Az új év kapujában – így zajlott a Díjugrató Szakág közgyűlése

Dijugrato kozgyules 2023 og

Ezúttal is Kiskunhalas, a Hirling József Lovaspark Kincsem Háza adott otthont a Díjugrató Szakág 2023-as éves rendes közgyűlésének. A közgyűlés levezető elnöke Kovács Iván volt.

Szakmai beszámoló

A 2023-as év eseményeit Szotyori Nagy Kristóf, a Szakág elnöke ismertette:

A lovassport és azon belül a legnépszerűbb szakág, a díjugratás komoly helyet foglal el a magyar sportéletben. A versenyezni vágyók lendületét semmilyen akadály nem tudja megtörni. Az elmúlt évtizedekben a fejlődés iránya mindig felfelé ívelő volt.

„A díjugratást irányító szervezet vezetőjeként mindig is arra törekedtem, hogy sportágunkban minél többen kapjanak lehetőséget és juthassanak el a versenyekre. A környező országokhoz képest nálunk a díjugratás még mindig megfizethetőbb.”

2023-ban négy rangos nemzetközi versenyre került sor. Megrendezésük hatalmas vállalás volt. A sikert a szervező csapatok és az infrastrukturális adottságok garantálták. Az állami szerepvállalás biztosította a nemzetközi szinthez szükséges igen magas pénzdíjakat.

2023-ban a nevezési rendszer összesen 52.713 startot regisztrált a magyar lovasoktól. A 2011-ben életre hívott Grand Prix versenysorozat három fordulója változó létszámú mezőnyöket hozott. A FIAT támogatásával 2023-ban is személygépkocsit nyert a magyar bajnok, megemelt pénzdíjért zajlott a három csapatbajnokság és hat egyéni bajnokság.

A közel 20 éves múltra visszatekintő championátus népszerűsége töretlen. A fedettpályás döntőt jó ötlet volt két, kényelmesen lebonyolítható részre bontani. Speciális versenyek is helyet kaptak a versenynaptárban: a Hungarian Future Stars, Mesterek Tornája, Grass Masters sorozat. Szilvásváradon, magas pénzdíjjal zajlott a negyvenedik alkalommal megrendezett Tenyészverseny.

Az országos versenyek 168 versenynapot tettek ki. Szinte az összes országos verseny nagy kijelzővel, online közvetítéssel, profi időmérő berendezéssel, eredmény és start applikációval zajlott. A regionális döntők egy hétvégén, nagy létszámokkal zajlottak. A vármegyei döntők is igen népszerűek voltak.

1777 lovas, 2869 ló és 499 szakember licenc került befizetésre. Közel 300 lovas jelentkezett rajtengedélyvizsgára.

A gyermek válogatott CSIO versenyeken állhatott dobogóra. Szuhai Rodrigo egyéni Európa-bajnoki hatodik helye mellett a világon egyedülálló módon, 14 évesen felnőtt magyar bajnokságot nyert. Az ifjúsági válogatott győzött Bábolnán, Somorján és Lamprechtshausenben. A fiatal lovas válogatott Csehországban szerzett Nemzetek Díja győzelmet. Pirik Zsolt első utánpótlás szövetségi kapitányi évének talán a legnagyobb sikere volt, hogy a szabadtéri szezon válogató versenyein több mint tíz páros állt készen a gyermek és ifjúsági kategóriában, hogy akár Nemzetek Díját lovagoljon.

A CSI versenyeken is több nagydíj siker született: Szuhai Rodrigo Európa-bajnokságon elért egyéni hatodik helyezése és Simicska Anna döntőbe kerülése. A pónik nemzetközi téren is sikeresen szerepeltek: Bábolnán a csapatversenyben volt póni magyar csapat, Gubicza Sarolt bejutott a franciaországi póni Európa-bajnokság döntőjébe.

Az Európa-bajnokságon teljes csapat, öt fő indult, a 2022-es év lovasa, a magyar ranglista győztese, a még csak 22 éves Szuhai Péter bejutott az 50 legjobb európai lovas közé.

