Mégis kikerülhet a lovaglás az öttusa programjából

Olimpia ottusa illusztracio1200

A brit Guardian több, egymástól független forrásból úgy értesült, hogy a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) vezető testülete titokban arról szavazott, hogy a lovaglás helyére másik sportág, minden bizonnyal a kerékpározás kerüljön a sportágban.

"Mi is olvastuk a hírt, amely a mai kommunikációs eszközöknek köszönhetően futótűzként terjedt el a versenyzők, a szakemberek és a sportág hívei között. Rengetegen telefonáltak is a szövetségbe, hogy mi ebből az igazság" - mondta az MTI-nek Gallai István, a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) főtitkára, aki hozzátette, eddig hivatalosan arról értesítették a szövetséget, hogy az UIPM végrehajtó bizottsága, amelynek nincs magyar tagja, ülést tartott, és jelentős változásokról döntött.

Az UIPM november 4-én, csütörtökön egy videokonferencia keretében tájékoztatja majd a tagszövetségeket.

"Mindezek mellett jövő szerdán Monacóba kell utaznom, ahova az UIPM technikai, versenyzői és edzői bizottságának néhány tagját hívták meg. Nem nehéz kitalálni, hogy a tanácskozáson az öttusa jövője lesz a téma" - mondta a nemzetközi szövetség edzői bizottságának tagjaként is tevékenykedő Gallai István, aki kiemelte, ha valóban kikerül a lovaglás, az a sportág történetének legdrasztikusabb változása lesz.

A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa az 1912-es olimpia óta szerepel az ötkarikás játékok programjában, hasonlóan, mint a lovassportok. A lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán, például a lövészetet és a futást jelenleg együtt rendezik egy kombinált szám keretében, de a sportágak sosem cserélődtek.

Az események hátterében a tokiói olimpia női versenyében történtek állhatnak. A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) azonban egy augusztusi közleményben még arról adott hírt, hogy számos, a lovak jólétét biztosító intézkedést vezetnek be, és elkötelezettek amellett, hogy a lovaglás továbbra is az öttusa sport része maradjon.

Forrás: MTI
Fotó: UIPM

Kapcsolódó cikkek
Kommentek