Magyar díjugratósikerek a somorjai CSIO-n

Somorja og

A felvidéki Somorján, Európa egyik legprofesszionálisabb lovas objektumában, az X-Bionic Arénában szereztek kiváló helyezéseket a magyar lovasok az elmúlt hétvégén.

Szuhai sikerekkel kezdődött a somorjai CSIO

Az X-Bionic Aréna Respect pályáján jól kezdődött a magyar fiatal lovas válogatott számára a szlovákiai CSIO. A lábtöréséből visszatérő Szuhai Péter Tanjával a harmadik helyet szerezte meg a nagydíj kvalifikációs kétfázisos versenyszámában. A fiatal lovas válogatott többi tagja is a helyezettek között zárt: Bognár Dóra Kronosszal, Dömse Tamás Conquistadorral, Alasztics Aliz Concordiával és Szuhai Péter másik lovával, Chilling Out-tal, valamint Füzér Zsófia Nekton Calido nevű lovával is hibátlan pályát lovagolt.

A legnépesebb mezőny, több mint 100 induló állt starthoz az ifjúsági korosztály nagydíj kvalifikációs versenyszámában. Itt is több magyar helyezés született, Tóth Balázs Rolfs Royce, Kiss Lizanna Cojano, Gimesi Lorena Falkyrie nyergében is hibátlanul teljesített és a helyezettek közé kerültek.

A gyermek korosztály kétfázisos versenyszáma után már felcsendült a magyar himnusz, hiszen Szuhai Rodrigo Chacco Boy nevű lovával ismét a leggyorsabb volt, így övé lett a győzelem. Testvére, ifj. Szuhai Gyula a sárga Edward Z nyergében hetedik lett, sőt a Szuhai testvérek másik lovaikkal is (Jayjay és Perthy Jackson) a helyezettek közé lovagoltak.

A kétcsillagos részben sem maradt el a magyar eredmény, hiszen a középkör 130 centiméteres, hiba-idős számában Horváth Balázs PM Quinterával a negyedik, Szabó-Máriás Sára a hatodik helyen zártak. További magyar helyezések: Czékus Zoltán - Carundy, Füzér Gábor - Lady Gréti, Horváth Balázs - PM Baloustar.

Remekeltek a magyar lovasok a nagykör versenyszámban is Werner Deeg, német nemzetközi pályaépítő 140-145 centiméteres pályáján. A számban győzött a bolgár Ivaylo Bonev, aki mögött szorosan a harmadik pozícióit Vándor Zsófia Quintus szerezte meg. A somorjai lovas komplexum center pályájának füvén ötödik lett ifj. Szabó Gábor Chaballal de hibátlanul lovagolt és helyezést szerzett Czékus Zoltán Riccolával és ifj. Kövy András Faquitol S nevű lovával.

A nap zárószámában, a 135 centiméteres, hiba-idős versenyszámban Janik Anna Cash-el harmadikként lovagolhatott be az eredményhirdetésre.

Somorja1

Összevetés után második a magyar gyermek válogatott a somorjai Nemzetek Díjában

Mindhárom korosztályos magyar válogatott kitett magáért a pénteki Nemzetek Díja versenyszámokban a somorjai X-Bionic Aréna pályáin.

Reggel a fiatal lovasok számára kiírt Nemzetek Díja első körében Alasztics Aliz Concordiával hibátlant lovagolt, Bognár Dóra Calli Toppal egy és Szuhai Péter Tanjával négy hibaponttal ért célba. Ez az eredmény azt jelentette, hogy a fiatal lovas válogatott bekerült a második körbe, ahol már Dömse Tamás Conquistadorral egy meredeknél begyűjtött verőhibával hozzátett a csapat jó eredményéhez. Szuhai Péter lovaglásán nem látszott a hosszú kihagyás és hozta is a hibátlant, de Alasztics Aliz lova, Concordia HB a vizesárokba lépett, így négy hibaponttal ért célba, ami azt jelentette, hogy a magyar fiatal lovas válogatott tizenhárom hibapontos teljesítménnyel, pár hibaponttal lemaradva a dobogótól a nyolcadik helyen végzett. A győzelmet összevetés után Dánia szerezte meg Olaszország előtt.

Kora délután a gyermekek következtek. A magyar csapat, ami két héttel ezelőtt Ausztriában második helyezést ért el, a két forduló után tiszta hibátlannal bejutott a mindent eldöntő összevetésbe. A válogatott első két lovasa mindent megtett a győzelemért, hiszen a dupla hibátlanul teljesítő Szuhai Rodrigo – JayJay és Magyar Balázs – Aladin páros az összevetésben is mindent egy lapra feltéve villámgyors hibátlannal ért célba. Kiss Maja Quipara Z-el és a legrutinosabb lovas ifj. Szuhai Gyula Perthy Jacksonnal végül az összevetésben egy, illetve két hibát vétett, ami azt jelentette, hogy ifj. Kövy András utánpótlás szövetségi kapitány az eredményhirdetésen a svéd válogatott mögött a második helyért járó tiszteletdíjat vehette át.