A Nemzeti Lovassport és Sportlótenyésztési Fejlesztési Program első célkitűzése a párizsi olimpiai kvóta volt, amelynek megszerzésére a prágai CSIO-n volt lehetőség. A Nemzetközi Lovas Szövetség C csoportjának országaiból tíz állt starthoz. A mezőnyből magasan kiemelkedve győzött Izrael. A magyar válogatott Norbert Nuxol edző és Horváth Balázs szövetségi kapitány vezetésével a harmadik helyet érte el. Ez a párizsi olimpiára a tartalék szerepet jelenti, ami az elmúlt évtizedekhez képest nagy előrelépés. Az NLSF Program első fázisában megszerzett tapasztalat rendkívül értékes. A kiválasztott magyar lovasok a világ krémjével lovagolhattak a Sunshine Touron, Dél-Spanyolországban és Mannheimben.

„Ha visszanézünk a múltba, megállapíthatjuk, hogy olimpiai bronzérmünk állami támogatással, olimpián csapattal való részvételünk állami támogatással és legutolsó olimpiai díjugratónk részvétele is állami lóval, állami támogatással valósult meg. Ezért hiszünk abban, hogy 2023-as göröngyös úton is megszereztük azt a tapasztalatot, amit a program folytatásával beépíthetünk a következő négyéves olimpiai ciklusba, hogy felnőtt élsportunk tovább fejlődhessen” – áll a szakági honlapon is elérhető szakmai beszámolóban.

A stewardok, versenyirodák, stílusbírók, pályaépítők, versenybírók teljesítették az elvárt képzéseket. Az edzői regisztrációs vizsgák a Kaposvári Lovasakadémiával együttműködve zajlottak, megtartották a rajtengedélyvizsga felkészítő táborokat, folytatódott a Műhelyprogram.

A Magyar Antidopping csoporttal nem sikerült megfelelően együttműködni, viszont a sportorvosi vizsgálatok központi szervezése segítette a lovasokat.

A Díjugrató Szakág kommunikációs tevékenysége legnagyobb részt az online médiában, weboldalakon, Facebookon zajlott, ahol 2023-ban 400 megjelenéssel találkozhattak a felhasználók. A kommunikációs csatornák lehetőséget adtak a lovasok, lótulajdonosok, versenyrendezők, sportvezetők közötti folyamatos párbeszédre. Az év során számos riport készült a díjugratás legjelentősebb hazai alakjaival.

„Fontosnak tartom a kapcsolattartást a díjugrató sport minden résztvevőjével, ezért törekedtem elnökként és elnökségi tagjaimon keresztül, hogy részt vegyünk személyesen a rendezvényeken, továbbképzéseken, legfőképpen a versenyeken. Meghallgatjuk az embereket, próbáljuk a tapasztalatokat, a pozitívumokat, a kritikákat beépíteni működő versenysportunkba.”

Az M4 sport csatorna továbbra is rendelkezésre állt. Az Eurosport rendszeres díjugrató közvetítése a világ élsportjának megismerésére ad lehetőséget.

A Díjugrató Szakág munkáját a Magyar Olimpiai Bizottság, a Honvédelmi Minisztérium Sportállamtitkársága, az Agrárminisztérium, valamint a Horse Trans Cargo Kft., az Inter Horse Truck Kft.-t, a Moody Mares Lovasbolt és a FIAT támogatta.

Szotyori Nagy Kristóf gratulált azoknak a szakembereknek – többek között Bázár Györgynek, Erdélyi Magdolnának, Fugli Károlynak és Schlezák Melindának-, akik nemzetközi szinten is kivívták már helyüket a lovassportban.

Szotyori Nagy Kristóf ismertette a 2024-es szakmai terveket, a versenyszabályzat változásait, illetve a versenynaptár tervezetét is.

Az év a felnőtt és az utánpótlás válogatott számára is egyeztetéssel kezdődik majd.

Újdonság, hogy idén a fedett pályás döntő mellett fedettpályás championátus is megrendezésre kerül. A 41. Tenyészverseny egyszerre zajlik majd a felnőtt Országos Bajnoksággal, az amatőr, gyermek, ifjúsági, U25, póni és veterán korosztályok bajnoksága pedig egy külön versenyhétvégét kap.

Négy nemzetközi verseny szerepel a versenynaptárban. Budapesten zajlik majd a Gróf Széchenyi István Emlékverseny és az EEF Nemzetek Díja sorozat középdöntője, Bábolna és Szilvásvárad a két másik helyszín.

