráadásul hibátlanul, amivel feladta a leckét az őt követő dr. Szabó Katalinnak. A lovas hölgy már az alappályán is bizonyította, hogy képes a nagy iramú lovaglásra ám ez most lassabb volt, mint ellenfeléé. A győzelmet tehát a tavalyi második helyezett, Gömbös László szerezte meg Bettinával.

„Nagyon szeretem ezt a versenyt, ezért is jöttem el újra. Nem a helyezés az elsődleges, persze jobb a hangulata az embernek a sikerrel. A hibátlan alappálya után éreztem, hogy jó formánk van Bettinával. Az összevetésben első indulóként próbáltam olyan tempót menni, amivel hibára kényszeríthetem az utánam jövő lovast, végül mi lettünk a gyorsabbak. Természetesen, ha tehetem jövőre is eljövök, mert nagyon szeretem a verseny hangulatát” – nyilatkozta a veterán bajnok.

A második helyezett dr. Szabó Katalinon egyáltalán nem érződött csalódottság. „Az utóbbi időszakban lett időm arra, hogy lovagoljak és versenyekre járjak. Kiskunhalasra is a versenyzési lehetőségért érkeztem és nem csalódtam. Jól mentünk az alappályán Fintorral, de az összevetéssel sem lehetek elégedetlen. A dinamikánk megvolt, talán a túl nagy fordulók miatt lett hosszabb a pályán töltött időnk a kelleténél. Én a második helynek is örülök, és ha tehetem, visszatérek Kiskunhalasra versenyezni.”

A versenyszám végeredménye (magasság 100 cm, időre, egyszeri összevetéssel):

  1. Gömbös László, Bettina - 70,94, 0 hp, 36,26 s
  2. Dr. Szabó Katalin - Fintor, 40,90 s
  3. Egervári Attila - Libling, 32,34 s
  4. Horváth István - Quatro, 8,00 hp, 37,08 s
  5. Muskó Teréz Gabriella - Lütyő
  6. Petri Attila - Fajoja

A szám eredményhirdetésén az érmek és ajándékok átadása után két veterán halasi lovas és versenybíró vehetett át Juhász Tibortól, a Magyar Lovassport Szövetség elnökségi tagjától a Díjugrató Szakbizottság által adományozott emlékplakettet. 70. születésnapjuk alkalmából emlékplakettel köszönte meg a szakág Krizsán János és Fehér Károly munkáját. Utóbbi kitüntetett egészségügyi okok miatt nem vehette át személyesen a díjat.

Szöveg és fotó: Kovács Iván

Kapcsolódó cikkek
Kommentek