Tizenkét ország válogatottja állt starthoz az ifjúsági Nemzetek Díjában. A magyar csapat két hibaponttal fordult az első kör után, végül tizennégy hibapontos összeredménnyel a mezőny közepét jelentő hetedik helyen zárt. A csapat legjobbja a 16 éves Kiss Lizanna volt, aki Cojanoval az első körben egy hibaponttal, a másodikban hibátlanul lovagolt. Janik Anna Zordonnal az első körben verőhiba nélkül ugrott, a második körben pedig a hármas számú kék meredeknél beszedett verőhibájával négy hibapont került páros neve mellé. A csapat első embere, Tóth Balázs egy nagyszerű hibátlant lovagolt kezdésnek, másodszorra nyolc hibaponttal teljesített Rolfs Royce nevű lovával. Budai Liza Leonardoval az első körben a piros kőfal tetejét verte le és végül öt hibapontot lovagolt. A szlovákiai ifjúsági Nemzetek Díját összevetés után Svájc nyerte, megelőzve Svédországot és Olaszországot.

A füves pályán rendezett nagykör 145 centiméteres, világranglista pontot adó számában négy magyar felnőtt lovas is verőhiba nélkül ért célba. A legjobb ifj. Szabó Gábor volt, aki kilencedik lett Chabal nyergében, megelőzve Vándor Zsófiát és Quintust. Időtúllépéssel az élmezőnyben zárt a Czékus Zoltán – Riccola és ifj. Kövy András – Faquitol S páros.

A középkör 135-140 centiméteres, kétfázisos versenyszámában sem maradt el a magyar siker, három lovasunk is az első tízben végzett. Harmadik lett Szabó-Máriás Sára és Cantus Clay, negyedik Czékus Zoltán Carundy és tizedik Vándor Zsófia és Leopard Of Ballmore.

Szombat kora este a 135 centiméteres középkör fináléjában több mint kilencven indulóból a cseh Kamil Papousek mögött Horváth Balázs pej kancájával, PM Quinterával az értékes második helyet szerezte meg.

Somorja2

Czékus Zoltán második a világkupában, élmezőnyben a magyar utánpótlás lovasok

Somorján vasárnap az utánpótlás CSIO nagydíjait rendezték meg. A fiatal lovas korosztály nagydíjában tíz páros jutott be a mindent eldöntő összevetésbe. A két héttel ezelőtt a kiskunhalasi Grand Prix-t nyerő Dömse Tamás Conquistadorral ismét kitett magáért, hiszen egy nagyon gyors hibátlan pályával, a győztestől mindösszesen háromtized másodperccel lemaradva az előkelő harmadik helyen végzett.

Az ifjúságiak nagydíjába közel hetvenen álltak starthoz és három magyar lovas is hibátlanul teljesítette az alappályát. Az óriási mezőnyben a hibátlan összevetés végül a helyezéshez nem volt elég, de a legjobbak közé került Zárug Gyula tanítványa, Takács Petra Dívával és ifj. Szikszai Lajos lovasa, Tóth Balázs Rolfs Royce-al. Kiss Lizannának a vizestálcás meredeknél csúszott be egy hiba Cashflow-val, de így is megmutatta a négy nap alatt, hogy az ifjúsági válogatott erőssége.

Technikás pálya várta a gyermek korosztály CSIO nagydíj résztvevőit is, ahol harminchét lovasból tizenketten, köztük négy magyar gyerek jutott be az összevetésbe. Harmadik helyen végzett Nagy András és édesapja tanítványa, ifj. Szuhai Gyula Edward Z nevű lovával. Az eredményhirdetésre lovagolhatott a Talent Program két lovasa: hatodikként Tavasi Eszter és Audrey Pins, hetedikként pedig Szabó Dorina és Arvisura. Különösen értékes Szuhai Rodrigo helyezése is, hiszen a még csak 12 éves lovas figyelemreméltó teljesítménnyel kezdte nemzetközi pályafutását, hiszen az ausztriai CSIO második helye után Chacco Boy nyergében most is a top tízben végzett.

Magas és technikás pálya várt a világkupa versenyszámban indulókra, ahol három magyar lovas is pénzdíjas helyen végzett. Negyvenegy startból csak négyen teljesítették hiba nélkül az alappályát, köztük Czékus Zoltán Disco (Riccola) nevű lovával az összevetésben is hiba nélkül, a szlovén Urh Bauman mögött a második helyen lovagolhatott be az eredményhirdetésre. Az alappályán hibátlanul lovagló, de az összevetéstől visszalépő Vándor Zsófia Quintusszal negyedik lett és az alappályán egyet verő ifj. Kövy András Faquito S nevű lovával a mezőny első negyedében végzett.

Somorja3

Forrás és fotó: Díjugrató Szakág

Kapcsolódó cikkek
Kommentek