Az utánpótlás korosztályt érintő újdonság, hogy a fiatal lovas korosztály ki lett bővítve az U25-re.

Fontos változás, hogy 2025-től kétszintű lesz a rajtengedélyvizsga. Az online elméleti vizsgát, majd egy Caprilli programot kell teljesíteni ahhoz, hogy a lovas bármilyen (például felkészítő) versenyre mehessen. A rajtengedélyvizsga pedig egy versenyszámként kerül majd be a versenykiírásokba.

A póni megjelölés, illetve a mének herélésének bejelentése gyakori probléma. Szotyori Nagy Kristóf arra kérte a lótulajdonosokat, hogy a versenyek zökkenőmentes lebonyolítása érdekében ezekben is járjanak el gondosan. Felhívta a figyelmet, hogy március 26-án póni mérés lesz a Nemzeti Lovardában. Fontos adminisztrációs dátum a május 15-e, az átigazolásokat eddig lehet megtenni.

A Szakág célja, hogy folytatódhasson az NLSF Program és megvalósuljon az olimpiai részvétel. Már folynak az egyeztetések a Honvédelmi Minisztérium Sportállamtitkárságával. Szintén fontos törekvés, hogy hazánk utánpótlás EB-t rendezhessen. A Szakág vezetése folytatja az együttműködést az Antidopping Csoporttal a doppingvizsgálatok megszervezésére.

Dijugrato kozgyules 2023 3

Szakági pénzügyek

A 2023-as év pénzügyit és a 2024-es pénzügyi tervet Juhász Tibor, a Díjugrató Szakág elnökségi tagja ismertette. 2023-ban az infláció és a gazdasági körülmények a díjugrató sportra sem voltak kedvező hatással, a Szakág ennek ellenére jelentős, 26 millió forintos többlettel zárta az évet. 2024-re 5-10%-os növekedéssel kalkulál a Szakág.

Dijugrato kozgyules 2023 1

Kitüntetettek

A közgyűlés legemlékezetesebb pillanatai minden évben a kitüntetések átadásához kapcsolódnak.

Csapat bajnokok:

  • Amatőr csapatbajnok: Némethy Bertalan Régió I. csapata; csapatvezető: Sós Attila; tagok: Varga Júlia, Simon Máté, Herczog Zsuzsanna, Herczog Anna
  • Utánpótlás csapatbajnok: Máchánszky Gyula Régió csapata; csapatvezető: Füzér Gábor, tagok: Kiss Lizanna, Kiss Maja, Füzér Zsófi, Bencses Réka
  • Felnőtt csapatbajnok: Némethy Bertalan Régió csapata; csapatvezető: Dr. Czuczai Natália, tagok: Krucsó Szabolcs, Fekete György, Mráz Tamás, Dömse Tamás
  • Championatus csapatbajnok: Némethy Bertalan régió I-es csapata; csapatvezető: Varga Balázs, tagok: Varga Lili, Krecskovszki Evelin, Jakab Levente, Szotyori Nagy Kristóf

Országos egyéni bajnokok:

  • Gyermek: Csizmadia Csenge - Prosper Lovasklub – edző: Baumann Bori
  • Amatőr: Hack Eliza Szonja - Colonado Lovasiskola – edző: Janik Attila
  • Veterán: Egervári Attila - Hubertus LK - Győr
  • Ifjúsági: Bódai Hanna - Gyenesdiási LSE – edző: Mráz Tamás, Németh István
  • Fiatal lovas: Alasztics Aliz - Elit lovas Klub SE
  • Felnőtt: Szuhai Rodrigo - Diósgyőri VTK

Championok:

  • Póni: Lukácsi Léna - Varga Ménes GYLE - edző: Varga Zoltán
  • Gyermek: Hegedűs Szofi - Riverside LSE - edző: Zajzon András
  • Serdülő B: Szabó Virág - Badacsonyi Lovas Sport Club - edző: Mráz Tamás
  • Amatőr: Krecskovszki Evelin - Prosper Lovasklub - edző: Szotyori Nagy Kristóf
  • Serdülő A: Horváth Lili - Pasaréti Honved Lovas SE - edző: Lóránt Attila
  • Utánpótlás: Babos Gréta - Badacsonyi Lovas Sport Club - edző: Mráz Tamás
  • Felnőtt: Baumann Bori - Prosper Lovasklub

