Svédország lovasai az olimpiai dobogó tetején

Olimpia dijugratas csapat og

Az olimpiai díjugratás csapatversenye egy semmihez nem hasonlítható, krimibe illően izgalmas versenyt hozott. Az a formula, ahol három lovas képvisel egy országot és nincs kiseső eredmény, meghozta az olimpiai elvárásokat, amikor egy teljesítménnyel dőlnek el az érmek.

Tíz csapat szerezett indulási jogot a végső fináléra, ahol a 165 centiméteres magasságú pályán mindenki tiszta lappal indulva egyszer lovagolhatott. A pálya nehézségét is bizonyítja, hogy a Global Champions Tour és CSIO nagydíjak sikeres párosai itt nem tudtak szerephez jutni és csak a különleges képességű lovak, bravúros lovas teljesítményekkel hozták meg a kiváló eredményeket. A németeknél Daniel Deusser vérzett el, a franciák vezető pozíciójában Penelope Leprevost lova nem tudta a kettesugrást teljesíteni, az egyéni olimpiai bajnok, Ben Maher be sem jött a pályára, hiszen csapattársai már sok-sok hibapontot lovagoltak előtte össze.

A csapatversenyben Brazília 29 hibaponttal hatodik, Svájc 28 hibaponttal ötödik, Hollandia 17 hibaponttal negyedik és Belgium 12 hibaponttal a harmadik helyen végzett.

Az arany és az ezüstéremről összevetés döntött, ahol mindkét ország mindhárom lovasának lovagolnia kellett. A verseny nézői szinte csodát láthattak, hiszen hat villámgyors hibátlan pályát lovagoltak a lovasok. Az Amerikai Egyesült Államokból Laura Kraut, Jessica Springsteen és McLain Ward hibátlan teljesítménnyel, 122,20 századmásodperces időeredménnyel fejezte be a versenyt.

Olimpia dijugratas csapat 5
McLain Ward és Contagious

A svédeknél az egyéni verseny negyedik helyezettje, Henrik Von Eckermann King Edwarddal és ötödik helyezettje, Malin Baryard-Johnsson Indianával is az amerikai lovasokhoz hasonló időeredménnyel ért célba. Az olimpiai díjugratás utolsóként induló lovasának, Peder Fredricsonnak McLain Ward gyors összevetése után egyértelmű volt, hogy mindent kockáztatnia kell, hiszen az olimpiai arany a cél. Rio de Janeiro és Tokió olimpiai ezüstérmes párosa, aki eddig két olimpián nyolc pályát teljesített és még nem hibázott, most sem jött zavarba. A svéd Európa-bajnok most is megmutatta briliáns lovas tudását és az összevetésben elképedve nézte a világ, mire képes a páros. Peder Fredricson All In nyergében mindenkinél jobb idővel jött le a pályáról és a cél után ujját a japán ég felé mutatta, azt jelezve, hogy a modern díjugratás történetében először Svédország válogatottja olimpiai csapat aranyérmet nyert.

Olimpia dijugratas csapat 9

Eredmények:

  • 1. Svédország
  • 2. Amerikai Egyesült Államok
  • 3. Belgium
  • 4. Hollandia
  • 5. Svájc
  • 6. Brazília
  • 7. Argentína
  • 8. Franciaország
  • 9. Németország
  • 10. Nagy-Britannia

Forrás: Díjugrató Szakág, olympics.com
Fotó: © FEI/Christophe Taniére, FEI/EFE/Kai Försterling, FEI / Arnd Bronkhorst

Kapcsolódó cikkek
Kommentek