Bemutatkoztak a jövő csillagai a Fiatal Lovak Világbajnokságán

Lanaken2022 og

Szeptember 21. és 25 között ismét a belgiumi Lanakenben rendezték meg a Fiatal Lovak Világbajnokságát, immár 27. alkalommal. Az eseményre 42 országból közel 500 lovas érkezett 760 lóval.

Hazánkat Burucs Borbála két saját tenyésztésű lovával, az ötéves Mia Nianával és a hétéves Miami De Garderrel, Faluhelyi Ádám pedig a Szikriga Kft. két oldenburgi tenyésztésű lovával, az ötéves Diasandro Blue-val és a hétéves Cordisszal képviselte.

Gerard O'neill és Bp Goodfellas az ötévesek bajnokai

A döntő napján először az ötéves lovak léptek pályára. Eugène Mathy pályáján 130 centiméteres magasság, 13 akadály és 16 erőkifejtés és várta a 47 döntőst, akik közül 18 jutott az összevetésbe.

Az első helyet Gerard O'neill és az ír tenyésztésű Bp Goodfellas (Stakkato Gold x O.B.O.S Quality, tenyésztő: Kevin Babington) szerezte meg. O'neill mindössze négy hete lovagolja a heréltet, mivel annak állandó lovasa a szabályzat által maximálisan engedélyezett három három másik lóval is indult a VB-n. A dobogó további helyeit holland lovasok szerezték meg. Második Olivier van der Vaart és a belga melegvérű herélt, Ristretto van de Heffinck (Aldo du Plessis x Cooper van de Heffinck, tenyésztő: Hamerlinck). Harmadik Jarno van Erp az Egbert Schep által tenyésztett KWPN ménnel, Mindset ES-szel (Aganix du Seigneur Z x Kannan).

Burucs Borbála és Mia Niana két verőhibával kezdte szereplését a mezőnyben, majd egy négy hibapontos pálya következett, végül vigaszágon is négy hibaponttal a 69. helyen búcsúztak Lanakentől. Faluhelyi Ádám és Diasandro Blue az első pályát négy, a második minősítőt nyolc hibaponttal zárta, majd vigaszágon az utolsó versenyszámban két hibaponttal a 62. helyet szerezték meg a 143 fős mezőnyben.

Újonc ír páros győzelme a hatéveseknél

Szintén 40 páros minősült a hatévesek döntőjére, ahol 14 hibátlan lovaglást láthatott a közönség.

A győzelmet Ethen Ahearne és az ír tenyésztésű ABC Saving Grace szerezte meg. A kanca Kannan lánya, a nagydíjas ABC Quantum Cruise (Quality) és ABC Private JET (Je t'Aime Flamenco) féltestvére, tenyésztője Patrick Kehoe. Ahearne november óta lovagolja, februárban vettek részt először versenyen, a lanakeni viadal pedig az első nemzetközi megmérettetésük volt, ráadásul a lovas is először vett részt a VB-n. Második helyen végzett a francia Valentin Pacaud és Selle Fancais kancája, Garance de Vains (Diamant de Semilly x Ogano Sitte). A tenyésztő Christian Bihl. A brit Alex David Gill két lovával is bejutott az összevetésbe, és végül KWPN heréltje, Lacoste VDL (VDL Zirocco Blue x Indoctro) megszerezte a harmadik helyet.

Rolf-Göran Bengtsson és Caillan a hétévesek kategóriájának győztese

A döntőbe 40 páros jutott be, közülük nyolcnak sikerült hibátlanul teljesítenie az alappályát. Az összevetés a svéd Rolf-Göran Bengtsson és a Casall apaságú Caillan győzelmét hozta. A ló tenyésztője Gerd Ohlsen. A párosnak igazán jó éve van, hiszen Holsteinben és Warendorfban is megnyerték a bajnokságot, ezeket a sikereket pedig a világbajnoki cím ezt koronázta meg.

A német Christian Ahlmann és a zangersheidei Dourkhan Hero Z zárt a második helyen. A mén apja Don't Touch Tiji Hero, tenyésztője a High Jumper Sprl. Harmadik a belga Olivier Philippaerts és Precious Dwerse Hagen. A kanca apja Cornet Obolensky, anyja pedig Thibeau Spits korábbi nagydíjas kancája, Classic Touch DH, a tenyésztő a Spits - Ceulemans család.

Burucs Borbála és Miami de Garder 4 hibaponttal 51.09 másodperces idővel zárta az első minősítőt a kategóriában, majd a második minősítőben visszaléptek. Végül vigaszágon 8 hibaponttal, 81.36 másodperces idővel a 67. helyen zárták a versenyt. Faluhelyi Ádám és Cordiss szintén egy verőhibával kezdett, majd vigaszágon egy hibátlan pályával a harmincadik helyen zártak a több mint 80 fős mezőnyben.

Forrás: lanaken.zangersheide.com
Borítókép: Sportfot

Kapcsolódó cikk
Kommentek