Ranglista helyezettek:

  • Legeredményesebb egyesület: Diósgyőri VTK 1.094.574 pont
  • Legeredményesebb ló: Cornet 168.589 pont

Gyermek ranglista:

  • 1. Szuhai Rodrigo - Diósgyőri VTK – 234.847
  • 2. Bodnár Annabell - Némethy Bertalan Alapítvány – 62.488
  • 3. Fábián Johanna - DEAC Sport Nk. Kft. – 57.975

Ifjúsági:

  • 1. Ifj. Szuhai Gyula - Diósgyőri VTK – 132.681
  • 2. Magyar Balázs - Sion Security – 79.281
  • 3. Bódai Hanna - Gyenesdiási LSE – 76.545

Fiatal lovas:

  • 1. Alasztics Aliz - Pirik Farm – 145.815
  • 2. Simicska Anna - Hárskúti Lovas Klub – 79.767
  • 3. Csetényi Lea - Pasaréti Honvéd Lovas SE – 38.685

Amatőr ranglista:

  • 1. Kovács Noémi - Kenesei Lovas Club – 23.856
  • 2. Herczog Anna - Vértesi TSE – 19.870
  • 3. Herczog Zsuzsanna - Vértesi TSE – 16.890

Felnőtt – abszolút ranglista:

  • 1. Szuhai Péter - Diósgyőri VTK – 426.094
  • 2. Ifj. Szabó Gábor - DEAC Sport Nk Kft. – 320.700
  • 3. Mráz Tamás - Badacsonyi Lovas Sport Club – 270.397

2023. évben kimagasló nemzetközi eredményt értek el – Európa-bajnokságon, CSIO nagydíjban és Nemzetek Díjában sikeres díjugratók:

Gyermek korosztály

  • Gyermek válogatott - Nemzetek Díja 3. hely Lamprechsthausen: Bodnár Annabell, Petes Maja, Szuhai Rodrigo, Fábián Johanna
  • Nemzetek Díja 2. hely Somorja: Fábián Johanna, Bodnár Annabell, Nagy Zsófia, Hegedűs Laura Lili
  • Nemzetek Díja 3. hely Zduchovice: Krepcsik Lara, Hegedűs Laura Lili, Bodnár Annabell, Pichovszky Dalma

Ifjúsági csapat

  • Nemzetek Díja 1. hely Lamprechsthausen: Kisgergely Kata Csenge, H. Nagy Emma, Ferencz Dalma Mercédesz, ifj. Szuhai Gyula,
  • Nemzetek Díja 1. hely Somorja: Mécs Emma, Ferencz Dalma Mercédesz, Kisgergely Kata Csenge, Bódai Hanna,
  • Nemzetek Díja 1. hely Bábolna, tagok: Kiss Lizanna, Ferencz Dalma Mercédesz, Kisgergely Kata Csenge, ifj. Szuhai Gyula,

Fiatal lovas korosztály:

  • Nemzetek Díja győztes csapat Zduchovicében: Csibi Zsófia, Takács Petra, Csetényi Lea, Simicska Anna
  • Nemzetek Díja 3. csapat Somorján: Takács Petra, Simicska Anna, Füzér Zsófi, Csibi Zsófi

2023. évben kimagasló nemzetközi eredményt értek el póni kategóriában: Európa-bajnokság, CSI, CSIO eredmények:

  • Gubicza Dorottya, Gubicza Sarolt (edző: Varga Zoltán), Csizmadia Csenge (edző: Baumann Bori)

Európa-bajnokságon való kimagasló teljesítmény:

  • gyermek: Szuhai Rodrigo 6. helyezés, edző: Nagy András, Szuhai Gyula
  • fiatal lovas: Simicska Anna, edző: Németh István
  • Felnőtt korosztály:

Prágai olimpiai kvalifikációs csapatverseny 3. hely:

  • Szuhai Péter, Kövy András, ifj. Szabó Gábor, Szentirmai Ferenc, csapatedző: Nurbert Nuxoll, felnőtt szövetségi kapitány: Horváth Balázs

2023. év lovassport lovasa:

  • Szuhai Péter

További díjak:

