A lovaglás miatt botrányba fulladt az öttusa női döntője az olimpián

Dijugratas olimpia illusztracio1200

Felrobbantotta az internetet az a videó, ahol a németek olimpiai aranyesélyese, Annika Schleu zokog a lova hátán, aki már elindulni sem akart, így elúszott a versenyző minden reménye a győzelemre.

A tokiói Olimpia női öttusa versenyben a díjugrató számot megelőzően Annika Schleu toronymagasan vezette a versenyt, aki sorsolt lovával, Saint Boy-jal nem tudta a díjugrató pályát teljesíteni. Saint Boy már a pályára bemenni sem akart, majd a lovas minden erőfeszítése ellenére a korláthoz hátrált, ahonnan hosszas küzdelem árán sikerült Annika Schleunak elmozdítani. Ekkora a versenyző már minden önuralmát elveszítve zokogott lova hátán, így hiába sikerült végül megkezdeni a pályát, a párost végül kicsengették.

Laikus és hozzáértő körökben is hatalmas vitát generált az eset, és óriási sajtóvisszhangot kapott, amit sajnos a lovassport szenved meg. Sokan a német versenyző lovas tudását kritizálták, vagy a lóval szembeni etikus magatartás hiányolták, mások szerint a rendező hibázott, amikor alkalmasnak nyilvánította Saint Boy-t az olimpiai döntőre.

Lehetett látni előre, hogy Saint Boy-jal nehéz dolga lesz a németnek, hiszen az oroszok korábbi világbajnokának, Gulnaz Gubaydullinak is háromszor ellenszegült a pálya teljesítése közben. Cserére nem volt lehetőség, hiszen csak négy ellenszegülés, vagy bukás esetén van erre mód, így Saint Boy maradt Annika Schleu lova a szabályok értelmében. Így elkerülhetetlen volt a végkifejlett, ahol egy élet munkája veszett kárba és ló-lovas egyaránt sérült lelkileg. Mindez rádásul bejárta a világsajtót, ami rendkívül negatív reklám a lovaglásnak és a lovas sportoknak.

Ezután az indulatok enyhítéséért példát statuálva hazaküldték utólag a német edzőt, Kim Raisnert, aki a pályán kívülről ököllel megütötte egyszer a lovat a sokak által megosztott videón, illetve Saint Boy-t kivették a férfi versenyből, ahol Kasza Róbertnek kellett volna lovagolnia.

Viszont ez nem teszi meg nem történté az esetet. Több elismert lovas olimpikon is élesen kritizálja az öttusa versenyek szabályrendszerét, hiszen rendkívül veszélyes és káros a jelenlegi szisztéma lóra és lovasra egyaránt. A lovak jóléte mindennél előbbre való, így lassan elkerülhetetlen lesz a sport megreformálása, hogy elkerülhetőek legyenek az ilyen típusú balesetek.

Ingrid Klimke: a bizalom és a harmónia a lóval való együttműködés alapja

Isabell Werth: a ló az öttusában csak egy közlekedési eszköz

A Német Lovasszövetség állásfoglalása:

Kovács Sarolta megszerezte a bronzérmet

Kovács Sarolta nagy küzdelemben bronzérmet nyert, a másik magyar versenyző, Gulyás Michelle - akinek szintén volt esélye kiemelkedő eredmény elérésére - a gyengén sikerült lovaglás után a 12. helyen végzett.

A 2016-ban egyéniben világbajnok Kovács kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, vívásban holtversenyben hatodik, úszásban negyedik volt, a lovaspályán csak egy akadályt vert le, így harmadikként kezdte meg a kombinált számot, ahol pozícióját könnyedén őrizte meg. A harmincéves székesfehérvári öttusázó, aki tavasszal térdműtéten esett át, harmadik olimpiáján szerepelt: Londonban 33., Rio de Janeiróban 16. volt.

Gulyás a kombinált számban a hetedik legjobb teljesítményt nyújtotta, amivel a 16. pozícióból a 12. helyre tudott feljönni.

Forrás: MTI

Kovacs Sarolta
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Borítókép: © FEI/Christophe Taniére

Kapcsolódó cikkek
Kommentek