  • Szenior bajnoki döntő 1. helyezéséért: Benőcz Tamás
  • Pirik Zsolt szövetség kapitány sportvezetői munkájáért
  • Kimagasló versenyszervezésért: a 40. Tenyészverseny megszervezéséért dr. Németh Csaba, dr. Burucs Balázs
  • Az Év Tenyésztője 2023: Egervári Attila - Chesterfield

A díjugrató sportban eltöltött tevékenységéért, születésnapja alkalmából köszöntötte a Szakág a hazai díjugrató sport neves személyiségeit:

  • 80. születésnapja alkalmából: Varró József és Nagy Ferenc
  • 75. születésnapja alkalmából: Bálint Gábor és Benőcz Tamás
  • 70. születésnapja alkalmából: Kövy András Gábor, Finta Géza, Fári János, Gábriss Krisztina dr., Kanics Ákos, Gömbös Endre, Banka Éva, dr. Burucs Balázs, Jancsó Mária
  • 65. születésnapja alkalmából: Abay Pál, Kovács Szilveszter, Sári Viktor, Unyatinszki József
  • 60. születésnapja alkalmából: Kovács Zoltán, Nagy Lajos, Szarka Ferenc, Mráz Csaba, Szikszai Lajos

Az emléktárgyakat és díjakat Dallos Gyula miniszteri biztos, Bazsó Gergely, Karádi László, Pirik Zsolt, Schlezák Melinda, Szebényi Dániel és Zajzon András adták át.

Dijugrato kozgyules 2023 4

Megemlékezések

2023-ban is több értékes lovast veszített a hazai díjugrató sport:

  • Dr. Bodó Imre: az Állatorvostudományi Egyetem Állattenyésztési Tanszékének professzor emeritusa, a Debreceni Agrártudományi Egyetem Állattenyésztés- és Takarmányozástani Tanszékének professzora december 18-án hunyt el.
  • Frank József: A 60-as években a Budapest Honvéd válogatott versenyzője volt, aki ifjúsági és felnőtt lovasként hazai versenyeken és Európa-bajnokságokon is eredményesen szerepelt. A 60-as évek végén Németországba disszidált, ott néhány évig még versenyzett, majd testnevelő tanári diplomát szerzett és tanár lett. 78 éves korában hunyt el.
  • Geiger József: 81 éves korában hunyt el, agrármérnök. 1966-ban végzett az Óvári Egyetemen, a Lovasiskola és Sport Klub 1963-as alapításától részt vett a klub rendezvényein, aktív lovas volt hosszú éveken keresztül. Az agrárium mellett a vadászat, a ló- és lovassportok iránti szeretet határozta meg az életét.
  • Hegedűs Zsolt: A Bábolnai Telivérménes vezetője tragikus hirtelenséggel hunyt el. Minden tőle telhetőt megtett a kollégáiért, a lovakért és a dióspusztai ménes jó hírnevéért.
  • Schmid Noémi: Versenyzőként, időmérőként, versenybíróként, versenyirodaként állandó résztvevője volt a lovas versenyeknek.

Zárszó

„A cél, hogy a nagy többséget tudjuk kiszolgálni, hogy sportunk jobb lehessen” – foglalta össze a Szakág céljait Szotyori Nagy Kristóf.

Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Napirend

  • 1. Jegyzőkönyvvezetők, hitelesítők, levezető elnök, Szavazatszámláló Bizottság megválasztása
  • 2. A Szakbizottság 2023. évi szakmai beszámolója és annak elfogadása
  • 3. A Szakág 2023. évi pénzügyi tervének (költségvetés) végrehajtásáról szóló beszámoló és annak elfogadása
  • 4. Megemlékezések
  • 5. Díjátadások
  • 6. A szakág 2024. évi versenyszabályzatának ismertetése és annak elfogadása
  • 7. A szakág 2024. évi hazai versenynaptárának elfogadása
  • 8. A szakág 2024. évi szakmai terve és annak elfogadása
  • 9. A 2024. évi pénzügyi terv (költségvetés) és annak elfogadása
  • 10. Egyebek

Beszámolók

Fotók és videó

Tovább az eseményen készült fotókra »

Tovább a közgyűlés videófelvételére »

Kapcsolódó cikkek
Kommentek